Οι συνολικές ημερήσιες δαπάνες του τουρίστα χωρίς τη δαπάνη μεταφορικών και διαμονής ανέρχονται στα 64,1 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιντούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) που αφορά στα Καταναλωτικά Πρότυπα Τουριστών στην Εμπορική Αγορά της Αθήνας και του Πειραιά που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.700 τουριστών.

Η συνολική ημερήσια δαπάνη περιλαμβάνει δαπάνες σε εστιατόρια, διατροφή, καφέ μπαρ, αγορές προϊόντων, εισιτήρια μετακίνησης, είσοδος σε πολιτιστικούς χώρους. Κι απ΄ αυτές για την εστίαση οι τουρίστες καταναλώνουν 30,1 ευρώ και 29,8 ευρώ στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Επίσης αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα για την συνολική ημερήσια ατομική δαπάνη όπως προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους επισκέπτες της κρουαζιέρας και σε δείγμα 1.000 τουριστών.

Η υψηλότερη συγκέντρωση των επισκεπτών σε υψηλές εισοδηματικές κατηγορίες σε σύγκριση με τους τουρίστες, φαίνεται ότι επηρεάζει την ατομική δαπάνη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για επισκέπτες οι οποίοι παραμένουν εκτός του κρουαζιερόπλοιο κατά μέσο όρο 6,5 μόλις ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επισκέπτης της κρουαζιέρας στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ξοδεύει συνολικά 67,2 ευρώ, 15,5 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 44,3 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Ιδίως η τελευταία δαπάνη, ερμηνεύεται με βάση τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση των επισκεπτών της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τους τουρίστες.