Ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους ελληνικών ομολόγων δηλώνει πως είναι η επενδυτική εταιρία Japonica Partners, που αιφνιδίασε τον Ιούνιο καταθέτοντας προσφορά για την αγορά ομολόγων αξίας έως 4 δισ. ευρώ.

Η αμερικανική Japonica υπέβαλε πρόταση για την αγορά ελληνικών ομολόγων ονομαστικής αξίας έως 2,9 δισ. ευρώ -περίπου 10% του υφιστάμενου χρέους της Αθήνας- την οποία ανέβασε στα 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, υπενθυμίζει το Reuters.

Η εταιρία είπε επίσης ότι τα ομόλογα ήταν «μαζικώς υποτιμημένα» και θα πρέπει να αξιολογηθούν με investment grade.

Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο οικονομικός διευθυντής Κρίστοφερ Μαγκαριάν, ο ιδρυτής της εταιρείας Πωλ Καζάριαν, είπε ότι η Japonica είναι ένας από τους μεγαλύτερους, εάν όχι ο μεγαλύτερος, κάτοχος ελληνικού δημόσιου χρέους, αν εξαιρεθούν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία που διακρατούν ομόλογα ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η Japonica δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τη έκβαση της προσφοράς, ενώ και ο ίδιος ο οικονομικός διευθυντής αρνήθηκε να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Η εταιρία υπέβαλε την προσφορά της αρχικά τον Ιούνιο, παρατείνοντας την τρεις φορές, υποδηλώνοντας ότι η προσφορά ίσως ήταν πολύ χαμηλή για να προσελκύσει πωλητές.

Ο Καζάριαν είπε ότι τα ελληνικά ομόλογα, που η Japonica απέκτησε καταβάλλοντας μόλις το 11,4% της ονομαστικής αξίας, ήταν επί του παρόντος μαζικώς υποτιμημένα λόγω συστημικών ασαφειών για την Ελλάδα και των παρωχημένων λογιστικών κανόνων βάσει των οποίων υπερεκτιμήθηκε το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η χώρα αξίζει μια αξιολόγηση Α+, υποστήριξε.

Η Moody’s βαθμολογεί το αξιόχρεο της Ελλάδας με C κατατάσσοντας τα ομόλογά της στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk).

«Αυτό που πολλοί εκ των αρίστων και ευφυέστερων πιστεύουν ότι γνωρίζουν για την Ελλάδα, σε ένα επενδυτικό περιβάλλον είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάνουν λάθος», είπε στην τηλεδιάσκεψη.

To 15ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται στα 50 σεντ έναντι της ονομαστικής του αξίας, αισθητά υψηλότερα των 40 σεντ που έχει θέσει ως κατώτατο όριο εξαγοράς η Japonica.