«Κάτι τρέχει με το Taxis». Αυτό δηλώνουν φοροτεχνικοί που καθημερινά αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων όσο και κατά την πληρωμή των φόρων. Το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αποφάσισε εν μιά νυκτί όλοι οι φορολογούμενοι να υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά όλα τα έντυπα της Εφορίας και οι πληρωμές να γίνονται αποκλειστικά στις τράπεζες, ωστόσο φαίνεται εκ του αποτελέσματος ότι δεν είχαν προβλεφθεί οι αδυναμίες και οι ελλείψεις του συστήματος Taxis. Εκατοντάδες είναι τα μηνύματα φορολογουμένων που διαμαρτύρονται στις εφορίες ότι ενώ έχουν πληρώσει στην τράπεζα κανονικά τους φόρους τους εμφανίζονται στα αρχεία των ΔΟΥ ως ληξιπρόθεσμοι οφειλέτες, και μάλιστα επιβαρύνονται με προσαυξήσεις.
Πρόβλημα όμως προέκυψε και με μερικές χιλιάδες φορολογουμένων οι οποίοι, ενώ υπέβαλαν κανονικά το Ε9 την περασμένη εβδομάδα, διεπίστωσαν στην πορεία ότι η περιουσία τους έχει μεγαλώσει καθώς προστέθηκαν σε αυτήν από λάθος στη σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή ακίνητα άλλων φορολογουμένων.
Αυτό είχε αποτέλεσμα να προκύψει διαφορετική εικόνα περιουσιακής κατάστασης από εκείνη που ισχύει στην πραγματικότητα, με κίνδυνο να επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των προβληματικών Ε9 και μέσα στην εβδομάδα θα ειδοποιήσει τους εν λόγω φορολογουμένους να διορθώσουν τις όποιες λανθασμένες μεταβολές.
Απλοί πολίτες και λογιστές οι οποίοι πέρασαν ένα καλοκαίρι πάνω από τους υπολογιστές για να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, αυτή την περίοδο βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποβολή του εντύπου Ε9, το οποίο επίσης θα πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά όπως όλα τα έντυπα της Εφορίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους φοροτεχνικούς, έτσι και κάποιος αφαιρεθεί για λίγα λεπτά και δεν υποβάλει το Εντυπο Ε9 ενώ το έχει συμπληρώσει και η φόρμα συμπλήρωσης παραμείνει για κάποια ώρα ανοιχτή, τότε κινδυνεύει ό,τι στοιχεία έχει περάσει να χαθούν, καθώς το σύστημα τον «πετάει έξω» κατά τη διάρκεια της διόρθωσης, χωρίς να γίνει αποθήκευση των όποιων δεδομένων έχουν αναγραφεί.
Το υπουργείο Οικονομικών μετά και τα έντονα παράπονα των φοροτεχνικών αλλά και των απλών φορολογουμένων έδωσε νέα παράταση ως τις 27 Σεπτεμβρίου για τη συμπλήρωση και υποβολή του Πίνακα 1, που αφορά τα στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου).
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από τους φορολογουμένους εφόσον έχουν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση να περάσουν όποιες αλλαγές έχουν να κάνουν με τα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα ως την ερχόμενη Παρασκευή και αν πρέπει να αλλάξουν στοιχεία από τον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, δηλαδή αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου οικόπεδα, να το πράξουν σε δεύτερη φάση ως τις 14 Οκτωβρίου.
Αυτό για να μη φορτώνεται το σύστημα και να ολοκληρωθεί πρώτα η διαδικασία υποβολής των στοιχείων του Πίνακα 1 και μεταγενέστερα του πίνακα 2.
Το αποκορύφωμα του αλαλούμ είναι ότι κάποιοι μπήκαν στην εφαρμογή του Taxisnet και με τους κωδικούς τους διεπίστωσαν ότι το σύστημα τους έβαζε στη σελίδα άλλου ιδιοκτήτη. Μάλιστα, δεν έβλεπαν απλά την περιουσιακή κατάσταση άλλων, αλλά μπορούσαν να κάνουν αλλαγές των στοιχείων ή ακόμη και διαγραφές ακινήτων.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 23 Σεπτεμβρίου 2013

HeliosPlus