Η κυρία Σταματελάτου ερωτά:
«Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με τα τεκμήρια 2013, η μητέρα μου έχει μικρή σύνταξη χηρείας και σπίτι 189 τ.μ.! Δεν έχει από προηγούμενες χρήσεις ανάλωση κεφαλαίου! Μπορεί η κόρη, ανύπανδρη, που ζει μαζί να καλύψει αυτή το τεκμήριο;».

Απάντηση:
Το φορολογητέο εισόδημα της μητέρας σας θα προσδιοριστεί με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες, δηλαδή με βάση την αντικειμενική δαπάνη της κύριας κατοικίας, στην οποία θα προστεθεί η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη των 3.000 ευρώ. Δεν μπορείτε εσείς να καλύψετε τα τεκμήρια της μητέρας σας.
Ψιλή κυριότητα
Ο κ. Μιχάλης Δημητράς ερωτά:
«Η μητέρα μου έχει την επικαρπία σε δύο διαμερίσματα, στο ένα μένει και το άλλο είναι κενό. Εγώ έχω την ψιλή κυριότητα σ’ αυτό που μένει και η αδελφή μου στο άλλο. Πώς θα τα δηλώσει η μητέρα μου και πώς εγώ και η αδελφή μου;».

Απάντηση:
Και τα δύο διαμερίσματα θα τα δηλώσει η μητέρα σας ως επικαρπώτρια. Εσείς δεν θα τα αναφέρετε στη φορολογική σας δήλωση. Ο ψιλός κύριος ακινήτου δεν έχει καμία φορολογική υποχρέωση στη φορολογία εισοδήματος.
Βοηθητικοί χώροι
Ο κ. Γιάννης Καϊτώρος ερωτά:
«Είμαι ιδιοκτήτης μονοκατοικίας με κύριους χώρους 119 τ.μ. και βοηθητικούς (υπόγειο πάρκινγκ) 93 τ.μ. για την οποία έχω πάρει δάνειο ως πρώτη κατοικία. Στο πεδίο 071 για επιστροφή χρημάτων από τους τόκους πόσα τ.μ. να δηλώσω; Τα 119 των κύριων χώρων ή το σύνολο κύριων και βοηθητικών, δηλαδή 211 τ.μ.;».

Απάντηση:
Οι βοηθητικοί χώροι των κατοικιών εφόσον είναι στεγασμένοι συμπεριλαμβάνονται στο εμβαδόν της κατοικίας. Συνεπώς στο πεδίο 071 θα γραφεί εμβαδόν κατοικίας 211 τ.μ.
Παροχές σε είδος
Ο κ. Γρηγόριος Καλμανίδης ερωτά:
«Σε ποιο κωδικό της φορολογικής δήλωσης (Ε1) έτους 2013 πρέπει να γράψω το ποσό της παροχής σε είδος που θεωρείται φορολογητέο εισόδημα για τον φορολογούμενο;».

Απάντηση:
Ορισμένες παροχές σε είδος αποτελούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του ΚΦΕ. Οι παροχές αυτές αποτιμώμενες σε χρήμα συναθροίζονται με τα λοιπά εισοδήματα από μισθούς και δηλώνονται στον κωδικό 301-302.
Προστατευόμενα μέλη
Η κυρία Δέσποινα Κομιτζά ρωτάει:
«Το 2012 ο γιος μου, 20 ετών, σπουδαστής ΑΕΝ, έλαβε από το πρώτο εκπαιδευτικό του ταξίδι (σημειωτέον ότι είναι υποχρεωτικό, θεωρείται πρακτικό εξάμηνο) το ποσό των 6.000 ευρώ, με τα οποία αγόρασε ΙΧ. Παύει να είναι προστατευόμενος; Πρέπει να υποβάλει ατομική φορολογική δήλωση; Εγώ, η μητέρα του, να τον συμπεριλάβω στα προστατευόμενα τέκνα μου;».

Απάντηση:
1. Από εφέτος όλοι όσοι έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους έχουν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση ανεξάρτητα από το αν έχουν αποκτήσει εισόδημα ή όχι. Ο γιος σας στη δήλωση που θα υποβάλει θα δηλώσει το ποσό των χρημάτων που έλαβε το 2012 και το τίμημα αγοράς του αυτοκινήτου. Θα πρέπει ακόμη για να δικαιολογήσει το αφορολόγητο ποσό να συνυποβάλει αποδείξεις δαπανών ποσού ίσου με το 25% του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματος αν αυτό είναι μεγαλύτερο του πραγματικού. 2. Εσείς δεν θα τον συμπεριλάβετε στη φορολογική σας δήλωση ως προστατευόμενο μέλος, διότι ο γιος σας απέκτησε το 2012 εισόδημα που υπερβαίνει τα 2.900 ευρώ.
Φορολογία συζύγων
Η κυρία Κατερίνα Κουτσογιαννοπούλου ερωτά:
«Είμαι Ελληνίδα, ιδιωτική υπάλληλος, μισθωτή. Ο σύζυγός μου είναι υπήκοος Αυστρίας, με τόπο διαμονής και εργασίας την Αυστρία. Παντρευτήκαμε τέλος του 2011, επομένως πέρυσι (2012) υποβάλαμε για πρώτη φορά κοινή δήλωση και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ανεκδιήγητο ελληνικό κράτος. Μας ενημέρωσαν ότι έπρεπε υποχρεωτικά να υποβάλουμε κοινή ηλεκτρονική δήλωση, όμως επειδή ο σύζυγός μου είναι κάτοικος εξωτερικού θεωρούμαι κι εγώ αυτόματα κάτοικος εξωτερικού (!). Δεν αναγνωρίζει δηλαδή το ελληνικό κράτος την περίπτωση σε ένα ζευγάρι ο ένας να ζει και να εργάζεται σε διαφορετική χώρα από τον άλλο. Ετσι καταλήγω να πληρώνω 4 φορές τον φόρο που θα πλήρωνα κανονικά, καθώς δεν μου αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ούτε αποδείξεις ούτε τίποτα. Το παράλογο είναι ότι εδώ ζω, εδώ εργάζομαι, εδώ πληρώνω δάνεια και χαράτσια, πώς γίνεται να με φορολογείς σαν να ζω στο εξωτερικό, με ό,τι προνόμια αυτό θα συνεπαγόταν… Κάναμε αίτηση επαναξιολόγησης πέρυσι τον Σεπτέμβριο, επισυνάψαμε όπως μας ζητήθηκε και έγγραφο από την εφορία της Αυστρίας που επιβεβαιώνει ότι ο σύζυγός μου εργάζεται και φορολογείται εκεί, καμία απάντηση ως τώρα.

Σας παρακαλώ, υπάρχει κάποιος που να μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Είμαστε σε αδιέξοδο, μήπως να προσφύγουμε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια; Θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα ζευγάρια στη θέση μας, τι κάνουν;».

Απάντηση:
1. Στη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 του ΚΦΕ ορίζεται ότι κατά τη διάρκεια του γάμου οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν κοινή δήλωση των εισοδημάτων τους, στα οποία ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα καθενός συζύγου.
Σε αυτή την περίπτωση, το τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα του εισοδήματος του ενός συζύγου δεν συμψηφίζεται με τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι κάθε σύζυγος είναι αυτοτελώς υποκείμενο φόρου. 2. Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 61 του ΚΦΕ ορίζεται ότι για τους έγγαμους για τους οποίους συντρέχουν οι προϋποθέσεις του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 5, υπόχρεος σε επίδοση δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.
Στην ίδια διάταξη αναφέρονται οι περιπτώσεις που οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση. 3. Προφανώς οι πιο πάνω διατάξεις ισχύουν όταν και οι δύο σύζυγοι είναι υποκείμενα φόρου στην Ελλάδα. Αν ο σύζυγος είναι κάτοικος άλλης χώρας και δεν αποκτά εισόδημα από πηγή που βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν έχει υποχρέωση να υποβάλει δήλωση στην Ελλάδα. Η σύζυγος κάτοικος Ελλάδας θα υποβάλει δική της δήλωση στην Ελλάδα. Αυτή είναι η άποψη της στήλης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ