Σε δύο δόσεις θα γίνει τελικά η επόμενη αύξηση της τιμής των τσιγάρων στη Γαλλία, ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα του προϋπολογισμού σε μια περίοδο κατά την οποία η γαλλική οικονομία έχει διολισθήσει και πάλι στην ύφεση. Ετσι, οι τιμές θα αυξηθούν κατά 0,20 ευρώ την 1η Ιουλίου και κατά 0,20 ευρώ την 1η Οκτωβρίου.
Η εισήγηση της υπουργού Υγείας Μαριζόλ Τουρέν ήταν να επιβληθεί αύξηση 0,40 ευρώ την 1η Ιουλίου. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ θεώρησε ότι η εφάπαξ επιβολή της αύξησης θα μείωνε αισθητά την κατανάλωση και ως εκ τούτου τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης.
Σημειωτέον ότι οι γαλλικές καπνοβιομηχανίες είχαν αποφασίσει αρχικά να απορροφήσουν την αύξηση της φορολόγησης ώστε να διατηρηθούν σταθερές οι τιμές και να μην επηρεαστεί η κατανάλωση. Οι εταιρείες και οι πωλητές καπνού υποστηρίζουν ότι κάθε αύξηση των τιμών δίνει ακόμη μία ώθηση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει φθάσει στο 21% στη Γαλλία.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου καπνού σημειώνουν επίσης ότι όλο και περισσότεροι Γάλλοι – όσοι μένουν κοντά στα σύνορα κυρίως – αγοράζουν τσιγάρα σε γειτονικές χώρες όπου οι τιμές είναι χαμηλότερες, όπως είναι το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Ιταλία.
Πέραν της επικείμενης διπλής αύξησης, η κυβέρνηση του Παρισιού έχει αποφασίσει να αυξήσει και τον ΦΠΑ στον καπνό από το 19,6% στο 20% την 1η Ιανουαρίου 2014.
«Το πακέτο Marlboro κοστίζει σήμερα 6,60 ευρώ και οι φθηνότερες μάρκες, όπως και οι λαθρέμποροι, περιμένουν εναγωνίως να σκαρφαλώσει η τιμή στο ψυχολογικό σκαλοπάτι των 7 ευρώ για να επωφεληθούν», γράφει χαρακτηριστικά η «Figaro».
Ακριβές και φθηνές αγορές
Καπνοπαραγωγοί και ιδιοκτήτες των γαλλικών «Tabac» σημειώνουν ότι η Γαλλία συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των ακριβότερων αγορών καπνού στην Ευρώπη. Από το 2003 έχουν κλείσει περισσότερα από 6.000 καταστήματα πώλησης καπνού «Tabac», σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Γάλλων Καπνοπωλών.
Με τη νέα διπλή αύξηση μόνο τρεις αγορές θα συγκρίνονται σε ακρίβεια με τη γαλλική: οι αγορές της Νορβηγίας, της Ιρλανδίας και της Βρετανίας – στις χώρες αυτές το πακέτο Marlboro κοστίζει πάνω από 7 ευρώ.
Σαφώς φθηνότερες από τη γαλλική είναι οι αγορές του Λουξεμβούργου, όπου το Marlboro κοστίζει 4,40 ευρώ και της Ισπανίας, όπου κοστίζει 4,20 ευρώ. Αν εξαιρέσει κανείς την αγορά της Λευκορωσίας, όπου το πακέτο της συγκεκριμένης μάρκας τσιγάρων κοστίζει μόλις 0,92 ευρώ, η φθηνότερη δυτικοευρωπαϊκή αγορά είναι εκείνη της Ανδόρας στην οποία μπορεί να αγοράσει κανείς ένα πακέτο Marlboro με μόλις 3,19 ευρώ.
Η ελληνική αγορά καπνού, όπως διαπιστώνει κανείς, παρά τις αυξήσεις των τελευταίων χρόνων, συγκαταλέγεται μεταξύ των φθηνότερων στη Δυτική Ευρώπη. Το Marlboro κοστίζει μόνο 3,80 ευρώ. Ομως, άλλες χώρες επιλέγουν να έχουν το ακριβότερο γάλα της Ευρώπης και άλλες τα ακριβότερα τσιγάρα.