Διατηρείται η «όρεξη» για ταξίδια και το 2013, σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση «Ευρωπαϊκός Τουρισμός 2013 – Τάσεις & Προοπτικές», που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC). Για τους πρώτους μήνες του έτους, οι διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη δείχνουν μια αργή, αλλά διαρκή αύξηση στους περισσότερους προορισμούς. Καθώς το 2012 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, η μέτρια ανοδική τάση στην Ευρώπη επιβεβαιώνει την «υγεία» του τομέα παρά τη γενικότερη οικονομική αναταραχή.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού το 2013 η ανάπτυξη του τουρισμού θα κυμανθεί μεταξύ 3% και 4%, με την Ευρώπη να κινείται σε ποσοστό 2% – 3%, την Αμερική μεταξύ 3% και 4%, βαδίζοντας με έναν πιο συμβατικό ρυθμό από την Ασία και τον Ειρηνικό (5%-6%), την Αφρική (4% – 6%) και τη Μέση Ανατολή (0%-5%).
Η μέτρια ανοδική τάση σε επιμέρους προορισμούς ενισχύεται από τους βασικούς δείκτες των αερομεταφορών και της διαμονής. Τα στατιστικά των αεροπορικών μεταφορών δείχνουν ότι η τουριστική ζήτηση παραμένει ισχυρή από μακρινές αγορές, παρόλο που καλύπτουν το 20% του εισερχόμενου τουρισμού, με τα ταξίδια στα ευρωπαϊκά δρομολόγια να αυξάνονται λίγο πιο γρήγορα μέσα στο 2013. Υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι είναι και η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ευρώπης, με την αύξηση να είναι εμφανής σε όλες τις περιοχές.
Για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου η πορεία των ευρωπαϊκών προορισμών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική επίδοση των ευρωπαϊκών αγορών. Η πολλών ταχυτήτων οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, μπορεί να οξύνει τις πρόσφατες αλλαγές σε ταξιδιωτικές συνήθειες. Ετσι, ταξίδια από ορισμένες μεγάλες νότιες και δυτικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία, ήταν πιο υποτονικά το πρώτο τρίμηνο.

Καθώς αναζητούνται εναλλακτικές χαμηλού κόστους, η ζήτηση για εγχώρια ταξίδια σε αυτές τις αγορές μπορεί να αυξηθεί σε βάρος των διεθνών. Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να ενισχύουν το μερίδιό τους, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ενώ ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές που ήταν αδύναμες τα τελευταία χρόνια μπορεί να κερδίσουν έδαφος, μια και εμφανίζουν έξαρση ζήτησης (π.χ. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο).


Οι πιο ελκυστικές προοπτικές για την Ευρώπη έρχονται από μακριά

Οι μακρινές αγορές θα είναι ο «μπροστάρης» της τουριστικής ανάπτυξης το 2013, όπως προσδοκά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού. Βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ, όπου η καταναλωτική δαπάνη έχει παραμείνει εξαιρετικά ισχυρή, παρά την απειλή επικείμενων περικοπών. Πιο θετικές είναι και οι οικονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας, οι οποίες ενισχύονται από νομισματικά μέτρα τόνωσης, αν και η πτώση του γεν μπορεί να εμποδίσει τα διεθνή ταξίδια. Ανάμεσα στις γοργά αναδυόμενες αγορές, ο κινεζικός τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ψηλά στους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, παρότι κινείται από χαμηλή βάση. Η ινδική τουριστική ζήτηση παρέμεινε ασθενέστερη σε σχέση με την Κίνα στις αρχές του 2013, αλλά συνολικά αναμένεται αύξηση για εφέτος.

Η ανάπτυξη του τουρισμού λάμπει μέσα στην οικονομική κατήφεια

Λαμβάνοντας υπόψη τη δύναμη της βιομηχανίας το 2012, ενώ αντιμετώπιζε οικονομικές αντιξοότητες, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία θα διευρυνθεί σε ποσοστό 3,2% το 2013, ενώ θα υποστηρίξει σχεδόν 266 εκατ. θέσεις εργασίας, ξεπερνώντας άλλους τομείς. «Στο άμεσο μέλλον, η προβολή και προώθηση της Ευρώπης σε υπερπόντιους προορισμούς θα διευκολύνει την αυξανόμενη ζήτηση για διεθνή ταξίδια, ωστόσο, η απλοποίηση της θεώρησης εισόδου και η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσει τη βιομηχανία να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση», είπε ο κ. Εντουάρντο Σαντάντερ, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ληφθούν δράσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, για τη μεγιστοποίηση της συμβολής του τουρισμού στις αδύναμες οικονομίες, ιδίως στις περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης.