Η Νορβηγική Telenor φαίνεται ότι προκρίνεται για την εξαγορά της θυγατρικής του ΟΤΕ στην Βουλγαρία, Globul, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος.
Όπως πληροφορείται vima.gr , οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες την Τρίτη να δώσουν τα χέρια με μία κατ’ αρχήν συμφωνία για την πώληση της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Globul και του δικτύου καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην Βουλγαρία, έναντι τιμήματος που δεν έγινε ακόμη γνωστό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί το άνοιγμα των προσφορών των υποψηφίων αγοραστών, που οδήγησε στην έγκριση της προσφοράς των Νορβηγών. Σημειωτέον ότι «πλαφόν» του ΟΤΕ για την πώληση της Globul ήταν τα 700 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ είχε οδηγηθεί στην εκποίηση περιουσιακών του στοιχείων για την κάλυψη των μεγάλων δανειακών του υποχρεώσεων, η εξυπηρέτηση και αναδιάρθρωση των οποίων θεωρούνταν πια τελεσθείσα στις αρχές του 2013.
Σημειωτέον ότι η Telenor διέθετε ποσοστό 30% στην Cosmote, όταν η δεύτερη ξεκίνησε τη λειτουργία της. Μάλιστα, Cosmote και Telenor είχαν αποκτήσει και την πλειοψηφία των μετοχών της αλβανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Albanian Mobile Communications (AMC).
Η Telenor συμμετείχε στη δημιουργία της Cosmote με ποσοστό 18% και είχε επενδύσει 80 εκατ. ευρώ. Μερικά χρόνια αργότερα αποεπένδυσε, πουλώντας τη συμμετοχή της σε δύο φάσεις και εισπράττοντας εκατοντάδες εκατ. ευρώ.