του απεσταλμένου μας στη Λευκωσία

Αρνητική ήταν τελικά η απάντηση της Μόσχας στο αίτημα που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Σαρρής για παραχώρηση νέου δανείου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία στόχος της επίσκεψης του κ. Σαρρή στη ρωσική πρωτεύουσα δεν ήταν μόνο η επιμήκυνση του παλαιότερου δανείου ή η μείωση του τόκου του, αλλά η παραχώρηση νέου δανείου (άγνωστο παραμένει το ποσό) με στόχο την αποφυγή της χρεοκοπίας της κυπριακής οικονομίας μετά την απόφαση της Βουλής για το κούρεμα των καταθέσεων.

Μάλιστα ο κ. Σαρρής σε δηλώσεις του παραδέχτηκε ότι δεν υπήρχε συμφωνία στο αίτημα νέου δανείου λέγοντας όμως ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Τονίσαμε στους Ρώσους τη δύσκολη κατάσταση πουν βρίσκεται το νησί είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στη Μόσχα βρέθηκε και δεύτερος κύπριος υπουργός, ο Εμπορίου κ. Γ. Λακκοτρύπης για να συμμετάσχει σε έκθεση για τον τουρισμό, ζητώντας από τους Ρώσους μεγαλύτερη στήριξη για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο.

Αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι της τρόικας μεταβαίνουν στη Βουλή για διαβουλεύσεις ενώ κατά τη συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της Κύπρου διαρρέετε ότι προτείνουν νέο σενάριο με το οποίο θα δανείσουν οι χώρες που εκπροσωπούνται από την τρόικα το ποσόν των 5,8 δισ. ευρώ αλλά παράλληλα, και εδώ ακριβώς είναι η αντίφαση, κάλεσαν την Κύπρο να βρει από μόνη της τα υπόλοιπα δέκα δισ. ευρώ που απαιτούνται.

Στη Λευκωσία πάντως εξετάζουν με πολύ προσοχή το δημοσίευμα των Νew Υork Τimes από τη Μόσχα που αφορά νέα πρόταση της Γκάζπρομ για σωτηρία της Κύπρου. Το δημοσίευμα με τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο» αποκάλυψε πως «δρώντας σιωπηρά η κολοσσιαία εταιρεία Γκάζπρομ προσέφερε από μόνη της στους Κυπρίους ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης» Ποιό είναι το σχέδιο; Αντί της φορολόγησης των καταθέσεων η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα και να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Γκάζπρομ δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

Η εφημερίδα περιγράφει ωστόσο το γεγονός ως δεδομένο και ως δείγμα του πως μια εταιρεία που έχει συχνά αποκληθεί κράτος εντός του κράτους είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες και διαιρέσεις εντός της Ευρώπης για να τσιμεντάρει την οικονομική ισχύ της.

Η πρόταση εστάλη στο γραφείο του προέδρου της Δημοκρατίας από την Τράπεζα Gazprom Bank και ερμηνεύεται ως δείγμα βαθιάς εξάρτησης της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ από το κυπριακό υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα.

Την ανησυχία για την κατάσταση στην Κύπρο εξέφρασε και ο Όμιλος VTP, θυγατρική ρωσικής εμπορικής τράπεζας, που δραστηριοποιείται και στη μεγαλόνησο λέγοντας ότι εάν τελικά επιβληθεί κούρεμα των καταθέσεων «θα εξαναγκαστεί να επανεξετάσει τη στρατηγική επιχειρηματικής δραστηριοποίηση της στη Κύπρο».