Πάνω από το 50% των ετήσιων εσόδων του κράτους φαίνεται να απέκρυψαν έλληνες φορολογούμενοι το 2009 καθώς το συνολικό ποσό των εισοδημάτων που δεν δηλώθηκαν στην Εφορία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είναι περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό οδηγεί σε ετήσιες απώλειες εσόδων για το κράτος πάνω από 11 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν το τελευταίο πακέτο μέτρων του τελευταίου μνημονίου.
Πρωταθλητές φοροδιαφυγής όσον αφορά τα απόλυτα ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία εμφανίζονται οι γιατροί που σύμφωνα με την έρευνα έκρυψαν από την Εφορία κατά μέσον όρο εισόδημα 29.944 ευρώ και ακολουθούν οι μηχανικοί με 28.625 ευρώ, οι εκπαιδευτικοί με 24.742 ευρώ και οι λογιστές με 24.573 ευρώ.
Κατά κλάδο τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής καταγράφονται στις λογιστικές και οικονομικές υπηρεσίες με 78,92% και σε απόσταση αναπνοής ακολουθούν οι νομικές υπηρεσίες με 78,79%.
Για τον προσδιορισμό του αδήλωτου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από μεγάλη τράπεζα που αφορούν τα πάσης φύσεως δάνεια που έδωσε σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Στη συνέχεια, και με δεδομένο ότι οι τράπεζες διαμορφώνουν την πολιτική χορηγήσεων έναντι των ελεύθερων επαγγελματιών, όχι με βάση το δηλωθέν εισόδημά τους, αλλά εκτιμώντας το πραγματικό τους εισόδημα, εκτίμησαν ποιο θα πρέπει να είναι το ύψος του πραγματικού εισοδήματος των αυτοαπασχολουμένων για να μπορεί να υποστηρίξει το επίπεδο των χορηγούμενων πιστώσεων. Τα στοιχεία που δημοσιεύονται παραπλεύρως είναι όντως αποκαλυπτικά διότι στις περιπτώσεις λογιστών, γιατρών, δικηγόρων, ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων, εμπόρων και μεταφορέων προκύπτει ότι οι μηνιαίες δόσεις των δανείων είναι υψηλότερες από τα πραγματικά μηνιαία εισοδήματά τους.
Δηλαδή, όχι μόνο δεν τους μένουν χρήματα για να ζήσουν αλλά θα πρέπει να «δανειστούν» για να πληρώσουν τα δάνειά τους(!).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ