Ακολουθώντας την θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών μετά τη συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού»στις ΗΠΑ, το χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε ποδαρικό για το νέο έτος με ράλι 3,67%.

Αλλά και οι αμερικανικές αγορές σημείωναν άνοδο, καθώς η συμφωνία για τα δημοσιονομικά μέτρα και η έγκρισή της από την Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους απομακρύνει το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως να εισέλθει σε ύφεση, ενώ το κόστος δανεισμού για Ιταλίας καιτης Ισπανία μειώθηκε, καθώς οι επενδυτές να αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις.

Το χρηματιστήριο της Αθήνας ακολουθεί την τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις εξελίξεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ανέφεράν αναλυτές της αγοράς. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αναμένουν η κυβέρνηση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τονώσει την ανάπτυξη και να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Την αισιοδοξία πως το 2013 θα είναι καλύτερη χρονιά για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό χρηματιστήριο εξέφρασαν οι Αρχές του ΧΑ στην πανηγυρική έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του έτους, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο θέμα της επικείμενης επιβολής του φόρου υπεραξίας.

Ο κ.Σ. Λαζαρίδης, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, τόνισε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, το 2012 πέτυχε τρία σημαντικά ρεκόρ που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αναλάβει το ρόλο του ως μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων: για πρώτη φορά οι εξελίξεις που αφορούν στην εγχώρια αγορά κατέλαβαν τόσο χώρο στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών του 2012 ήταν υψηλότερος ακόμα και από αυτόν του 2007 κάτι που καταδεικνύει ότι υπάρχει ρευστότητα στην αγορά μας, ενώ, το 2012, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών.

Αναφερόμενος στο θέμα του φόρου υπεραξίας, εξέφρασε την ευχή να χρησιμοποιηθεί η φορολογική πολιτική ως ουσιαστικό εργαλείο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στο πλαίσιο της ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Με προϋποθέσεις τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας αλλά και τις ομαλές εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην υπόλοιπη Ευρώπη, εντός του 2013 θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, σημείωσε και ο πρόεδρος της Επιτροπής ΚεφαλαιαγοράςΚ. Μποτόπουλος, ο οποίος δήλωσε αντίθετος στην επιβολή του συγκεκριμένου φόρου, σημειώνοντας πως οι Αρχές και οι φορείς της αγοράς, έχουν παρουσιάσει συγκεκριμένη αντιπρόταση στο Υπουργείο, ώστε να αντικατασταθεί ο φόρος υπεραξίας από έναν πιο αποτελεσματικό και φιλεπενδυτικό φόρο.

Στο ιδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι του ΣΜΕΧΑ,Σ. Κυρίτσης, και του ΣΕΔΥΚΑ,Γ. Πολυχρονίου, εξέφρασαν την κάθετη διαφωνία τους ως προς την επιβολή του φόρου υπεραξίας

Οι τρεις προτεραιότητες τώρα της Επιτροπής για το 2013 αφορούν στην ανανέωση του νομοθετικού πλαισίου στο χώρο της κεφαλαιαγοράς, στο ουσιαστικό ξεκαθάρισμα του ταμπλό από εταιρίες που παραμένουν ανενεργές και στη διευκόλυνση των εταιριών σε θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο.

Αν το χρηματιστήριο είναι προπομπός των επερχόμενων εξελίξεων, τότε έχουμε σαφείς ενθαρρυντικές εξελίξεις πως το 2013 θα είναι καλύτερο, δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΧΑΕΙ. Γεωργάνας, ο οποίος αναφέρθηκε και στη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για το 2013 εκτίμησε τέλος και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης ΤραπεζώνΓ. Ζανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από φέτος αναμένεται πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ απαιτείται η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, εξέλιξη που θα ενισχύσει την ταχύτητα της επικείμενης ανάκαμψης.