Ο νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ βρέθηκε στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου. Προσκεκλημένος του προέδρου της Εταιρείας Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (ΕΜΠροΣ) κ. Π. Δούκα, ο διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και επονομαζόμενος «πατέρας» του ευρώ μίλησε για τις ελληνικές και τις διεθνείς πτυχές της οικονομικής κρίσης. Παρακάτω σταχυολογούνται τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας αυτής του καναδού οικονομολόγου, που αφορούν τους κινδύνους για την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος, τον υπερδανεισμό των κρατών και τις ρουσφετολογικές πολιτικές των κυβερνήσεων, το αν είναι επωφελής για την Ελλάδα η έξοδός της από την ευρωζώνη, τον δημοσιονομικό εξορθολογισμό των ευρωπαϊκών κρατών, τις συμμαχικές κυβερνήσεις κ.ά.

  • «Παρά τις δυσκολίες το ευρώ θα συνεχίσει να υπάρχει. Το ευρώ υπάρχει επειδή το διευκόλυνε η μακρόχρονη ειρήνη και το αίσθημα ασφάλειας που εξασφάλισε το ΝΑΤΟ. Μόνο συνθήκες γεωπολιτικών αναταράξεων μπορεί να το θέσουν σε κίνδυνο».
  • «Δεν ευθύνεται το ευρώ επειδή διάφορες κυβερνήσεις ακολούθησαν αλόγιστες δημοσιονομικές πολιτικές, δανείστηκαν πέρα από κάθε όριο σύνεσης, καταχρέωσαν τα έθνη τους και δημιούργησαν ένα τεράστιο κράτος αλόγιστων παροχών, το οποίο τα φορολογικά έσοδα ήταν αδύνατο να συντηρήσουν».
  • «Τα κράτη πρέπει να δανείζονται όταν υπάρχουν έκτακτες ανάγκες (πόλεμοι) και όχι για να γίνονται οι κυβερνήσεις αρεστές και να συντηρούν κομματικές και εκλογικού τύπου παροχές».
  • «Κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία κ.ά., εξήντλησαν αλόγιστα τις δανειακές τους δυνατότητες και τώρα που χρειάζονται χρήματα κανείς δεν τα δανείζει».
  • «Δεν έχει νόημα να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ευρώ. Το χρέος της θα παραμείνει σε ευρώ. Το συνολικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα όποια οφέλη».
  • «Δεν υπάρχει μηχανισμός “εκδίωξης” της Ελλάδας από το ευρώ! Απ’ την άλλη πλευρά, η Ελλάδα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει το χρέος της, που παραμένει τεράστιο και μετά το κούρεμα. Θα χρειαστεί κάποια νέα ρύθμιση αλλά μέσα στο ευρώ! Αλλά και η Ελλάδα πρέπει να συμμαζέψει κι άλλο τα δημόσια οικονομικά της και να μειώσει κι άλλο τον τεράστιο όγκο του δημόσιου τομέα της!»
  • «Ακόμα κι αν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν ανομοιογενείς, αυτό που προέχει είναι η κοινή προσπάθεια για δημοσιονομικό εξορθολογισμό. Δεν μπορεί τα φορολογικά έσοδα να είναι συνεχώς χαμηλότερα από τις δαπάνες».
  • «Τα μικρά κόμματα συχνά εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ηγέτη τους και όχι του έθνους. Τα μεγαλύτερα κόμματα, επειδή έρχονται αντιμέτωπα με τη σκληρή πραγματικότητα της διακυβέρνησης, αναγκάζονται να συμπεριφέρονται πιο ορθολογικά. Οι συμμαχικές κυβερνήσεις δύσκολα μπορεί να πάρουν τις δύσκολες απαραίτητες αποφάσεις. Ο Μπερλουσκόνι μου είπε πως θα κατέβει στις επόμενες εκλογές, αλλά δεν επιθυμεί να κυβερνήσει αν δεν πάρει το 51%!»
  • «Οι Έλληνες πρέπει να εξετάσουν τη δυνατότητα να μεταβάλουν το πολίτευμά τους από πρωθυπουργοκεντρική Δημοκρατία σε προεδρική, όπως η Γαλλία ή οι ΗΠΑ. Έτσι θα αποκτήσετε μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα».
  • «Η ΕΚΤ θα πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει στις αγορές και να αγοράζει ομόλογα των προβληματικών χωρών, ίσως εκδίδοντας ευρωομόλογα, και ακόμα περισσότερο ευρωπαϊκά έντοκα γραμμάτια, όπως έκανε το Federal Reserve με τα τοξικά ομόλογα στις ΗΠΑ ύψους πάνω από 2 τρισ. δολαρίων».

Στο «Βήμα της Κυριακής» (28/7) ο Ρόμπερτ Μαντέλ μιλάει για την ανάγκη παρεμβάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Συλλογικών (ΕΜΠροΣ) που διοργάνωσε την εκδήλωση είναι ένα think-tank (δεξαμενή σκέψης) στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί επανεμφάνιση της παλαιάς οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει ο Μιλτιάδης Έβερτ και ο Θανάσης Κανελλόπουλος.

Στόχοι του ΕΜΠροΣ είναι η επεξεργασία και η ανάδειξη ιδεών που θα συμβάλλουν στη δημιουγία μιας ισχυρότερης, πιό αξιοκρατικής, πιο δημιουργικής Ελλάδας όπως και η ανάδειξη άξιων Ελλήνων οι οποίοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ, αλλά που έχουν καταξίωση και γνώσεις και απόψεις που πρέπει να ακουστούν από το ευρύ κοινό.

Η πρώτη εκδήλωση του ΕΜΠροΣ πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2012 με προσκεκλημμένους τρεις σημαντικούς αλλά άγνωστους στους περισσότερους Έλληνες διανοούμενους, τους Απόστολο Πιερρή, Σαράντο Καργάκο και Σωτήρη Γλυκοφρύδη. Η δεύτερη ήταν αυτή που έλαβε χώρα προ ημερών με τον κάτοχο του Νόμπελ Οικονομικών 1999, Ρόμπερτ Μαντέλ.

Τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις: α) ΑΟΖ, β) Ποιος ήταν ο σημαντικότερος αρχαίος έλλην φιλόσοφος: Παρμενίδης, Πυθαγόρας, Ηράκλειτος, Ξενοφάνης, Σωκράτης, Πλάτων ή Αριστοτέλης; γ) Οικονομικό συμπόσιο για την έξοδο από την κρίση, δ) Οικονομικό συμπόσιο για το μέλλον του ευρώ, ε) Τι σημαίνουν φιλελευθερισμός και δεξιά στη σύγχρονη εποχή.