Νομική διαφορά, η επίλυση της οποίας εκκρεμμεί στα Ελληνικά δικαστήρια, είναι ο οφειλόμενος ΦΠΑ, ύψους όχι 500, αλλά 44 εκατ. ευρώ του «Ελ.Βενιζέλος» προς το δημόσιο. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ο οποίος διαψεύδει τις πρόσφατες, σχετικές αναφορές, ενώ υπενθυμίζει ότι μέτοχος κατά 55% του αεροδρομίου είναι το Ελληνικό δημόσιο.
Ειδικότερα, ο ΔΑΑ επισημαίνει ότι «δεν έχει καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Ελληνικό Δημόσιο ούτε από ΦΠΑ, ούτε από άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους, ούτε από ασφαλιστικές εισφορές». «Εκκρεμεί νομική διαφορά που αφορά σε καταλογισθέν ποσό ΦΠΑ ύψους 44 εκ. ευρώ για την περίοδο 1998-2009, το οποίο λόγω των προσαυξήσεων, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 163 εκ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι τα 37 εκ ευρώ, δηλ. το 84%, αφορούν σε ποσά ΦΠΑ επί του κόστους κατασκευής του αεροδρομίου της περιόδου 1996 – 2001, ενώ οι σχετικοί καταλογισμοί ολοκληρώθηκαν το 2010 με συνέπεια την επιβολή υψηλού ποσού προσαυξήσεων» σημειώνεται στην ανακοίνωση του «Ελ.Βενιζέλος».
«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αφού κατέβαλε εμπρόθεσμα όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο προκαταβολές ύψους 44 εκ. ευρώ, προσέφυγε σχετικά με τον καταλογισμό αυτόν στα αρμόδια δικαστήρια στη βάση των σχετικών διατάξεων του νόμου 2338/1995 που κύρωσε τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου, και της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του έργου κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου. Η εκδίκαση των υποθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένονται οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.