Τη θέση ότι η Γερμανία επιθυμεί την Ελλάδα εντός ευρώ, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της επανέλαβε σε συνάντευξή της σήμερα Τετάρτη στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Μία ημέρα μετά την επίσημη «πρώτη» με τον νέο γάλλο πρόεδρο κ. Φρανσουά Ολάντ, με την Ελλάδα να οδηγείται σε νέες εκλογές, την Ισπανία να σημειώνει ιστορικά υψηλά σε σπρεντ και επιτόκια και τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προειδοποιεί σήμερα ότι η Ισπανία κινδυνεύει «αποκλειστεί από τις αγορές», η κυρία Μέρκελ συντάχθηκε με τις απόψεις του προέδρου του Eurogroup και πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Θέλω, όπως και ο κ. Γιούνκερ, να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», είπε η γερμανίδα Καγκελάριος υποστηρίζοντας ότι «κάτι τέτοιο είναι καλό για όλους μας». Η κυρία Μέρκελ δεν εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την απαίτηση για τήρηση των δεσμεύσεων όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας.

Σε μία προσπάθεια ωστόσο αποφόρτισης του κλίματος που έχει διαμορφωθεί δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «αν η Ελλαδα πιστεύει ότι μπορούμε να βρούμε περισσότερα κίνητρα για την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το Μνημόνιο, τότε θα πρέπει να το συζητήσουμε», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα και οι εταίροι της στην ευρωζώνη πρέπει να μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον».

Η κυρία Μέρκελ επανέλαβε ότι είναι πρόθυμη να συμπεριλάβει μία «ρήτρα ανάπτυξης» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο έχει συμφωνηθεί με 25 από τα 27 μέλη της ΕΕ με στόχο την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους.

Η γερμανίδα Καγκελάριος επεσήμανε ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει εγκριθεί από τους περισσότερους από τους ευρωπαίους ηγέτες. «Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έχει υπογραφεί. Εχει υπογραφεί από 25 κράτη-μέλη και συγκεκριμένα τρία εξ’ αυτών το έχουν ήδη επικυρώσει», υποστήριξε για να προσθέσει ωστόσο ότι «τώρα οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις για ανάπτυξη».

«Από τη μία θα έχουμε τον πυλώνα της υγιούς δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ ο δεύτερος πυλώνας θα είναι αυτός της ανάπτυξης», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μέρκελ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του αμερικανικού δικτύου αν οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν χάσει την επαφή τους με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα η γερμανίδα Καγκελάριος απάντησε ότι «δεν νομίζει ότι ισχύει κάτι τέτοιο» και ότι «ο δρόμος πρέπει να οδηγήσει σε περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη ενοποίηση».

Είναι προφανές ότι η κυρία Μέρκελ επιθυμεί να «ρίξει τους τόνους» σε μία κρίσιμη για το ευρώ συγκυρία, την ώρα που η Ελλάδα έχει εισέλθει σε τροχιά εξόδου από το ευρώ και οι αγορές στρέφονται πλέον ξεκάθαρα προς την Ισπανία.

Το πρωί της Τετάρτης το χρηματιστήριο της Μαδρίτης χτύπησε «κόκκινο» με το σπρεντ δεκαετούς ομολόγου να σημειώνει ιστορικό υψηλό από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος, αγγίζοντας τις 507 μονάδες βάσης και το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 6,508%- 6,322%, στα επίπεδα που οδήγησαν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία στα πακέτα στήριξης.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι η χώρα του κινδυνεύει να βρεθεί εκτός αγορών, αν δεν προχωρήσει στις απαιτούμενες περικοπές για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος. «Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην μπορέσουμε να δανειστούμε ή να δανειστούμε σε αστρονιμικές τιμές…», δήλωσε στο ισπανικό κοινοβούλιο το πρωί της Τετάρτης. Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης της Ισπανίας κ. Κοράντο Πασέρα δήλωσε σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, χώρες με υψηλό χρέος και χαμηλό έλλειμμα, όπως η Ιταλία, θα είναι οι πρώτες που θα πληγούν.

Η ευρωζώνη έχει πάρει «φωτιά» με τους επενδυτές να έχουν στραμένη την προσοχή τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας- καθώς το σχέδιο που κατάρτισε η κυβέρνηση Ραχόι για την «εκκαθάριση» των τραπεζών από επισφαλή δάνεια φαίνεται ότι δεν πείθει τις αγορές- αλλά και στο ρευστό ελληνικό πολιτικό σκηνικό, το οποίο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Και με τις αγορές να σπρώχνουν την ευρωζώνη σε στενότερη ενοποίηση ή διάλυση.