Η Ελλάδα δεν έπρεπε να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, ο οποίος εκείνη την εποχή βρισκόταν στο κέντρο των αποφάσεων.

Ωστόσο, τόνισε ότι κανένα από τα προβλήματα της Ευρωζώνης δεν θα λυνόταν, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε.

Μιλώντας στο BBC, ο Ερνστ Βέλτεκε, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Bundesbank από το 1999 έως το 2004, είπε ότι εκ των υστέρων είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη για το ευρώ.

«Λέμε ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, αλλά αυτό δεν βοηθά» πρόσθεσε.

Είπε ότι η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόνο το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης και συμπλήρωσε ότι «εάν φύγει, τότε η νομισματική ένωση θα συνεχίζει να λειτουργεί». Πρόσθεσε, πάντως, ότι κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε τα προβλήματα.

Το νέο νόμισμα της χώρας θα υποτιμηθεί, είπε και τόνισε ότι η Αθήνα θα δυσκολευτεί σε αυτή την περίπτωση να επιστρέψει σε ευρώ τα χρέη της.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα για τις τράπεζες της Ευρώπης από τις οποίες η Ελλάδα είχε δανειστεί τα χρήματα.

Ο Ερνστ Βέλτεκε δήλωσε ότι θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου από τις πλουσιότερες χώρες της Ευρωζώνης προς τις πιο φτωχές.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα εξασφαλίσουν την επιβίωση του ευρώ.

«Το ευρώ δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο κίνδυνο όπως λέγεται συχνά» είπε. «Το ευρώ είναι σταθερό εδώ και δέκα χρόνια, τόσο μέσα, όσο και εκτός της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης».