Την πρόθεση της Ιαπωνίας να παράσχει οικονομική στήριξη της τάξεως των 60 δισ. δολάρια στην Ευρώπη μέσω του ΔΝΤ, ανακοίνωσε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Γιουν Αζούμι λίγες ημέρες πριν από την εξαμηνιαίας κοινή συνεδρίασης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την εβδομάδα αυτή στην Ουάσιγκτον.
Στόχος της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου δεν είναι να αυξήσει τους πόρους του ΔΝΤ, αλλά να προστατεύσει την παγκόσμια οικονομία (και βεβαίως την εγχώρια) απέναντι σε ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Διότι η Ευρώπη αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, και ως εκ τούτου μια παρατεταμένη ύφεση στην Γηραιά Ήπειρο θα επηρέαζε σημαντικά τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο οικονομολόγος Μάθιου Σιρκόστα της Moody’s Analytics στο Bloomberg ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, η Ευρώπη να στηριχτεί στα πόδια της όσον το δυνατόν γρηγορότερα».

Η κίνηση αυτή της Ιαπωνίας δεν θα πρέπει να προκαλεί εκπλήξεις καθώς είναι η δεύτερη φορά ,σε διάστημα 2 χρόνων, που συνεισφέρει στο ΔΝΤ.

Ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι επιθυμεί και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της χώρας του, έχοντας ίσως κατά νου την Κίνα.

Το θέμα της αύξησης των εισφορών στο ΔΝΤ πρόκειται να συζητηθεί κατά την διάσκεψη του G-20 στη Ουάσιγκτον, όπου ο Γιούν Αζούμι ευελπιστεί να εγκριθεί κατ’ αρχήν η εισφορά της χώρας του.