Το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ανακοίνωσε τη Δευτέρα την εκκίνηση της δεύτερης φάσης της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για τη μεταβίβαση του δικαιώματός επί της αποκλειστικής παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προώθησης και εν γένει διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 έτη. Στις νέες άδειες περιλαμβάνεται και η επαναφορά του «Ξυστό».

Οι τρεις κοινοπραξίες που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον θα υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές ως το τέλος Απριλίου-αρχές Μαΐου. Στη συνέχεια το αποτέλεσμα του διαγωνισμού πρέπει να εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή και τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα αναδείξει και τυπικά τον πλειοδότη-νικητή του διαγωνισμού.

Και οι τρεις προσφορές προέρχονται από διεθνείς παίκτες του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για να εξασφαλίσουν τη χρυσοφόρο σύμβαση. Πρόκειται για την κοινοπραξία ΟΠΑΠ-Intralot-Lottomatica-Scientific Games, την αυστριακή Austrian Lotteries και την ιταλική Sisal σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy) και την Damlot.
«Είναι κατ’ αρχήν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία συμμετέχουν έξι κορυφαίες παγκοσμίως στον χώρο των παιγνίων εταιρείες. Ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου. Ο διαγωνισμός αυτός θα βγάλει τα Κρατικά Λαχεία από την αφάνεια σαν μια ξεχασμένη δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου και θα φέρει πρόσθετα έσοδα λόγω της σημαντικής ανάπτυξης που θα επιφέρει…» δήλωσε ο διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κ. Μητρόπουλος. Η Β’ Φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αφορά την κατάθεση δεσμευτικών οικονομικών προσφορών και την έκδοση 12ετούς αδείας.

Ο ανάδοχος του διαγωνισμού προσδοκά καθαρά κέρδη που μπορεί να προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση καθώς, εκτός από τα Κρατικά Λαχεία ο νικητής θα αναλάβει και τη διαχείριση του στιγμιαίου λαχείου (Ξυστό) η κυκλοφορία του οποίου διεκόπη το 2003.

Προσφέρεται το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Ελληνικών Κρατικών Λαχείων, τα οποία περιλαμβάνουν το Εθνικό, το Λαϊκό και το Ευρωπαϊκό Λαχείο, το Στιγμιαίο Κρατικό Λαχείο ή Ξυστό, το Στεγαστικό Κρατικό Λαχείο και το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα έσοδα από τα Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο θα συνεχίσουν να δίδονται για κοινωνικούς σκοπούς με ειδική ρύθμιση που θα υπάρξει στη σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων. Η Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων λειτουργεί σήμερα με ισοσκελισμένους ισολογισμούς αλλά δαπανά περίπου τα 100 εκατ. ευρώ για να πληρώνει τοκοχρεωλύσια δανείου που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο και χρηματοδοτεί κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα. Τα έξοδα αυτά δεν θα βαρύνουν τον νέο ανάδοχο ο οποίος ωστόσο θα πληρώνει φόρους. Είναι δε πιθανό ότι για να καταστήσει πιο ελκυστικό το προϊόν θα υποχρεωθεί να αυξήσει και τα ποσοστά επιστροφής κερδών στους νικητές (Pay Out) που σήμερα κινούνται λίγο πάνω από το 60%.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΑΠ δεν έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης για το Ξυστό και μάλιστα στη σύμβαση αποκλειστικότητας με τους πράκτορες το Ξυστό έχει εξαιρεθεί. Δηλαδή, αν κερδίσει τον διαγωνισμό κάποια άλλη εταιρεία θα μπορέσει να διαθέσει το παιχνίδι και μέσα από τα υφιστάμενα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον ΟΠΑΠ ο οποίος συμμετέχει με 34% στην πρώτη κοινοπραξία. Αν επί παραδείγματι λάβει την άδεια θα μπορεί να προσφέρει το παιχνίδι και σε άλλα σημεία πώλησης εκτός των πρακτορείων. Η Scientific Games θεωρείται από τους μεγαλύτερους παραγωγούς Ξυστό στον κόσμο, η Lottomatica έχει επιτυχημένο προηγούμενο στην Ιταλία ενώ η Intralot αναπτύσσει σήμερα το παιχνίδι σε περισσότερες από 15 χώρες.
Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του Ταμείου για τη συγκεκριμένη διαγωνιστική διαδικασία είναι οι Credit Suisse Securities (Europe) και η Eurobank EFG Equities. Παραλλήλως οι δικηγορικές εταιρείες Μπαχάς, Γραμματίδης & Συνεταίροι και Καρατζά και Συνεργάτες είναι οι νομικοί σύμβουλοι επί θεμάτων ελληνικού δικαίου, ενώ η δικηγορική εταιρεία Allen and Overy είναι ο νομικός σύμβουλος του Ταμείου επί θεμάτων ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.