Τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες για να «εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους» και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας δηλώνει σήμερα στους Financial Times ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκουίντος.
Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ιδιωτικές τράπεζες «μπορούν να αντλήσουν αυτά τα κεφάλαια με τις δικές τους δυνάμεις, από τα κέρδη τους» και χωρίς να αποταθούν σε ενέσεις ρευστότητας από το κράτος. «Αυτό όμως θα απαιτήσει καιρό και δεν μπορεί να γίνει σε ένα χρόνο» δήλωσε ο ισπανός αξιωματούχος.
Πολλές από τις τράπεζες της χώρας έχουν ήδη προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να ενισχύσουν ενόψει των αυξημένων προβλέψεων για ζημιές από τη στεγαστική αγορά.
Η Banco Sabadell, ο έκτος σε μέγεθος χρηματοπιστωτικός όμιλος της χώρας, ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 14%. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα φτάσει το 10,55%, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.
Σε ανάλογες κινήσεις έχει προχωρήσει και η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα, Santander, υπό τη διπλή πίεση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) αλλά και της… εμπροσθοφυλακής των αγορών.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s έχει υποβαθμίσει τις 10 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας προειδοποιώντας ότι έρχονται και νέες υποβαθμίσεις τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Στο σχετικό κατάλογο της S&P η Ισπανία αξιολογείται προς το παρόν με βαθμό ΑΑ-.