Στο κόκκινο σταμάτησαν την πορεία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές και τη Νέα Υόρκη την Τετάρτη -με τον S&P500 να χάνει τα κέρδη του έτους. Σε χαμηλό 15 μηνών η ισοτιμία του ευρώ, πτώση περίπου 2% και στην τιμή του χρυσού.

Στην Ευρώπη, πρωταγωνίστριες στην υποχώρηση ήταν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων μετά το «ράλι» των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Πτώση σχεδόν 4% για τις μετοχές των BMW Daimler, χαμηλότερα κατά 3% ο δείκτης των μετοχών του κλάδου στον FTSEurofirst 300.

Ανάλογη η εικόνα και στη Γουόλ Στριτ, με τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών (Bank of America, Citigroup, Wells Fargo) να κλείσουν στο κόκκινο.

Χαμηλός ήταν ο τζίρος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στη Φρανκφούρτη, ο DAX έκλεισε με πτώση 2% ενώ στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε κατά 1,03%. Χαμηλότερα κατά 0,1% ο FTSE100 στο Λονδίνο.

Στη Νέα Υόρκη, ο Dow Jones έκλεισε στις 12.151,41 μονάδες με πτώση 1,14%. Ο Nasdaq έκλεισε με υποχώρηση 1,34% και o S&P500 έχασε τα κέρδη που είχε σημειώσει από την αρχή του χρόνου, πέφτοντας κατά 1,25%.

Οριακή άνοδος στο ΧΑ
Στις 669,57 μονάδες έκλεισε την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών παρουσιάζοντας οριακή άνοδο 0,01% έναντι του κλεισίματος της Τρίτης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 31,47 εκατ.ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,42%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,18% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 0,78%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,59%), της Folli Follie (+2,53%), του ΟΤΕ (+1,90%), της Jumbo (+1,87%) και της Coca Cola 3E (+1,71%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Marfin Popular Bank (-6,55%), της Κύπρου (-5,61%), της Πειραιώς (-2,83%) και της MIG (-2,56%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Εμπορίου (+2,46%), των Τηλεπικοινωνιών (+1,90%) και των Τροφίμων (+1,70%).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,34%) και του Πετρελαίου (-1,81%).

Ανοδικά κινήθηκαν 74 μετοχές, 86 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Pasal Real Estate +29,46%, Ιντεάλ (κο) +27,38%, MIG Real Estate +25,76% και Αφοί Κορδέλλου +22,86%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Ναυτεμπορική -29,89%, Τζιρακιάν (κ) -29,60%, PC Systems -27,27% και Κυριακούλης -25,28%.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψε το ευρώ την Τετάρτη, με την ισοτιμία του κοινού νομίσματος να υποχωρεί το απόγευμα μέχρι και το 1,2916 δολάριο με χαμηλούς τζίρους λόγω των εορτών, σημειώνοντας πτώση 1,15% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς. Η ενδεικτική ισοτιμία του ευρώ ορίσθηκε από την ΕΚΤ στα 1,3074 δολάρια.

Το ευρώ κινήθηκε ανοδικά το μεσημέρι, μετά τη δραστική μείωση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια στο 3,25% από 6,50% τον προηγούμενο μήνα. Αργότερα, όμως, οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις, εν όψει της αυριανής δημοπρασίας 10ετών και 3ετών ιταλικών ομολόγων, η οποία θεωρείται πιο καθοριστική για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Όσον αφορά ειδικότερα τα ελληνικά ομόλογα, η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων) ήταν μηδενική και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώθηκε στο 25,67%.

Τα επιτόκια αναφοράς του ευρώ στην αγορά χρήματος διαμορφώθηκαν σε 1,083% για διάρκεια 1 μήνα, στο 1,387 για 3 μήνες, στο 1,640 για 6 μήνες και στο 1,967 για ένα έτος.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου βρίσκεται στα 1,29380 δολάρια, ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνεται σε 3.616,9 μονάδες βάσης.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,68%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 παρουσίασε πτώση 0,12%

Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,55%

Στο Τόκιο ο δείκτης NIKKEI 225 έκλεισε στις 8.423,62 μονάδες με πτώση 0,20%

Νέα Υόρκη

Στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,79% και ο NASDAQ κινείται πτωτικά κατά 0,99%


«Ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων» στο Χρηματιστήριο

Το ράλι των τραπεζών στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων λίγο πριν το κλείσιμο του έτους και εν μέσω προσδοκιών για επανακεφαλαιοποίησή τους μέσω της έκδοσης ενός συνδυασμού κοινών και προνομιούχων μετοχών πυροδοτούσε άνοδο στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη.

Αναλυτές ανέφεραν πως οι τράπεζες ανεβαίνουν λόγω window-dressing (ωραιοποίηση χαρτοφυλακίων) , που είναι χαρακτηριστικό λίγο πριν το κλείσιμο του έτους, αλλά και κάποιων προσδοκιών ότι η επανακεφαλαιοποίησή τους ίσως να γίνει και με προνομιούχες μετοχές.

Στην άνοδο των τραπεζών συνέβαλε και το άλμα 7,59% της Marfin Popular Bank μετά την απόφασή της να πουλήσει
την συμμετοχή της σε θυγατρική της στην Εσθονία προς 6,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με την στήριξη του Δημοσίου θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι οι τράπεζες θα περιέλθουν στον έλεγχο του Δημοσίου.

Ωστόσο, η αγορά τρέφει προσδοκίες ότι ο νόμος θα μπορούσε να αλλάξει, ώστε η επανακεφαλαιοποίηση να γίνει με την έκδοση τόσο κοινών, όσο και προνομιούχων μετοχών, περιορίζοντας έτσι την συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των ιδρυμάτων.

Εν τω μεταξύ το κόστος με το οποίο δανείζονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες μεταξύ τους υποχώρησε για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, μετά την ισχυρή ένεση ρευστότητας που τους παρέχει η ΕΚΤ. Το επιτόκιο για τριμηνιαία διατραπεζικά δάνεια Euribor, ο κυριότερος δείκτης της χρηματαγοράς, έπεσε στο 1,387% από 1,396%. Το επιτόκιο για παρόμοιες πράξεις εβδομαδιαίας διάρκειας υποχώρησε στο 0,836% από 0,846%.

Οι τράπεζες της ευρωζώνης άντλησαν την περασμένη εβδομάδα 489 δις ευρώ από τα τριετή δάνεια που τους πρόσφερε η ΕΚΤ για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους και να αποτρέψει ενδεχόμενη πιστωτική στενότητα στην ευρωζώνη.

Αλλά παρά την άφθονη αυτή χρηματοδότηση, παραμένουν διστακτικές και προτιμούν να τοποθετούν τα κεφάλαιά τους στην ίδια την ΕΚΤ παρά να αλληλοδανείζονται. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι τράπεζες, αναφέρει το Reuters έχουν καταθέσει το ποσό ρεκόρ των 452 δις ευρώ στην ΕΚΤ.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας πάντως υποχώρησε στο μισό υποχώρησε στη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων τίτλων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, καθώς το νέο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης και η εισροή φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ προσέφεραν κάποια ανακούφιση στις αγορές.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η νευρικότητα μπορεί να επανέλθει και πως το πιο κρίσιμο τεστ για την Ιταλία θα είναι η δημοπρασία ομολόγων τριετούς και δεκαετούς διάρκειας, ύψους 8,5 δις ευρώ την Πέμπτη.

Το ιταλικό Δημόσιο άντλησε νωρίτερα 9 δις ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση 3,25% — από τα 6,5% που κατέβαλε στην προηγούμενη δημοπρασία.

«Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τον προηγούμενο μήνα: η κυβέρνηση κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης για το πακέτο λιτότητας και η ΕΚΤ ανέλαβε δράση για να βοηθήσει τις τράπεζες», δήλωσε στο Reuters, trader ιταλικού χρέους.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξουν άλλες προβληματικές δημοπρασίες. Εύκολα προκαλούνται αναταράξεις στις αγορές», πρόσθεσε.

Η ζήτηση για τα έντοκα γραμμάτια ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με αυτήν της αντίστοιχης δημοπρασίας του Νοεμβρίου. Η δημοπρασία για τους εξάμηνους τίτλους υπερκαλύφθηκε κατά 1,69 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 1,5 στην έκδοση του προηγούμενο μήνα.

Πρόκειται για την πρώτη έκδοση ιταλικού χρέους μετά την ένεση ρευστότητας ύψους 489 δις ευρώ που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τη μορφή 3ετών δανείων προς τις τράπεζες στις 21 Δεκεμβρίου.

Οι προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση των τριετών δανείων της ΕΚΤ συνέβαλαν και στην σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας νωρίτερα αυτό το μήνα. Η απόδοση των ισπανικών εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων σημείωσε πτώση πάνω από το μισό μία μέρα πριν την κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Ωστόσο, στις συνεδριάσεις που ακολούθησαν οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών τίτλων σημείωσαν νέα άνοδο λόγω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της ΕΚΤ.

Θετικά υποδέχτηκαν τα αποτελέσματα της δημοπρασίας οι αναλυτές, λέγοντας ότι αποτελούν καλό οιωνό για την δημοπρασία τριετών ιταλικών ομολόγων την Πέμπτη, ωστόσο, εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν η δημοπρασία των δεκαετών ομολόγων – η οποία αποτυπώνει καλύτερα το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών – τύχει της ίδιας υψηλής ζήτησης.

Μικρή άνοδο σημείωναν τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, διακόπτοντας το ράλι μετά την απειλή του Ιράν να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε περίπτωση που η Δύση επιβάλλει κυρώσεις στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου.