Επιστολή με τις προτεραιότητες των έργων που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ ετοιμάζει ο αρμόδιος επίτροπος για τα διαρθρωτικά ταμεία κ. Γιοχάνες Χαν. Αποδέκτης της επιστολής θα είναι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος ο οποίος τη ζήτησε από τον Επίτροπο κατά τη συνάντηση που είχαν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για λόγους συντονισμού των Υπουργείων.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην Αθήνα κ. Π. Καρβούνης παρουσίασε την Πέμπτη τα αποτελέσματα των συναντήσεων του κ. Χαν και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης κ. Χορστ Ράιχενμπαχ με τον Πρωθυπουργό και βασικούς Υπουργούς της κυβέρνησης.

Τα καλά νέα είναι ότι από την 1.1.2012 ενεργοποιείται η απόφαση για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Ελλάδας στα έργα του ΕΣΠΑ, από 15% σε μόλις 5%, με άμεσο όφελος 800 εκατ. ευρώ τα οποία προκύπτουν από τη διαφορά.
Αμεσος στόχος της Ομάδας Δράσης είναι η σύσταση εγγυοδοτικού μηχανισμού 500 εκατ. ευρώ με στόχο να παρασχεθεί ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κεφάλαιο κίνησης (με τροποποίηση των υφιστάμενων κανονισμών).

Σε δεύτερη φάση προωθείται ταμείο εγγυοδοσίας 1,5 δισ. ευρώ για να «ξεκολλήσει» η χρηματοδότηση των έργων, κυρίως των οδικών αξόνων. Σύμφωνα με τον κ. Καρβούνη, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Χαν στην Αθήνα οριστικοποιήθηκαν 180 έργα άμεσης προτεραιότητας.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ θα φτάσει το 32% το 2012 (έναντι στόχου 36%) ενώ η απορροφητικότητα για τα κοινωνικά ταμεία υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες -κινείται μόλις στο 22%. Οι Βρυξέλλες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να επιστραφούν κονδύλια ύψους 3,5 δισ. ευρώ από έργα που δεν υλοποιήθηκαν την περίοδο 2000-2006.

Στις βασικές προτεραιότητες της Ομάδας Δράσης είναι η είσπραξη 8 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. ευρώ των ανείσπρακτων φόρων. Παραλλήλως η Κομισιόν συμβουλεύει νομικά την κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ανταλλαγής φορολογικών στοιχείων με την Ελβετία με τρόπο συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Μεγάλη έμφαση δίδεται από την Ομάδα Δράσης στο σχέδιο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης με τη συμβολή του ΟΟΣΑ και γάλλων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

Η Ομάδα Δράσης θα εμπλακεί επίσης και στο θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, θέμα για το οποίο ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από την τρόικα. Στο ζήτημα έχει αναφερθεί επανειλημμένως και με καυστικό τρόπο και η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ.

Οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν θα εμπλακούν, τέλος, και στις διαδικασίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης και ειδικότερα με την εισαγωγή του συστήματος της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice) για την καθαρογραφή των δικαστικών αποφάσεων και άλλες διαδικασίες.