Αλμα 3% έκαναν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εξαιτίας των φόβων για την επιβολή εμπάργκο στις ιρανικές εξαγωγές αλλά και εξ αιτίας της αιφνιδιαστικής αισιοδοξίας που κατέλαβε όλες εν γένει τις αγορές για την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου υπέρβασης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και διάσωσης, εν πάση περιπτώσει, της παρτίδας παγκοσμίως.
Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού είχε εκτιναχθεί αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα 100,74 δολάρια το βαρέλι για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 99,35 δολάρια το βαρέλι και να διαμορφωθεί κατά 2,58 δολάρια υψηλότερα από την τιμή στην οποία είχε κλείσει η αγορά την περασμένη Παρασκευή.
Την ίδια ώρα στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) βρισκόταν στα 109,47 δολ. το βαρέλι, μιαν ανάσα από τα υψηλότερα της ημέρας (109,49 δολ. βαρέλι) και 3,07 δολάρια υψηλότερα από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

«Οι διπλωματικές πιέσεις στο Ιράν και οι συνομιλίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που μπορεί να καταλήξουν σε ένα εμπάργκο ιρανικού πετρελαίου εντείνουν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να παρατηρηθεί πρόβλημα σε ό,τι αφορά την προσφορά πετρελαίου», δήλωσε στο Bloomberg ο Κριστόφ Μπαρέ, ειδικός περί τα πετρελαϊκά αναλυτής της Credit Agricole.

Αίσθηση προκαλούν, πάντως, δηλώσεις που έκανε εν μέσω εκτεταμένων φημών για εμπάρκγο ο εκπρόσωπος προώθησης πετρελαϊκών προϊόντων της National Iranian Oil Co. Αμπολφάζλ Ροσταμί για τις προβλέψεις εξαγωγών πετρελαίου το 2012 τόσο της μεγαλύτερης ιρανικής εταιρείας, την οποία εκπροσωπεί, όσο και της χώρας εν γένει.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Σανγκάη ο Ροσταμί είπε ότι το Ιράν θα εξαγάγει το 2012 13 εκατ. μετρικούς τόνους καυσίμου πετρελαίου και εξ αυτών τους 11 εκατ. τόνους θα εξαγάγει η National Iranian Oil.

Οι ιρανικές εξαγωγές διυλισμένου πετρελαίου θα είναι δηλαδή θα είναι δηλαδή ανάλογες με τις εφετινές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ροσταμί.

Κράτησε μια επιφύλαξη, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της National Iranian Oil, να μειωθούν οι εξαγωγές σε περίπτωση που είτε ο χειμώνας είναι ασυνήθιστα βαρύς είτε το καλοκαίρι ασυνήθιστα ζεστό στο Ιράν, οπότε οι εξαγωγές θα είναι μειωμένες λόγω των αυξημένων εγχωρίων αναγκών.