Ο Μπαράκ Ομπάμα πίεσε τους Ευρωπαίους να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, η οποία έχει επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία.

Στο Λευκό Οίκο βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάθριν Άστον για την ετήσια συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Από την αμερικανική πλευρά μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ και ανώτατοι αξιωματούχοι.

Η κρίση στην Ευρωζώνη είναι ένα «τεράστιο ζήτημα για τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα στη συνάντηση.

Στην κοινή δήλωση των δύο πλευρών, οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη δράση και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης και την επίλυση της κρίσης. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της για την επίλυση της κρίσης, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ έχουν λόγους να επιδιώκουν την επιτυχία της προσπάθειας.

Ο Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης δεν οφείλεται μόνο στην ΕΕ.

Ακόμη ΗΠΑ και ΕΕ συμφωνούν στη σημασία να εργαστούν από κοινού με τις αναδυόμενες οικονομίες για την αποκατάσταση των ισορροπιών στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Όπως άλλωστε υπογράμμιζε πριν από τη συνάντηση ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ο πρόεδρος σκόπευε να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δράσουν αποφασιστικά και οριστικά στην χαλιναγώγηση της κρίσης χρέους.

«Υπάρχει κάτι που πρέπει να επιλύσουν και έχουν την ικανότητα να το κάνουν, την οικονομική ικανότητα και την πολιτική βούληση», επισήμανε.

Επιπλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών στο Λευκό Οίκο υπήρχαν, πέρα από τα οικονομικά, η Μέση Ανατολή και η υποστήριξη των εκεί δημοκρατικών διαδικασιών, η συνεργασία σε ζητήματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και το Ιράν.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, και οι δύο πλευρές ζητούν από την Τεχεράνη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ενώ ο Βαν Ρομπάι επισήμανε ότι η ΕΕ ετοιμάζει νέα περιοριστικά μέτρα κατά της Τεχεράνης. Όπως είναι γνωστό υπάρχουν συζητήσεις για την επιβολή εμπάργκο στα πετρελαϊκά προϊόντα, αν και στο εσωτερικό της Ένωσης υπάρχουν ακόμη διαφωνίες.
Εν μέσω «κόκκινου συναγερμού» στην οικονομία της Ευρωζώνης διεξάγεται τη Δευτέρα η ετήσια σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, με τον αγώνα για τη διασφάλιση σταθερής οικονομικής ανάκαμψης να κυριαρχεί στην ατζέντα των συνομιλιών και να ακολουθούν οι εξελίξεις στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής με τη Συρία σε πρώτο πλάνο.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, σε δηλώσεις του με αφορμή τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με αξιωματούχους της Ε.Ε. στην Ουάσιγκτον, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Η Ευρώπη έχει και τους πόρους και την ικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα και πρέπει να δράσει αποφασιστικά και οριστικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος». Υπογράμμισε επίσης ότι θα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στις επαφές του.