Το ανολοκλήρωτο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και η υλοποίηση της εργασιακής εφεδρείας είναι μερικές μόνο από τις διαρθρωτικές εκκρεμότητες της κυβέρνησης που πρέπει να κλείσουν ως τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν και αναμένεται η επιστροφή της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) στην Αθήνα σε επίπεδο επικεφαλής.

Οι δανειστές δίνουν μέσω των εκπροσώπων τους ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή των ψηφισμένων νόμων (Εφαρμοστικός νόμος του Μεσοπρόθεσμου, Πολυνομοσχέδιο) και στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στη λίστα που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Δεκεμβρίου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση του (ατελούς) ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτών, η εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα, το νέο βαθμολόγιο-μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και η υλοποίηση του (μειωμένου) στόχου από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Παραλλήλως, η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει τις βελτιωτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος με στόχο τη συντόμευση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, καθώς επίσης και το ευρύ πρόγραμμα αξιολόγησης και αναδιάρθρωσης φορέων, προσωπικού και υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της 5ης αξιολόγησης από την τρόικα που αφορά την εκταμίευση της 6ης δόσης (8 δισ. ευρώ), στις εκκρεμότητες της κυβένρησης περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εξής:

Κλειστά επαγγέλματα

Η κυβέρνηση καλείται να παρακολουθήσει το άνοιγμα της εφαρμογής και κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ελεύθερης πρόσβασης στα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες που απελευθερώθηκαν. Για την εκτέλεση αυτής της πολύπλοκης διαδικασίας το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σχετική μελέτη στο ΚΕΠΕ, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρίμηνο και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προετοιμάσει νομοθετικές πράξεις που θα καταργούν τους περιορισμούς που θέτουν τα επαγγελματικά σωματεία για την πρόσβαση, την άσκηση και την τιμολόγηση υπηρεσιών εφόσον αντίκεινται στο νόμο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Εφεδρεία

Η τρόικα ζητεί την υλοποίηση της νομοθετημένης κυβερνητικής δέσμευσης για την ένταξη 30.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας.


Αποκρατικοποιήσεις

Η τρόικα «κατέβασε» τον στόχο για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο 1,3 δισ. ευρώ το 2011, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά, διαπιστώνοντας ότι δεν θα επιτευχθεί.


Μείωση εφάπαξ

Η κυβέρνηση καλείται να εξετάσει αν το εφάπαξ που καταβάλλεται είναι ευθυγραμμισμένο με τις εισφορές που καταβάλλονται και να προσαρμόσει τις πληρωμές (4ο τρίμηνο 2011).

Μείωση δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης

Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει μέσω επιτροπής το σχέδιο της για τη μείωση του ποσοστού των δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης από το 14% στο 10% του συνολικού αριθμού των συνταξιούχων (τέλη Δεκεμβρίου 2011).