Μία ακόμα προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί το κλίμα στην ευρωζώνη ενόψει των κρίσιμων συναντήσεων του eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα γίνει σήμερα καθώς συνεχίζονται οι επαφές των ισχυρών ανδρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ηγέτες Ελλάδας και Ιταλίας.
Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο της ευρωομάδας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και με τον Μάριο Ντράγκι στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.
Την ίδια στιγμή ο ιταλός ομόλογός του Μάριο Μόντι θα βρίσκεται (για το παρθενικό ταξίδι εκτός ιταλικών συνόρων από την ανάληψη των καθηκόντων του) στις Βρυξέλλες όπου θα συζητήσει με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Βέβαιο είναι ότι θα ασκηθούν εκ νέου πιέσεις και προς τις δύο «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να προχωρήσουν τάχιστα σε (νέα) μέτρα για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας.
Πέραν των διαβουλεύσεων για την περιβόητη «υπογραφή» της ελληνικής πλευράς ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ακούσει και από τους δύο συνομιλητές του ότι η Αθήνα θα πρέπει να επισπεύσει την εφαρμογή όλων όσων υπόσχεται προκειμένου να προχωρήσει η βοήθεια από το πρώτο πακέτο αλλά και να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.
Η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να μην είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει γραπτές δεσμεύσεις όμως ο Μόντι δεν θα πάει με άδειο χαρτοφύλακα στη βελγική πρωτεύουσα. Στους ευρωπαίους αξιωματούχους κομίζει ένα σαφές πλάνο μέτρων τα οποία θα παρουσιάσει την ερχόμενη Πέμπτη και στους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας.
Η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντήσουν για πρώτη φορά τον Μόντι (ως πρωθυπουργό της Ιταλίας) στο Στρασβούργο από τον οποίο θα ακούσουν να δεσμεύεται για όλα όσα είχαν ζητήσει από τον προκάτοχό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Υιοθέτηση νέων φόρων σε τοπικό επίπεδο αλλά και φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, νέες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα των Ιταλών και αύξηση του ΦΠΑ από τις οποίες θα προκύψουν επιπλέον έσοδα για τη Ρώμη έως και 20 δισ. ευρώ ετησίως.
Το ακριβές περιεχόμενο των δεσμεύσεων θα το πληροφορηθούν τελευταίοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (οι φορολογούμενοι), πιθανότατα μετά το eurogroup στις 30 Νοεμβρίου.