«Είμαι πολύ ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα», δήλωσε η Aνγκελα Μέρκελ σήμερα το πρωί, σχολιάζοντας τις αποφάσεις στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. «Πιστεύω ότι με μια μεγάλη δυναμική προσπάθεια πετύχαμε αυτό το πολυδιάστατο αποτέλεσμα, το οποίο πριν από λίγες ημέρες κάθε άλλο παρά αυτονόητο ήταν».

Η καγκελάριος τόνισε ότι η σύνοδος «έκανε το σωστό για την ευρωζώνη. Δεν υπάρχει η μοναδική θεαματική λύση, αλλά αυτό που πετύχαμε είναι ένα σημαντικό πακέτο στην πορεία προς μεγαλύτερη σταθερότητα και μια ένωση σταθερότητας».

Με την απομείωση του χρέους της Ελλάδας κατά 50%, θα υπάρξει μέχρι το 2020 μείωση του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ. Σ’ αυτή τη βάση θα διαμορφωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα αξίας 100 δις. ευρώ, δήλωσε επίσης η ίδια. Σε σχέση με το πακέτο της 21ης Ιουλίου προστίθενται τώρα εγγυήσεις ύψους 30 δις. ευρώ ως «συμβολή του δημόσιου τομέα για την ιδιωτική συμμετοχή των πιστωτών», δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης διασφαλίζουν με αυτές τις εγγυήσεις την περικοπή του χρέους.

Για τις σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών της ευρωζώνης και των εκπροσώπων των τραπεζών όσον αφορά το ύψος της απομείωσης του ελληνικού χρέους, η κ. Μέρκελ είπε: Οι κυβερνήσεις έκαναν «μία και μοναδική προσφορά» και ξεκαθάρισαν «ότι αυτή είναι η τελευταία μας λέξη». Επειδή οι τράπεζες δέχτηκαν την πρόταση δεν υπάρχει λόγος δεύτερων σκέψεων για ενδεχόμενη χρήση εξαναγκασμού. «Παρουσιάσαμε την πρότασή μας χωρίς φόβο», δήλωσε η Μέρκελ για το κλίμα των διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες.

Η καγκελάριος δεν μπόρεσε να δώσει ακριβείς αριθμούς για το ποσοστό της πραγματικής παραίτησης των τραπεζών από τις απαιτήσεις τους έναντι της Ελλάδας, συνυπολογιζομένων στην απομείωση και των 30 δις. των εγγυήσεων. Τέλος, η ίδια δήλωσε ότι η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, αποδέχτηκε «συνεχή παρουσία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «διαρκή επιτήρηση» των δημοσίων δαπανών.

Παράλληλα, μιλώντας στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης ARD, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρούντερλε χαρακτήρισε τις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου κορυφής για την ευρω-διάσωση «ένα καλό βήμα προς τα εμπρός». Αφενός επετεύχθη το αποτέλεσμα που χρειάζεται, για να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και να ησυχάσουν οι αγορές, και αφετέρου συμμετείχε η γερμανική Βουλή. «Συμβάλαμε στον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας στη Γερμανία. Και αυτό ήταν ένα καλό μήνυμα» είπε.

Κατά τον κ. Μπρούντερλε, τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να εφαρμοστούν αξιόπιστα οι αποφάσεις, προκειμένου να ησυχάσουν και πάλι οι αγορές. «Το βασικό πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Το ελληνικό δράμα είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική» είπε. Η χώρα δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι κατακλύζεται από δαπάνες. «Αυτό πρέπει σταδιακά να αλλάξει» πρόσθεσε. Τα ποσά που εγγυάται η Γερμανία είναι περιορισμένα, παρά τη «μόχλευση» που αποφασίστηκε. «Περισσότερα άλλωστε δεν μπορούν να απαιτηθούν από τον γερμανό φορολογούμενο» κατέληξε ο ίδιος.