Ο σκεπτικισμός απέναντι στο Ευρώ μετατρέπεται σε πολιτική δύναμη: Το 37% των Γερμανών θα ψήφιζε υπέρ ενός ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας ερευνών κοινής γνώμης Emnid για λογαριασμό του περιοδικού «FOCUS».

Κατά ενός τέτοιου κόμματος θα ψήφιζε το 58% των Γερμανών, ενώ ένα 5% των ερωτηθέντων δηλώνει «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ». Όσον αφορά τις απαντήσεις ανάλογα με την κομματική προέλευση, το 32% των ψηφοφόρων των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) θα ψήφιζαν ένα κόμμα με κριτική θέση απέναντι στο Ευρώ. Για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 23%, ενώ για το κόμμα των Πρασίνων στο 28%. Περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων (FDP) και της Αριστεράς θα μπορούσαν να στηρίξουν έναν τέτοιο κοματιό σχηματισμό.

Το ευρωσκεπτικιστικό δυναμικό είναι ιδιαίτερα υψηλό στα ομόσπονδα κρατίδια της Σαξωνίας και της Θουριγγίας (45%), καθώς και στη Βαυαρία (41%).

Ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), Χανς-Ολαφ Χένκελ, παραδέχεται ότι έχει γίνει αποδέκτης πολλών εκκλήσεων για να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κόμματος, που να στέκεται κριτικά απέναντι στο Ευρώ. Ο ίδιος ζητάει από τους Φιλελευθέρους να αλλάξουν πορεία: «Καλύτερα από ένα νέο κόμμα θα ήταν το παλιό FDP με μία νέα ευρωπαΪκή πολιτική. Σε μία τέτοια περίπτωση θα σταματούσαν τα όργια διάσωσης εις βάρος των πολιτών» λέει.

Εάν, όμως, οι Φιλελεύθεροι συνεχίσουν την πολιτική του πρώην επικεφαλής τους, Westerwelle, απειλεί ο ίδιος με τη δημιουργία ενός νέου ευρωσκεπτικιστικού κόμματος. Κεντρική θέση στο πρόγραμμά του θα κατείχε η απαίτηση για έξοδο των κρατών της Βορείου Ευρώπης από την Ευρωζώνη και για τη «δημιουργία ενός πιο σκληρού ευρωπαϊκού νομίσματος, που θα προσφέρει νέες δυνατότητες ανάπτυξης στα κράτη που θα παραμείνουν εντός Ευρωζώνης».