Ελληνική χρεοκοπία έως τα τέλη του 2012 προβλέπει η Citigroup, εκτιμώντας μάλιστα λόγω της μετάδοσης της κρίσης, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία θα ακολουθήσουν τα βήματα της Ελλάδας, προχωρώντας σε αναδιάρθρωση των χρεών τους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας θα χρειαστεί «κούρεμα» (haircut) 67% για να μειωθεί το ελληνικό χρέος στο 60% του ΑΕΠ Και 54% για να υποχωρήσει στο 80% του ΑΕΠ.
Από την άλλη πλευρά, για να αποκτήσουν χρέος ίσο με το 60% του ΑΕΠ τους, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα πρέπει να προχωρήσουν σε haircut (κούρεμα) περίπου 53%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η τρόικα θα ανακοινώσει μια συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να συνεχίσει να τη χρηματοδοτεί μετά τη χρεοκοπία, ενώ το ευρω-σύστημα θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει εντός ευρωζώνης, η οποία πάντως δεν θα αποφύγει μία σε νέα ύφεση, οδηγώντας την ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο 1%.
Η Credit Suisse υπολογίζει από την πλευρά της ότι, για να μειωθεί το χρέος στο 80% του ΑΕΠ, απαιτείται haircut 56% σήμερα. Που ανεβαίνει στο 73%, αν η αναδιάρθρωση καθυστερήσει έως τα τέλη του 2012. Μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση μπορεί να είναι η «κάθαρση» για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, εάν πραγματοποιηθεί με συντεταγμένο τρόπο, εκτιμούν οι αναλυτές του ελβετικού επενδυτικού οίκου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο Νοέμβριος είναι η κοντινότερη περίοδος που ευνοεί μια τέτοια κίνηση. Αν οι Ευρωπαίοι αφήσουν ανεκμετάλλευτο αυτό το χρονικό «παράθυρο», θα πρέπει, μάλλον, να περιμένουν έως τον Φεβρουάριο του 2012.

Όπως εξηγεί η Credit Suisse, οι πολιτικοί δεν θα ήθελαν, και δεν θα έπρεπε, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση κοντά στα Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση, ο οίκος θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Μαρτίου, οπότε η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει ομόλογα και κουπόνια, συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ, που ωριμάζουν.

Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους ενδέχεται να πυροδοτήσουν κύκλο υποβαθμίσεων στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις των χωρών της περιοχής, προειδοποιεί η Standard & Poor’s.
Όπως εκτίμησαν στελέχη του οίκου αξιολόγησης, ενδεχόμενη μόχλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας( EFSF), ώστε αυτό να έχει «πυρομαχικά» έως και 2 τρισ. ευρώ θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβάθμιση της Γαλλίας και της Γερμανίας, ενώ θα μπορούσε να στερήσει από τον EFSF και τη δική του άριστη πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Αρκετοί πάντως αναλυτές υποστήριζαν, όπως λέγεται, πως «ένα EFSF με μικρά κεφάλαια και άριστη αξιολόγηση επιπέδου ΑΑΑ είναι πολύ λιγότερο χρήσιμο από ένα EFSF με ισχυρά κεφάλαια και με μικρότερη αξιολόγηση».

Σημειώνεται ότι σενάρια στο διεθνή τύπο αναφέρουν πιθανή διαγραφή κατά 50% του ελληνικού χρέους, τετραπλασιασμό του σημερινού Μηχανισμού Στήριξης, EFSF, από 440 δισ. στα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ με παράλληλη ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι οποίες με τη διαγραφή του ελληνικού χρέους θα υποστούν μεγάλες ζημιές.

Η μόχλευση του ταμείου που διαθέτει κεφάλαια ύψους 440 δις ευρώ θα του επιτρέψει να αυξήσει τα κεφάλαιά του χωρίς να χρειαστούν νέες εισφορές από τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε πάντως σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Ταμείο θα χρειαστεί κεφάλαια ύψους 2 τρις ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει την σταθερότητα χωρών όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Μία από τις επιλογές είναι να μετατραπεί το ταμείο σε τράπεζα με πρόσβαση στις πράξεις χορήγησης ρευστότητας της ΕΚΤ. Άλλη επιλογή είναι να δοθεί στο EFSF η δυνατότητα να παρέχει εγγυήσεις για τα πιο επισφαλή ομόλογα κρατών, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.