από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 

«Stern»: Συνεχίζουν το πάρτι οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα

Ο λαός κάνει οικονομίες και οι πλούσιοι δεν φοβούνται τίποτα, λέει το περιοδικό
«Stern»: Συνεχίζουν το πάρτι οι φοροφυγάδες στην Ελλάδα
Πηγή: Eurokinissi
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 «Η Ελλάδα απειλείται με χρεοκοπία, ωστόσο οι πλούσιοι βγάζουν την περιουσία τους στο εξωτερικό. Οι πολιτικοί μαίνονται, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν ξέρουν τι να κάνουν. Και οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο», υπογραμμίζει το γερμανικό περιοδικό «Stern».

Η περίπτωση του εφοπλιστή Γ. Προκοπίου απασχόλησε με πηχυαίους τίτλους τα μέσα ενημέρωσης, όταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εφοπλιστής της Ελλάδας βρέθηκε στο στόχαστρο των φορολογικών Αρχών. Για πρώτη φορά φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα η κυβερνητική εξαγγελία ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να επωμιστούν το βάρος του χρέους, προκειμένου να σωθεί η χώρα.

Ωστόσο δύο ημέρες μετά την κλήση των Αρχών για τακτοποίηση της οφειλής του, σύμφωνα με διαρροή της ΕΥΠ, εκείνος μετέφερε στην Ελβετία 600 εκατ. ευρώ. Ηταν ένα είδος προειδοποίησης του δισεκατομμυριούχου ότι θα ήταν καλύτερα να τον αφήσουν στην ησυχία του, παρά να μεταφέρει το σύνολο των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει – γράφει το «Stern» – ότι όλα παραμένουν όπως ήταν παλιά: O λαός θα πρέπει να κάνει οικονομίες, ενώ εκείνος που έχει χρήματα και διασυνδέσεις δεν έχει τίποτα να φοβάται.

Ως προς αυτό ο Γιάννης Στουρνάρας, διευθυντής του ΙΟΒΕ, παρατηρεί: «Είμαστε μια φτωχή χώρα των πλούσιων ανθρώπων. Και αυτοί οι πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρους, επειδή λείπει η πολιτική βούληση. Εδώ συνεχίζει να κυριαρχεί το πελατειακό σύστημα. Τα συμφέροντα της πολιτικής και της οικονομίας είναι στενά συνυφασμένα, και οι πολιτικοί δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν αυτό το καθεστώς».

Πριν από έναν χρόνο ακόμη ο Στουρνάρας ήταν αισιόδοξος ότι θα αποκαλυπτόταν το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής από τον εντοπισμό μέσω δορυφόρου πολυτελών κατοικιών με πισίνες και τη δημοσιοποίηση λιστών με γιατρούς και δικηγόρους που πλήρωναν λιγότερους φόρους από τους βοηθούς τους.

«Αλλά δεν έπιασαν κανένα μεγάλο ψάρι», λέει. «Δεν ξέρω κανέναν που να καταδικάστηκε. Οι μικρομεσαίοι επωμίζονται το βάρος. Αυτό είναι απαράδεκτο. Αποτελεί ένα δηλητήριο για την κοινωνία, που θα ζητήσει να εκδικηθεί».

Από πλευράς του ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών Διομήδης Σπινέλλης αναφέρει: «Αγωνιζόμαστε σε πολλά μέτωπα. Η είσπραξη των φόρων κοστίζει πολύ αίμα και ιδρώτα». Ο Σπινέλλης κατασκευάζει ήδη ένα ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, στο οποίο θα διασταυρώνει πληροφορίες από διαφορετικές φορολογικές δηλώσεις. «Εργαζόμαστε μέχρι και τρεις συνεχόμενες μέρες χωρίς να κοιμόμαστε. Δεν είναι πάντοτε εύκολο να κινητοποιείς τους συνεργάτες σου».

Λέει ότι αναγκάστηκε να απολύσει 200 άτομα, που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτούς τους ρυθμούς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων. Όσοι έχουν απομείνει, λαμβάνουν λιγότερα χρήματα για περισσότερη δουλειά. Αλλά η αποστολή αξίζει. Το σύστημα του Σπινέλλη εντόπισε μερικούς φοροφυγάδες και κινητοποίησε τις τοπικές εφορίες. Ωστόσο, όπως προσθέτει και ο ίδιος «Η είσπραξη δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, δεν γνωρίζω ποσά».

Σύμφωνα με φορολογικά στοιχεία, 20.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ και μόνο 73 φορολογούνται για εισόδημα μεγαλύτερο του ενός εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία, περίπου 700.000, δεν πληρώνουν ούτε ένα σεντ, επειδή το εισόδημά τους κυμαίνεται δήθεν κάτω των 12.000 ευρώ.

Ο καθηγητής οικονομίας Σάββας Ρομπόλης εκτιμά τις απώλειες από τη φοροδιαφυγή των ελευθέρων επαγγελματιών σε 15 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καλυφθεί το ετήσιο δημόσιο χρέος, ενώ αν προσέθετε κανείς και τους φόρους από τη ναυτιλία και τον τουρισμό, θα εξοικονομούσε άλλα 20 δισ. Και ενώ υπό άλλες συνθήκες στην Ελλάδα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι τόσο καλά όπως και στη Σουηδία, δεν μπορούν να εισπραχθούν αξιόλογα ποσά.

Όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε πρακτικό επίπεδο, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Νικόλας Λέκκας δηλώνει: «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μη χρεοκοπήσει. Τώρα εφαρμόζουμε αυστηρά τους νόμους», ενώ ταυτόχρονα βγάζει μια λίστα και λέει: «Να ένας γιατρός. Σε επτά χρόνια έχει φορολογηθεί συνολικά για 172.000 ευρώ, ενώ στον λογαριασμό του διαθέτει 5,5 εκατ. ευρώ».

Ο νέος διευθυντής ακολουθεί την πορεία του προκατόχου του Γιάννη Καπελέρη, ο οποίος με την έναρξη της κρίσης δήλωνε στα μέσα ενημέρωσης ότι το πάρτι και ο καιρός που οι φοροφυγάδες κατέφευγαν σε βουλευτές ή στον υπουργό οικονομικών έχουν πια παρέλθει. Πολλοί Έλληνες τον πίστεψαν, διότι τους έδωσε θάρρος, ενώ απέσπασε και θετικά σχόλια από τον Τύπο.

Ο ίδιος ο Καπελέρης έγινε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών. Τώρα ασχολείται με μια ομάδα 1.700 πολιτών, οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα αξίας μεγαλύτερης του 1 δισ. ευρώ. «Μόνο για 19 περιπτώσεις υπάρχει μια οφειλή προς την εφορία της τάξης των 76 εκατ. ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο. Όλο το σύστημα της είσπραξης των φόρων πρέπει να αναδιοργανωθεί. Μου είναι δυσάρεστο να ξέρω πόσο μεγάλη είναι η έκταση της φοροδιαφυγής, ενώ οι μικρομεσαίοι υποφέρουν από τις αυξήσεις. Κάνουμε προόδους. Αλλά δεν είμαστε ακόμα στο επίπεδο του να μπορούμε να εισπράξουμε χρήματα από αυτούς που τα έχουν».

Από τους 1.200 υπαλλήλους του ΣΔΟΕ έδιωξε το 70%. «Ήταν ήδη πολύ καιρό εδώ. Παραείχαν εξοικειωθεί με την πελατεία τους». Πολλοί από τους νέους υπαλλήλους πρέπει να κάνουν εντατικά μαθήματα υπολογιστών, ενώ ο Λέκκας προσθέτει ότι τώρα πλέον μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και να τους παγώσουν, πράγμα που γίνεται τώρα και από τις τοπικές εφορίες, καθώς δεν χρειάζεται πλέον η σύμφωνη γνώμη της δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο οικονομολόγος Γιάννης Στουρνάρας μιλά για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας. «Μια τέτοια ευκαιρία υπάρχει μόνο μια φορά. Αλλά ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε κάπως ελαφρά το θέμα και διόρισε φίλους σε υψηλά αξιώματα, αφελείς νεαρούς». Ισχυριζόμενοι ότι θα βάλουν τους μεγάλους στη φυλακή, απλώς έμειναν στους ισχυρισμούς. «Δεν είχαν τα μέσα να εφαρμόσουν αυτές τις αξιώσεις. Οι πλούσιοι έχουν καλούς δικηγόρους και έξυπνους συμβούλους», με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών off shore εταιρειών, την καταγραφή των σκαφών στην Τουρκία και τη μεταφορά χρημάτων στην Ελβετία, όπου έχουν καταλήξει σε λογαριασμούς Ελλήνων περίπου 600 δισ. ευρώ. «Και το πάρτι συνεχίζεται», προσθέτει ο Στουρνάρας.

Σε ρυθμούς μακριά από την κρίση κινείται η Μύκονος και όπως αναφέρει ο μάνατζερ ενός κλαμπ: «Στη Μύκονο δεν υπάρχει κρίση, ούτε και σε μας», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να μεσολαβήσει ακόμα και υπουργός, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια θέση στην κοσμοπολίτικη παραλία.

Σκάνδαλο παρ' όλα αυτά προκλήθηκε, όταν τον Ιούλιο του 2009 σε συναυλία του τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου, οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί αποδείξεις για 1.500 εισιτήρια, ενώ η ύπαρξή τους δεν είχε καταγραφεί στα λογιστικά βιβλία. Και ενώ το πρόστιμο θα έπρεπε να ανέλθει σε δυο εκατομμύρια, η τοπική εφορία το μείωσε σε 10.000 ευρώ. Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι χάθηκε στον λαβύρινθο της ελληνικής δικαιοσύνης, σημειώνει το «Stern».

«Το σύστημα προκαλεί κάποιον να ακολουθήσει τη δικαστική οδό, όταν λαμβάνει ειδοποιητήρια οφειλών που αφορούν μεγάλα ποσά», δηλώνει ο δικηγόρος Λεωνίδας Χαμόδρακας. «Μέχρι όμως να ξεκινήσει η διαδικασία, περνούν έξι με οκτώ χρόνια. Και το ίδιο το κράτος δεν μπορεί παρά σπάνια να εισπράξει αυτά τα χρήματα. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν έχει να κάνει με τη διαφθορά. Απλά λείπει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός, ο συντονισμός, η οργάνωση».

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι οι συμβολαιογράφοι έχουν πάρα πολλή δουλειά, καθώς σημαντικά ακίνητα μεταφέρονται σε παιδιά ή σε υπερήλικες. Μεταξύ των αιτημάτων των πελατών είναι και η μεταφορά πολυτελών ακινήτων σε off shore εταιρείες, κυρίως με έδρα την Κύπρο. Έτσι, ακόμα και όταν καταφτάνει από το κράτος ένταλμα πληρωμής, δεν υπάρχει τίποτα πλέον στα ονόματα των δικαιούχων.

Οι Έλληνες χρωστούν συνολικά 41 δισ. ευρώ στο κράτος από φοροδιαφυγή. Ήδη ανακοινώθηκε λίστα με 8.000 επιχειρήσεις, οι οποίες μαζί με ακόμα 6.500 πολίτες αφορούν το 90% των συνολικών οφειλών. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδειχνε αυτή τη λίστα, λέγοντας: «Λεφτά υπάρχουν». Τώρα, ακόμα και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τα Νέα» μιλά για «λίστα-φαντασμάτων», όπως υποστηρίζει το περιοδικό.

Αλλά και επιχειρήσεις που έχουν κηρύξει πτώχευση εδώ και 20 χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών. Ο Χαμόδρακας για παράδειγμα εκπροσωπεί μια κατασκευαστική εταιρεία, που βρίσκεται στη λίστα με χρέος προς το δημόσιο ύψους 3 εκατ. ευρώ. «Αλλά η επιχείρηση έχει κηρύξει πτώχευση από το 1996. Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορούν να πάρουν. Και αυτό συμβαίνει με τις περισσότερες εταιρείες».

Κατά πάσα πιθανότητα θα μπορέσουν να εισπραχθούν 8 δισ. από αυτά τα χρέη, όπως εκτιμά ο καθηγητής Ρομπόλης. «Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και οι δομές του κράτους είναι όπως παλιά. Ακόμη και αν κάποιος εισέπραττε σήμερα το συνολικό χρέος ύψους 350 δισ. ευρώ, οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα βρίσκονταν ξανά στο ίδιο σημείο όπως και σήμερα. Και οι μεταρρυθμίσεις που εισηγείται η ΕΕ θα τα έκαναν όλα πολύ χειρότερα».

Αυτό που παρατηρεί είναι ότι η μία φορολογική αύξηση διαδέχεται την άλλη, και παρ' όλα αυτά τα έσοδα του κράτους μειώνονται, επειδή η οικονομία φθίνει. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 10,2%, ενώ οι ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 38%. Τόσο το έλλειμμα όσο και το ποσοστό ανεργίας αυξάνονται. Και η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν έκτακτο φόρο μέχρι και 10 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα ακίνητα, το οποίο αναμένεται να εισπραχθεί μέσω του λογαριασμού ρεύματος.

Ο Ρομπόλης κλείνει καταλήγοντας: «Πρέπει κανείς να ξεκαθαρίσει στους πλούσιους ότι τα πράγματα θα είναι ζοφερά και γι' αυτούς, αν δεν συνεισφέρουν. Αν δεν κάνουν τίποτα, θα έρθουν μέρες, στις οποίες οι φτωχοί θα βάλουν φωτιά στα σπίτια τους».
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (70)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΡΑΤΟΣ | 24/09/2011 21:58
  ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΕΔΕΙΞΑΝ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥ ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΣΥΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΤΟΥ ΧΡΕΩΚΟΠΙΜΕΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΜΑ ΚΥΡΙΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΕΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΘΛΙΟ ΤΡΟΠΟ ΣΑΣ Π.Χ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΜΜΙΑ ΤΥΧΗ ΝΑ ΚΥΚΛΩΦΟΡΟΥΣΑΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ????ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΩΣΤΕ ΟΙ ΦΟΡΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΝΑ ΗΣΑΝ ΜΗ ΕΙΣΠΡΑΚΤΕΟΙ????ΚΑΙ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ???ΑΘΛΙΟΥΣ ΝΑ ΝΕΜΟΝΤΑΙ ΚΥΒΕΡΝΙΤΙΚΟΥΣ ΘΩΚΟΥΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΧΑΜΕΝΟ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ 1500000 ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΤΑΝ Η ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ 54000000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ 2000000 ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΕΠΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙ ΕΡΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙΣ ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ ΔΕ ΤΟΥΣ 900000 ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΤΕ ΡΕ ΑΘΛΙΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ!!!!!ΤΕΛΕΙΩΝΩΝΤΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΣ ΕΜΠΟΡΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΣΟΔΩΝ ΜΟΥ ΗΤΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΣΙ 1000 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΜΑΙ ΣΤΑ 250 ΜΕ ΤΡΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ Α Θ Λ Ι Ω Ν!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ΛΑΜΠΡΟΣ Μ
  απάντηση40
   
   
  επαγγελματίες και ερασιτέχνες | 24/09/2011 09:41
  Γράψτε στο διαδίκτυο τις εξής λέξεις ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ .Θα εμφανιστούν πολλές σελίδες. Απάτη στο ικα ετεαμ απο απο κύκλωμα επιτηδείων για μεταφορά νεφρπαθών.Απάτη μαμούθ απο εικονικά ασφαλισμένους.Απάτη απο κύκλωμα γιατρών φαρμακοποιών κλπ με τις συνταγές.Απατη με την εθνική ασφαλιστική κλπ Αφού δεν μπορούν να εντοπίσουν ΑΜΕΣΩΣ τέτοια φαινόμενα κατάχρησης στα οποία συμμετέχουν αρκετά άτομα και για μεγάλο χρονικό διάστημα με ποιους μηχανισμούς θα περιορίσουν την απάτη της φοροδιαφτγής που γίνεται με τρόπο επαγγελματικό.
  Δ
  απάντηση1482
   
   
  τι μας λες? | 23/09/2011 22:50
  o gap απ[οφασισε οτι θα πεθανουν μονο οι μισθωτοι και οι συνταξιουχοι καταργωντας το δελεαρ της απαλλαγης μεσω συλλογης αποδειξεων.πηγαιντε σε οποιαδηποτε λαικη δεν υπαρχει ελεγχος διαλυσαν εφοριες κΑΙ ΣΔΟΕ γιαυτον το λογο.ακου τωρα μαθαινουν οι νεοι του σδοε υπολογιστες .να παραιτηθεις κυριε καπελερη που το 2011 μας λεσ οτι δεν διαθετεις προσωπικο με ψηφιακης τεχνολογιας γνωσεις.να παραιτηθεις και να εισπραξεις την περικομενη συνταξη σου.α και το ποθεν εσχες σου γρηγορα στη φορα δεν εμπιστευομαστε κανεναν πλεον
  καταρα της γριας
  απάντηση130
   
   
   
  ΡΕ STERN την Εκκλησία εννοείς; | 23/09/2011 21:17
  Όχι αυτή φοροδιαφεύγει με την ευλογία ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!! Εκεί όλοι μούγκα, σε μας κάνουν τους κάργες! Σε μας η αφαίμαξη!! Η Εκκλησία με την άδεια της αστυνομίας φοροδιαφεύγει εννοώ φοροξεφεύγει ή φοροαπαλάσσεται. Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει. Βέβαια και κάτι ΤΟΛΗΔΕΣ αλλά αυτοί έχουν το ΜΕΣΟΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ! Κάτι μεγαλο-κ-λεφτάδες ε αυτούς δεν μπορούν να τους βρουν, δεν έχουν αντρέσες! Κάτι υπουργοί ε αυτοί έχουν τα μέσα μια ΝΔ μια ΠΑΣΟΚ ίδια φάρα. Κάτι μεγαλοβιομήχανοι ε αυτοί πού να τρέχουν τώρα! Έχει κόπο το πράγμα. Κάτι με μίζες σαν τον ΑΚΗ ΜΑΣ και οουυυυ πολλούς πάρα πολλούς ΑΚΗΔΕΣ, αυτοί τα βγάλανε σε οφσόρια και σε Δαίδαλους εταιρείες - έτσι τελικά μόνον εμας φορολογούν μέρα παρά μέρα για να μην κλατάρουμε γρήγορα!
  Ο κλεψας του κλέψαντος
  απάντηση1373
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Κανένας δεν κόβει πια απόδειξη | 23/09/2011 20:38
  Τι κάνουν οι εφοριακοί;Τι κάνει ο ΣΔΟΕ; Πρέπει να περιμενουν από τις πολιτικές διοικήσεις να κάνουν τη δουλειά τους; ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΦΟΥΡΝΟΙ ΔΕ ΣΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ!!! Τον τελευταίο μήνα ούτε ένα εστιατόριο!! ΞΥΠΝΗΣΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!!!!!
  ένας φορολογούμενος που δεν κρύβει τίποτα
  απάντηση1723
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Eiναι δυνατον.. | 23/09/2011 19:44
  να γινει χωριο οταν εχουμε αυτη την κατασταση; Μα φυσικα οχι. Aυτο το εχουν διαπιστωσει οι δανειστες μας. Ο λυκος την τριχα αλλαζει την γνωμη οχι. Να γιατι θα πεινασουμε και θα αλληλοτσακιστουμε!
  Σισυφος
  απάντηση621
   
   
   
  Κρατικο παρεμβατισμο ΤΩΡΑ! | 23/09/2011 19:39
  Και πολυ καλα εκανε ο κ.Προκοπιου. Αφου εχει την ελευθερια να μεταφερει τετοια ποσα και ολοκληρες επιχειρησεις στο εξωτερικο, λες και δεν επηρεαζει κανεναν αλλον αυτες οι επιλογες του, για να μπορουμε να εχουμε φιλελευθερισμο, καλα να παθουμε. Αμεση εφαρμογη ισχυρου κρατικου παρεμβατισμου. Ποθεν εσχες για μεταφορες ποσων. Τον βιο αβιωτο απο αποψη γραφειοκρατιας για την μεταφορα επιχειρησεων απο Ελλαδα σε αλλες χωρες. Σωστε τη χωρα! SOS!
  Κεϋνσιανιστης
  απάντηση1603
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Δεν διαβασα σχόλια... | 23/09/2011 19:32
  αλλά θυμήθηκα τον Βάρναλη: "πατρίδα είναι οι πλούσιοι μα πατριώτες οι φτωχοί...".
  τι να πεις;
  απάντηση610
   
   
  Το αφορολογητο | 23/09/2011 19:28
  Μεγαλο λαθος της κυβερνησης η μειωση του αφορολογητου στις 5.000 ευρω για ολους τουε φορολογουμενους Ελληνες αυτοι που δηλωναν 8.000 και 10.000 τωρα θα δηλωνουν 5.002 ευρω εισοδημα οι κλεφταραδες. Αυτο που επρεπε να κανει η κυβερνηση ηταν να αφησει το αφορολογητο εκει που ηταν στις 12.000 για ολους τους μισθωτους και τους συνταξιουχους που ολα αυτα τα χρονια πληρωνουν τα σπασμενα και των φοροκλεφτων,και να μηδενησει το αφορολογητο για ελευθερους επαγγελματιες,κιαθε επαγγελματος και να φορολογουνται απο το πρωτο ευρω που βγαζουν,ολα τα αλλα που μας εσαμπυνανε συνεχεια ...Οτι ειναι αδικο να πληρωνουν ολοι για καποιους που φοροκλεβουν ειναι φτηνες δικαιολογιες κανεις δεν δηλωνει το πραγματικο του εισοδημα ! Αρκετεα πια με ολους αυτους!!!
  Νικολας
  απάντηση1374
   
   
  Κυβέρνηση και αντιπολίτευση | 23/09/2011 19:09
  Αν ήσασταν υπάλληλοι (έστω διευθυντές) σε κάποια εταιρεία - ξέρετε πότε θα σας είχαν ΑΠΟΛΥΣΕΙ;;; ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ! Λόγω ανικανότητς, λόγω κακής διαχείρισης, λόγω καθυστέρησης, λόγω έλλειψης γνώσεων, λόγω γελοιότητας, λόγω υπόθαλψης, λόγω σπέκουλας, λόγω κλεψιάς, λογω ανέντιμης συμπεριφοράς και πολλά άλλα!!! ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ - τώρα είναι αργά! Η βρωμιά και η ξευτίλα έφτασε στο κόκκαλο.
  Φτύνω ξερνάω
  απάντηση862
   
   
  Δώστε ονόματα | 23/09/2011 18:45
  Αν το κράτος δεν μπορεί να αντιδράσει οι πολίτες μπορούν. Απλα εντοπίστε τι παράγουν, προσφέρουν ή πουλάνε κ μπουκοτάρετε δεν υπάρχει αλλη λυση. Σίγουρα δεν μπορούν να φτιάξουν ολα αυτα τα λεφτα αν εγω κ εσεις δεν καταναλωναμε οτι προσφέρουν. Ειμαι σιγουρη οτι ειναι πολλοι γιατροι, ιδιοκτητες καταστηματων κ αλλοι επαγγελματιες που χρησιμοποιούμε καθημερινα. Το κρατος δεν μπορει ειναι γεγονος πλεον μονο ασκηση οργανωμενης πιεσης απο τουσ πολιτες ειναι η λυση. Τωρα πως θα το κανει αυτο ο μεσος ελληνας που εχει μαθει να τα περιμενει ολα κ να κατηγορει μονο το κράτος? αυτο ειναι το ερωτημα αν δεν το κανει ομως ειναι αξιος της τυχης του. Αληθεια ενασχοληση σε ποιο κλαδο σε κανει το δευτερο πλουσιοτερο ατομο στην ελλαδα? Μαρια
  Μαρία
  απάντηση521
   
   
  ΤΩΡΑ...εχει ΠΛΑΚΑ | 23/09/2011 18:03
  Αυτο ΔΕΝ ειναι ΚΡΑΤΟΣ. ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΣ ΑΝΟΧΗΣ. Ολοι ανεχονται ολους. Πριν 2 βδομαδες η Κυβερνηση ανακοινωσε οτι θα δημοσιοποιοιση τα ονοματα ΟΛΩΝ των οφειλετων πανω απο 150,000 ευρω. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ? Ο αλλος λεει οτι μαθαινουν ΤΩΡΑ υπολογιστες οι καινουργοι. το 2011. πλακα κανει. Ολοι οι νεοι μορφωμενοι ΞΕΡΟΥΝ απο αυτα. εκτοσ αν προσελαβε τσοπανηδες. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ.
  Fotis Tsimboukakis,America
  απάντηση1302
   
   
  Περί εθνικής (μη) συνείδησης | 23/09/2011 17:42
  Τα ποσά των Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία υπολογίζονται σε 160-180 δις ευρώ, των Ελλήνων, σύμφωνα με το άρθρο σας, σε 600 δις. Όταν πριν από λίγους μήνες οι Ιρλανδοί "στριμώχτηκαν" εξαιτίας των ελλειμμάτων των τραπεζών τους και δανείστηκαν κάποια δις, οι Ιρλανδοί της αλλοδαπής άρχισαν να στέλνουν σημαντικότατα ποσά στη χώρα τους για να τη βοηθήσουν. Αυτά και μόνον μιλάν από μόνα τους για την κατάντια μας. ¨οσον αφορά τον Κο Προκοπίου αλλά και άλλους όμοιούς του: αν δεν μπορεί να επιζήσει και μετά την καταβολή των νόμιμων φόρων, τότε δεν αξίζει ούτε ένα (ελβετικό) φράγκο ως επιχειρηματίας. Παρά τις εξαγγελίες των πολιτικών μας για δήθεν "ξετρύπωμα" των μεγάλων ελληνικών καταθέσεων στο εξωτερικό, τίποτε απολύτως δεν συνέβη (κι ούτε πρόκειται)! Γιατί; Διότι - εκτός από τη δυσώδη διαπλοκή πολιτικών-λεφτάδων - μια τέτοια απόπειρα θα αποκάλυπτε ίσως πολλά και ενδιαφέροντα για "αποθεματικά" κάποιων πολιτικών προσώπων στην Ελβετία (και όχι μόνον). Συμπέρασμα: Βουλιάζουμε συνειδητά, με την απόλυτη θέλησή μας, όχι μόνον δεν συνιστούμε πια κράτος αλλά ούτε καν και έθνος (με Ρεπούσηδες, Δραγώνες κ.α. σχεδόν να ντρέπονται που είναι Έληνες). Και μετά μας φταίει η Μέρκελ (όχι πως δεν υπάρχουν ράμματα και για τη γούνα της...) ή το (δήθεν) Δ΄Ράϊχ. Μωραίνει γαρ ο Κύριος ον βούλεται απωλέσαι.
  Σαλονικιός
  απάντηση2080
   
   
  Τους ξέρουν όλοι με ποσά και ονόματα ! | 23/09/2011 16:40
  Είναι δύσκολο να πιάσεις τους πλούσιους φοροφυγάδες. Τους ξέρουν όλοι με ποσά και ονόματα ! Αλλά άμα κι όλοι οι εξοργισμένοι από όλα αυτά σου πουν .... δεν πληρώνω ...επίσης δεν πιάνονται ! Δεν έχεις δυνάμεις και φυλακές να χώσεις κάπου 4-5 εκατμ φτωχο-ηλίθιους-θύματα. Μετά τι κάνεις ; Τα μαζεύεις και φεύγεις . Και να πούμε και του στραβού το δίκιο ...τί φταίει τώρα όποιος τα βγαζει έξω ; Καταλάβατε τ'ωρα ποιός έχει όλο το άδικο στην υπόθεση ; Αν όχι δεν περάζει , δεν θα αργήσετε να το καταλάβετε !
  Γιάννης Μ
  απάντηση122
   
   
  STERN ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΝΑ | 23/09/2011 16:33
  Εχω δουλέψει και στην υπερταξική Γερμανία,όπου οι πλούσιοι ξεφεύγουν και αλλοίμονο ! σ'αυτόν που θα τους κριτικάρει ανοιχτά.Ο Ελληνας εύκολα κατηγορεί ,γιατί ούτε ξέρει αλλά ούτε ποτέ θα τον αφήσουν να ξέρει, όπως ηλίθια υπερψήφισε τον "καταλληλότερο" κλέφτη ,τον φίλo του Βarroso ,του ελλείματος του -16% , που τον προστατεύει το ΠΑΣΟΚ ,ανίκανο να τον κλείσει στον Κορυδαλλό ,ικανό όμως να αποτελειώσει τον κοσμάκη. Η διεθνής ρατσιστική μπουρζουαζία αυτοπροστατεύεται ,άλλοι οι Siemens ,Τhyssen,Κrupp και άλλοι οι Προκοπίου, Στουρνάρας ...ή Γκαργκάνας .Παίζει το Stern τον ρόλο του .Oι ηλίθιοι και υπό πτώχευση μαυριδεροί πλούσιοι ιθαγενείς αρχηγοί, θα αντικατασταθούν με τον καιρό ,από τους άριους άρχοντες ,όπως έγινε με τους μαύρους στην Αφρική και στην Λατινική Αμερική .Μέχρι πότε ας αλληλοσφάζονται στην Ελλάδα .
  Γ.ΔΕΜ.
  απάντηση167
   
   
   
  .....στουρναρας..... | 23/09/2011 16:05
  Αναρωτιειμαι πραγματικα ποσα χρηματα και τι περιουσιακα στοιχεια δηλωνει στην εφορια ο κολλητος του γνωστου και μη εξαιρετου κου Γιαννου Παπαντωνιου ,αξιοτιμος κος Στουρναρας....για καποιο οικοπεδακι σε γνωστο νησι των κυκλαδων εχει να μας πει τιποτα???οχι τιποτα αλλο ,αλλα ο κυριος Στουρναρας κανει και τον τιμητη των παντων......
  piterpan
  απάντηση3884
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Να λοιπόν που όντως "λεφτά υπάρχουν"... | 23/09/2011 15:46
  Κράτος δεν υπάρχει να τα μαζέψει... Αυτό το παράβλεψε ο Παπανδρέου... Και την έπαθε άσχημα... κι' αυτός και μείς....
  Ph.J
  απάντηση313
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Ama den tous valete stin FILAKI tote ---> | 23/09/2011 15:25
  "........Ακόμη και αν κάποιος εισέπραττε σήμερα το συνολικό χρέος ύψους 350 δισ. ευρώ, οι Έλληνες σε δέκα χρόνια θα βρίσκονταν ξανά στο ίδιο σημείο όπως και σήμερα.........." ARXISETE NA VAZETE STIN FILAKI . ....Tote tha pleiroso ola osa mou zhtate tha sas doso akoma kai to kilotaki mou.
  Stathis Las Palmas
  απάντηση220
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ασύλληπτη φοροδιαδυγή, ασύλληπτη υποκρισία! | 23/09/2011 14:23
  Tέτοια σχόλια γράφονται συχνά στον ξένο τύπο γιατί η φοροδιαφυγή είναι μια πραγματικότητα στην Ελλάδα,, αλλά φοβάμαι ότι αυτό το μπαράζ καταδικαστικών σχολίων ( βλ. συνέντευξη Πάγκαλου ) είναι για να απορροφήσει τους κραδασμούς από τα σκληρά μέτρα: να στραφεί η οργή των φορολογουμένων εναντίον των φοροφυγάδων! Πάντως καλά κάνει και το προβάλλει ΤΟ ΒΗΜΑ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα! Το ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση....
  Γιώργος Σ
  απάντηση500
   
-