Την απόλυση 100.000 δημοσίων υπαλλήλων (μονίμων και συμβασιούχων) ως το 2015 αρχίζοντας τις απολύσεις από αύριο με λύση συμβάσεων, κατάργηση θέσεων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του μέτρου εργασιακής εφεδρείας στο οποίο θα ενταχθούν 50.000 υπάλληλοι από τις 10 εταιρίες (ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ και ΕΡΤ) στους οποίους θα σταλούν εντός της εβδομάδος οι «επιστολές για την εφεδρεία» κι από 65 ακόμη οργανισμούς που θα πρέπει να κλείσουν ως το Δεκέμβριο, την άμεση μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ, του ΝΑΤ και του ΟΤΕ και την ψήφιση του νέου μισθολογίου λιτότητας στο δημόσιο το οποίο θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου για όλους, απαίτησε η τρόικα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχισθούν οι συνομιλίες και να υπάρχει ελπίδα για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Οι δραματικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όπου αποφασίσθηκε η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στα ακίνητα (μέτρο για το οποίο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος είπε χθες στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν ικανοποιεί την τρόικα καθώς προκαλεί αντιδράσεις στους πολίτες και είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του) κορυφώθηκαν με την επιστροφή του πρωθυπουργού στην Αθήνα από τα μισά του ταξιδιού του προς την Ουάσιγκτον.

Όλοι «πάγωσαν». Τα γεγονότα δείχνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στο δίλημμα να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων και της τρόικας χωρίς να υπολογίζει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και τους πολίτες που έχουν οδηγηθεί στα πρόθυρα της νευρικής κρίσης ή να αναζητήσει διέξοδο στους δημοκρατικούς θεσμούς και τις εκλογές όπως ζήτησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη.

Και στις δυο περιπτώσεις, σχολιάζουν οικονομικοί κύκλοι, η κρίση που μαστίζει τη χώρα εισέρχεται σε μια νέα φάση… Όλα πλέον είναι ανοιχτά.

Το βέβαιο είναι ότι αν η χώρα δεν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να πάρει τα χρήματα της έκτης δόσης (8 δισ. ευρώ) της βοήθειας αλλά και της έβδομης δόσης (5 δισ. ευρώ) του Δεκεμβρίου, είναι ότι δεν μπορεί να εξοφλήσει ομόλογα ύψους 8,5 δισ. ευρώ που λήγουν από τις 19 ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Πώς φθάσαμε στο χείλος του γκρεμού

Την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα – είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση του Eurogroup στην Πολωνία όπου οι ευρωπαίοι έκοψαν κάθε ελπίδα να πάρουμε τα χρήματα χωρίς να εφαρμόσει τα μέτρα – ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και ειδοποίησε τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδη για τις εξελίξεις.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου βρισκόταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικα σήμανε συναγερμός, καθώς τα περιθώρια πολιτικής απόφασης για την καταβολή της δόσης είχαν πια αποκλειστεί. Ο μοναδικός δρόμος που έμεινε στην κυβέρνηση είναι πλέον η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των απαιτήσεων των δανειστών.

Σε τεχνικό επίπεδο το Σαββατοκύριακο έπρεπε να κλείσουν όλα τα μεγέθη του εφετινού προϋπολογισμού.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της… κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα προκειμένου να αποτραπεί ο πανικός.

Το e-mail της απόγνωσης

Ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Ηλ. Πεντάζος έστειλε στους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς ένα e-mail απόγνωσης – με τα 15 μέτρα που ζητά η τρόικα να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ που έχει «παγώσει» επισυνάπτοντας τον κατάλογο με τα 15 μέτρα που η τρόικα απαιτεί να εφαρμοσθούν.

Το επίσημο έγγραφο

Μάλιστα ζήτησε να του απαντήσουν ως τη Δευτέρα τι έκαναν και τι θα κάνουν, μαζί με τα τελικά σχέδια προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου για το 2012 για να απαντήσει ο υπουργός στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει με την τρόικα.

Στο e-mail που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επείγον, ο κ. Πεντάζος αποκαλύπτεται το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική πολιτική καθώς η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τα μέτρα για τα οποία δεσμεύθηκε για να πάρει την προηγούμενη δόση των 12 δισ. ευρώ, αυτή του Ιουλίου, όταν και πάλι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Ο γραμματέας γράφει:

«Σε συνέχεια προηγούμενου e-mail με τις εκκρεμότητες- ερωτήματα της τρόικα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σας προωθώ πίνακα της τρόικα που περιλαμβάνει θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη συνέχιση της αξιολόγησής μας για την έκτη δόση.

»Παρακαλώ πολύ να σταλεί συγκεντρωτικό σημείωμα στα αγγλικά που θα απαντά και στα δύο emails που σας έχω στείλει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Προθεσμία Δευτέρα 19/09.

«Υπενθυμίζω την προθεσμία που έχει τεθεί και για τα ποσά Προϋπολογισμού 2012.

»Είναι εξαιρετικά επείγον».

Τα 15 μέτρα που «καίνε»

Στο e-mail καταγράφονται όλα τα μέτρα και ποιος είναι υπεύθυνος προκειμένου να απαντήσει στο «κέντρο επιχειρήσεων» – όπως χαρακτηρίζεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο μέτρο που ζητείται είναι η έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την οριζόντια περικοπή (απολύσεις) συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Όπως εξηγούν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η αρχική απαίτηση της τρόικας – τον περασμένο Μάρτιο όταν συζητήθηκε για πρώτη φορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα – ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.

Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο, δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα, η τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης (χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη μόνιμη επιβάρυνση του 3% υπέρ ανέργων ή την έκτακτη η οποία επιβλήθηκε σε όλα τα εισοδήματα) μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).

Μέτρα

Αρμόδιος

1

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και εποχικού προσωπικού σε όλους τους φορείς του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών, ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος).

1. Υφ.Διοικ.Μεταρρύθμισης/Γ.Γραμματέας κ.Μπεργελέ

2. Υπ.Παιδείας/Ειδ.Γραμματέας κ. Κοντογιάννης

2

Έκδοση προεδρικών διαταγμάτων/υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους σε καθεστώς εφεδρείας.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

3

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

2. ΥΠΕΚΑ

4

Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης.

1. Υπ.Οικονομικών / Γ.Γραμματέας κ. Καπελέρης

5

Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

1.Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας / Γ.Γραμματέας κ. Λίτινας

2. Υπ.Εργασίας

6

Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για την διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

Υπ.Επικρατείας

7

Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το μισθολογικό καθεστώς στο Δημόσιο, με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

1. Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης

2. Υπ.Οικονομικών. Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης,

8

Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων έως το 2015.

Υπ.Εργασίας

9

Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα.

ΥΠΕΚΑ

10

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση 35 οργανισμών που περιγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

1. Αντιπροεδρία

2. Υπ.Οικονομικών

11

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για τον κλείσιμο/συγχώνευση των: ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης, Ε.Γ. κ. Κυριακός

12

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας …. που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

Υπ.Οικονομικών/ Γ.Γραμματέας κ. Πλασκοβίτης/Ε.Γ. κ. Χριστοδουλάκης

13

Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε (16) ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

1. Υπ.Εργασίας

2. ΥΥΚΑ/Γ.Γραμματέας κ. Πολύζος

14

Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ

Υπ.Εργασίας

15

Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρείες για την άμεση εφαρμογή της/Καθιέρωση ‘ασφαλιστικής’ τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

1.Υπ.Υγείας/ Γ.Γραμματέας κ. Δημόπουλος

2. Υπ.Εργασίας