Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ο Πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών (στη διάσωση της Ελλάδας)». Ο κ. Γιούνκερ αναγνωρίζει τις θυσίες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες και καταδικάζει τις «δυσάρεστες προσβολές» των Γερμανών εις βάρος των Ελλήνων.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιούνκερ: «Διαπιστώνω ότι οι Έλληνες έχουν καταβάλει πολύ σημαντικές προσπάθειες για την σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών τους. Έχουν μάλιστα δεσμευτεί ότι ως το τέλος του χρόνου θα λάβουν κι άλλα μέτρα. Είναι κάτι που οι Έλληνες θα κάνουν. Οι Έλληνες είναι σύμφωνοι να προωθήσουν ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Επιπροσθέτως, θα υπάρξουν μεγάλος αριθμός δομικών μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να κινηθεί ανοδικά η δυναμική της ελληνικής ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Εξ ου και πιστεύω ότι οι προοπτικές της Ελλάδας δεν είναι τόσο σκοτεινές όσο περιγράφονται. Ωστόσο δεν θέλω ούτε να δώσω την εντύπωση ότι η διαδικασία αυτή θα είναι εύκολη για την Ελλάδα. Θα είναι όντως για τους Έλληνες μια πολύ δύσκολη κατάσταση…Έχω εμπιστοσύνη ότι οι Έλληνες θα τα καταφέρουν. Αλλά τονίζω: δεν θα είναι άμεσα τα αποτελέσματα».
«Αν προέβαινε κανείς τώρα σε μία σκληρή αναδιάρθρωση, θα υπήρχε ο κίνδυνος μόλυνσης για πολλές χώρες στην Ευρώπη με απρόβλεπτες συνέπειες. Δε διαθέτουμε εμπειρία για το τι θα σήμαινε για ένα κράτος- μέλος της ευρωζώνης να προχωρούσε σε ένα τέτοιο βήμα. Θεωρώ τους κινδύνους τόσο μεγάλους που το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να προειδοποιήσω για ένα τέτοιο βήμα».

«Στην ευρωζώνη υπάρχει μία αυξανόμενη συναίνεση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών (στη διάσωση της Ελλάδας). Μπορεί κανείς να συζητήσει πολύ γι’ αυτό το θέμα. Αυτό κάνουμε στην παρούσα φάση, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Δευτέρας. Όμως υπάρχουν και ορισμένες κόκκινες γραμμές, οι οποίες δεν πρέπει να ξεπεραστούν. Η συμμετοχή πρέπει να είναι εθελοντική. Και πρέπει να αποφευχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να συνδέεται με κίνδυνο μόλυνσης και για άλλους…Το τι μορφή θα έχει αυτή η λύση θα το δούμε με το τέλος των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν την Κυριακή».

«Πρέπει να λάβουμε μέριμνα ούτως ώστε να διασφαλιστεί, στα τέλη Ιουνίου, η εκταμίευση της δόσης από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο αν μπορέσουμε να περιγράψουμε στο ΔΝΤ σαφώς την κατεύθυνση που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα συνιστούσα να ληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι αποφάσεις…Δεν είμαι της γνώμης ότι θα πρέπει να αφήσουμε να μετατεθούν οι σχετικές αποφάσεις για τον Σεπτέμβριο»..

«Δεν βρίσκω σωστό τον τρόπο που μιλούν στη Γερμανία για τους Έλληνες και την Ελλάδα. Κανείς δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι οι Έλληνες χρειάστηκε να καταβάλουν μεγάλες θυσίες και θα χρειαστεί το ίδιο και στο μέλλον. Επιπλέον, δε βοηθάει την κατάσταση, την ώρα που οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, να δέχονται ενοχλητικές προσβολές…Αν δεν αναλάβουμε τώρα την κοινή μας ευθύνη, δεν οδηγούμε μόνο την Ελλάδα, αλλά οδηγούμαστε κσι εμείς στο χάος».

«Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι η κυρία Μέρκελ γνωρίζει και αναλαμβάνει τις ευθύνες της ως εκπρόσωπος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Θα υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες».