Ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έδειξε ενδιαφέρον για την ηγεσία του ΔΝΤ εξέδωσε την Παρασκευή ο Κεμάλ Ντερβίς.

Σε δήλωσή του που επικαλείται η Wall Street Journal αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Οι φήμες με είχαν συμπεριλάβει στους υποψήφιους για το ΔΝΤ, ωστόσο, διευκρινίζω ότι ουδέποτε υπήρξα ούτε επιθυμώ να είμαι υποψήφιος.

» Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με την αποστολή μου στο Brookings Institution και επιθυμώ να συνεχίσω την έρευνα μου, συμπεριλαμβανομένου και του έργου στην Τουρκία » σημείωσε.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών είχε προταθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ο οποίος σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal είχε επισημάνει ότι ο κ. Ντερβίς θα ήταν καλός υποψήφιος.

Η κυβέρνηση θα τον στήριζε, είπε ακόμη, αν και προέρχεται από διαφορετικό κόμμα.

Πάντως, σύμφωνα με αναφορές της Hurriyet, στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρχαν στελέχη που εμφανίζονταν διστακτικά να στηρίξουν τον Κεμάλ Ντερβίς.

Ο υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν δήλωσε ότι μέσα στην Τουρκία «μπορούμε να βρούμε τουλάχιστον 10 ονόματα που εύκολα θα μπορούσαν να ηγηθούν του ΔΝΤ».

Πρόσθεσε δε –όλα αυτά πριν την διευκρινιστική απόφαση του Ντερβίς– ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο όνομα του υποψήφιου.