Διαφορετικές είναι οι απόψεις για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας από τη μία πλευρά, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την άλλη, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα, με τίτλο: «Το ελληνικό χρέος διευρύνει το διχασμό στην Ευρωζώνη», αναφέρει ότι η Γερμανία πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί για να συζητήσει φέτος με τους κατόχους των ομολόγων της την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους – αυτό που ονομάζεται αναπρογραμματισμός (rescheduling) του χρέους.

«Είμαστε προσεκτικά ανοικτοί σε εθελοντικά μέτρα που αποκλείουν την επιβολή »κουρέματος» (σ.σ.: της αξίας των ομολόγων)»
, δήλωσε ένας γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «οι απόψεις μας, όμως, δεν γίνονται αποδεκτές καλά στην Ευρώπη».

Αλλοι σημαντικοί παράγοντες στην Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -, όμως, είναι αντίθετοι στη συζήτηση ακόμη και μίας ήπιας μορφής αναδιάρθρωσης του χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα πληρώσουν τα χρέη τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Γερμανία κλίνει προς την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά ένα μεγάλο «κούρεμα» και ότι ο γρήγορος αναπρογραμματισμός του χρέους της θα περιορίσει το τελικό κόστος που θα πληρώσουν οι γερμανοί φορολογούμενοι.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είναι ιδιαίτερα κατηγορηματικός ότι οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν σε πρόσφατες συζητήσεις μαζί του, αναφέρει η WSJ. Κάποιοι στο Βερολίνο, προσθέτει το δημοσίευμα, ελπίζουν ότι ο Μάριο Ντράγκι, που φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη διαδοχή του κ. Τρισέ ως επικεφαλής της ΕΚΤ το ερχόμενο φθινόπωρο, θα δείξει μεγαλύτερη ευελιξία από τον τελευταίο στο θέμα αυτό.