από metereologos.gr
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018
 

Πολυτελής βίος για συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με χρήματα της επιχείρησης!

Από το 1998 μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς η ΓΕΝΟΠ εισέπραξε από τις διοικήσεις της ΔΕΗ περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ
Πολυτελής βίος για συνδικαλιστές της ΔΕΗ, με χρήματα της επιχείρησης!
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 


 
Ταξίδια οικογενειακώς στην Ιταλία με διαμονή σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων, πολυτελή γεύματα σε ακριβά εστιατόρια με άγνωστους συνδαιτημόνες, αυθημερόν  διαμονή σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με χρέωση 7000 ευρώ για 24 ώρες, είναι μερικές από τις αποκαλύψεις της Εκθεσης του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.Λ.Ρακιντζή για τη διαχείρισης των κονδυλίων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Συνολικά και σύμφωνα με το πόρισμα το οποίο δημοσιοποίησε και απέστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών η υπουργός ΠΕΚΑ κ.Τίνα Μπιρμπίλη, από το 1998 μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς η ΓΕΝΟΠ εισέπραξε από τις διοικήσεις της ΔΕΗ περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ τα οποία διαχειρίστηκε, σύμφωνα με το πόρισμα  με αδιαφάνεια αλλά και με διάθεση έντονης σπατάλης.

Ο κ .Ρακιντζής μάλιστα στο πόρισμα αμφισβητεί ακόμη και τη νομιμότητα των χορηγήσεων προς ένα δευτεροβάθμιο Σωματείο όπως είναι η ΓΕΝΟΠ και αποδέχεται σύμφωνα με το νόμο ενισχύσεις μόνον σε πρωτοβάθμια σωματεία. Ομοίως παράνομες θεωρεί ο κ.Ρακιντζής τις επιχορηγήσεις προς  τον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ) που άντλησε ένα σημαντικό κομμάτι από τις συνολικές επιχορήγήσεις.

Για την περίοδο 2008-2010, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποίησε ελέγχους και διασταυρώσεις των παραστατικών των δαπανών. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα τιμολόγια αναφέρονται στην κάλυψη δαπανών για απεργίες, πορείες, καταλήψεις και κινητοποιήσεις που στρέφονται σαφώς εναντίον τις επιχείρησης. Με άλλα λόγια οι καταλήψεις των γραφείων του Διοικητή της ΔΕΗ, των γραφείων του ΥΠΕΚΑ και των υπολοίπων δημοσίων χώρων, καλύπτονταν από κονδύλια που χορηγούσε στους συνδικαλιστές η ίδια η ΔΕΗ!

Χαρακτηριστικές όμως είναι και οι περιπτώσεις τιμολογίων και αποδείξεων που καλύπτουν δαπάνες φυσικών προσώπων που δεν έχουν καμία σχέση με τη ΔΕΗ: Υπάρχουν αποδείξεις πάρκινγκ για  αυτοκίνητα συγγενικών προσώπων συνδικαλιστών σε διάφορα μέρη της Αθήνας, ακόμη και σε κεντρικές πλατείες Σάββατο πρωί.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά από τα τιμολόγια γευμάτων που καλύπτουν υψηλούς λογαριασμούς, έχουν ημερομηνία Σαββάτου ή Κυριακής χωρίς  σε καμία περίπτωση να αναφέρονται ούτε τα ονόματα των συνδαιτημόνων ούτε ο σκοπός του γεύματος. Ο κ.Ρακιντζής υπαινίσσεται σαφώς ότι πολλά μέλη της ΓΕΝΟΠ έτρωγαν και έπιναν με τις οικογένειές τους με χρήματα της ΓΕΝΟΠ, δηλαδή με χρήματα που τους είχε δώσει η ΔΕΗ για να εξυπηρετήσουν το συνδικαλιστικό λειτούργημα.

Άλλο χαρακτηριστικό που φέρνουν στο φώς  οι έλεγχοι Ρακιντζή, είναι ότι πολλές φορές αυτά τα «αδιαφανή» τιμολόγια δεν εγκρίνονταν σε πρώτη φάση από υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά σε δεύτερη φάση έπαιρναν έγκριση από άλλους υπηρεσιακούς που αναλάμβαναν την ευθύνη.

Οι υψηλές χρεώσεις σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ένα άλλο γνώρισμα της διαχείρισης, σύμφωνα με το πόρισμα 100 σελίδων του κ.Ρακιντζή. Ταξίδι 40 ατόμων στη Μόσχα κόστισε 115.000 ευρώ, ενώ ταξίδι 30 ατόμων σε Βιέννη-Βουδαπέστη κόστισε συνολικά 100.000 ευρώ. Αποκορύφωμα σπατάλης η μονοήμερη διαμονή συνδικαλιστή σε ξενοδοχείο που πληρώθηκε 7000 ευρώ συνολικά! Παιδιά, φίλες και φίλοι συνδικαλιστών προσκόμιζαν αποδείξεις βενζίνης και τις πλήρωνε η ΓΕΝΟΠ μέχρι και 14.000 το χρόνο ενώ για εθιμοτυπικά δώρα 4 ατόμων η ΓΕΝΟΠ πλήρωσε 862 ευρώ.

Ο κ.Ρακιντζής μέμφεται όμως και τις διοικήσεις της ΔΕΗ διαχρονικά παρατηρώντας ότι «η εταιρεία αρκείται σε τυπικό και όχι ουσιαστικό έλεγχο της νομιμότητας των παραστατικών που της προσκομίζονται από τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ».

Από το 1998 έως το 2010, οι συνολικές επιχορηγήσεις της ΔΕΗ προς ΓΕΝΟΠ και ΟΚΔΕ ήταν 31.293. 631 ευρώ. Από αυτά, 14,2 εκατομμύρια δόθηκαν με συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ 5 εκατομμύρια πήρε η ΓΕΝΟΠ το 2005 ως μπόνους καλής εκτέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων.

Επίσης 4 εκατομμύρια εισέπραξε η ΓΕΝΟΠ από υποχρεωτική παρακράτηση μισθών των εργαζομένων, τη νομιμότητα της οποίας (υπό μορφή υποχρεωτικής εισφοράς) αμφισβητεί ο κ.Ρακιντζής. Η ΔΕΗ έδωσε επίσης 300.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ το 2009 για να κάνει μελέτη για την απελευθέρωση της αγοράς, η οποία ουδέποτε εκπονήθηκε, ενώ και η ΟΚΔΕ εισέπραξε περίπου 4  εκατομμύρια βάσει συλλογικής  σύμβασης εργασίας και η ΓΕΝΟΠ άλλο 1,5 εκατομμύριο για διαφημίσεις.

Τέλος ο κ.Ρακιντζής χαρακτηρίζει παράνομο το δάνειο των 500.000 ευρώ της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ πέρυσι.

Ανδρέας Χριστοδουλάκης


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΓΕΝΟΠ: «Μας χτυπάν, γιατί αντιστεκόμαστε» 
ΓΕΝΟΠ: Κόλαφος το πόρισμα Ρακιντζή για τις χρηματοδοτήσεις 
ΔΕΗ - Απάντηση ΓΕΝΟΠ με αντιμνημονιακές απεργίες  
 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αμοιβή για «προστασία»; | 21/04/2011 11:18
  Τους πετούσαν 35.000.000 € για να εξασφαλίσουν την κάποια ησυχία τους ηρεμώντας τους. Δεν είναι ίδιο με αμοιβή προστασίας για νονούς της νύκτας; Κατά τ' άλλα σε αγαστή συνεργασία συνδικαλιστές «σοσιαλιστές», νεοδημοκράτες, αριστεροί, τα έτρωγαν στην υγεία του κοροΐδου Ελληνικού λαού πετώντας και κάποιο ψαχνό στους εργαζόμενους, πολύ συχνά όμως. Με αυτό το χρήμα πόσες φτωχές οικογένειες, για τις οποίες φωνάζει τάχα ο Φωτόπουλος, άξιοι για φτύσιμο, θα εξασφάλιζαν πολύ φτηνότερο ρεύμα!!. Ο λαός μπορεί να υποστεί στερήσεις για το καλό της πατρίδας του. Δεν ανέχεται όμως τέτοιες συμπεριφορές. Δεν μπορούν να υποφέρουν όσοι δεν κρατούν στο χέρι κάποιο διακόπτη, θύματα εργατοπατέρων που κρατούν !
  Νικόλας
  απάντηση51
   
   
  Και μετά γίνονται αυξήσεις στα τιμολόγια! | 21/04/2011 11:01
  Είναι να απορείς που βγαίνουν οι εργατοπατέρες της ΓΕΝΟΠ και απειλούν με "αίμα" για τα κεκτημένα τους? 34 εκατομύρια ευρώ σε 12 χρόνια μας λένε τώρα πως πήρανε από ΔΕΗ. Που ακούστηκε ο εργοδότης να πληρώνει το συνδικαλιστικό όργανο να κάνει απεργείες? Μόνο στην Ελλάδα και στο Ελληνικό δημόσιο.
  Αλέξανδρος
  απάντηση61
   
-