Οι ευρωπαϊκές αρχές και το ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει όλο το χρέος της, ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι «κίνδυνοι» σε αυτή την εκτίμηση, δηλώνει ο επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμοού ευρω-στήριξης (EFSF).

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει ακόμα είναι ο μηχανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Πορτογαλία, αν το ζητήσει.

Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Όλες οι υπεύθυνες αρχές, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν, υποθέτουν μέχρι σήμερα ότι η ΑΘήνα μπορεί να πληρώσει όλο το χρέος της. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι», λέει.

Ο κ. Ρέγκλιγνκ υποβαθμίζει το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λέγοντας ότι οι αγορές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν οξύτατα οικονομικά προβλήματα.

«Ο κίνδυνος να επηρεάσει μία χώρα που είναι σε κρίση μία άλλη χώρα είναι αρκετά μικρότερος σε σύγκριση με ότι ήταν πριν από έξι μήνες. Η προσοχή έχει επικεντρωθεί σε τρεις μικρές χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ισπανία δεν ανήκει πλέον σε αυτή τη λίστα», τονίζει.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρει ακόμα είναι ο μηχανισμός είναι έτοιμος να βοηθήσει την Πορτογαλία, αν η χώρα το ζητήσει.

«Ο μηχανισμός έχει αρκετά κεφάλαια για να βοηθήσει αν το ζητήσει η κυβέρνηση», είπε και προσέθεσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει πότε η Λισαβόνα μπορεί να ζητήσει βοήθεια, καθώς η πορτογαλική κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή.

Τέλος, αναφερόμενος στην Ιρλανδία είπε πως υποθέτει ότι οι τράπεζες δεν θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια των 35 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.