Αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και τις συντάξεις προανήγγειλε η κομμουνιστική ηγεσία της Κίνας μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων «Νέα Κίνα». Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κατώτερος μηνιαίος μισθός στο Πεκίνο θα αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου κατά 200 γουάν για να φτάσει τα 1.160 γουάν (133 ευρώ).

Μικρότερο θα είναι το ποσοστό αύξησης των κατώτερων συντάξεων οι οποίοι θα αυξηθούν κατά 10% φτάνοντας τα 2.268 γουάν (260 ευρώ). Οι αυξήσεις αυτές έχουν ισχύ μόνο για την ευρύτερη περιοχή της κινεζικής πρωτεύουσας όμως και οι υπόλοιπες περιφέρεις της χώρας έχουν προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των αποδοχών των βιομηχανικών εργατών τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο η παραγωγικότητα της εγχώριας βιομηχανίας αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό και σε συνδυασμό με τον υψηλό ρυθμό του πληθωρισμού απορροφά στην ουσία τις μισθολογικές αυξήσεις των κινέζων εργαζόμενων.
Από την άλλη πλευρά, το σύστημα της αύξησης των κατώτερων μισθών ανά περιφέρεια αποτελεί στοιχείο εσωτερικού ανταγωνισμού σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κάθε περιοχή όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό εργατικού δυναμικού. Μέσα στο 2010 οι εργαζόμενοι σε πολλές εργοστάσια τα οποία παράγουν προϊόντα υψηλής τεχνολογίας για λογαριασμό ιαπωνικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων διεκδίκησαν αυξήσεις έως και 50% τις οποίες έλαβαν μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.