Ενα ένα τα επιχειρήματα της ΝΔ για τα δήθεν προβλήματα που είχε συσσωρεύσει η οικονομία την τελευταία περίοδο του ΠαΣοΚ καταρρέουν από εκθέσεις διεθνών οργανισμών που ανατρέπουν όλα τα κάλπικα στοιχεία.


Πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την Εκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που μιλούσε για τη θεαματική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου που είχε επιτύχει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ ως το 2004. Προχθές ήρθε ο επόμενος κόλαφος, με την Εκθεση του ΟΟΣΑ που μετρά τις περιφερειακές ανισότητες σε 26 χώρες-μέλη του Οργανισμού. Αν πίστευε κανείς τη δημοκοπία της ΝΔ θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα φιγουράριζε στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις περιφερειακές ανισότητες. Και όμως, στον πίνακα του ΟΟΣΑ η Ελλάδα πετυχαίνει τις καλύτερες επιδόσεις και έχει τις μικρότερες περιφερειακές ανισότητες την περίοδο 1998-2003, δηλαδή ακριβώς όταν το ΠαΣοΚ εφάρμοζε τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής του.


Σύμφωνα με την Εκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα μπόρεσε ως το 2003 και γεφύρωσε κατά σημαντικό βαθμό τις διαφορές εισοδήματος που υπάρχουν ανάμεσα στο μητροπολιτικό κέντρο, την Αθήνα, και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και δεν το έκανε αυτό ούτε με ξόρκια ούτε με θαύματα, αλλά με συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες απλώθηκαν σε όλη την ύπαιθρο. Η ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιφέρειας έγινε με την αύξηση που δόθηκε στις συντάξεις του ΟΓΑ, με την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δόθηκε στους αγρότες, με την πολιτική του ΕΚΑΣ και τη Βοήθεια στο Σπίτι, που εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά της ελληνικής περιφέρειας. Με μια συνεπή πολιτική εισοδηματικών ενισχύσεων και πολιτικών στήριξης, ιδιαίτερα στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές που απειλούνται από βιομηχανική παρακμή, και σε συνδυασμό με τα έργα του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης δόθηκε σημαντική ώθηση στο βιοτικό επίπεδο της περιφέρειας. Η Ελλάδα εμφανίζει σήμερα μία από τις καλύτερες επιδόσεις ξεπερνώντας πολλές ανεπτυγμένες και πιο έμπειρες χώρες σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ισπανία, ακόμη και η Σουηδία.


Βέβαια απορρίπτοντας την καταστροφολογική ρητορεία της ΝΔ θα ήταν εξίσου λάθος να επαναπαυθεί κάποιος και να θεωρήσει ότι η περιφέρεια σήμερα δεν χρειάζεται ειδικές πολιτικές. Και αυτό διότι εξακολουθεί να παρουσιάζει, παρά τη βελτίωση των εισοδημάτων, μεγάλο έλλειμμα σε κρίσιμες υποδομές. Το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που διαχειρίστηκε το ΠαΣοΚ έφτιαξε πολλές υποδομές, όμως η προτεραιότητα υποχρεωτικά έπρεπε να δοθεί τότε στα ολυμπιακά έργα.


Θα περίμενε κανείς ότι με το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τα περισσότερα ποσά θα κατευθύνονταν τώρα πλέον στις υποδομές της περιφέρειας. Αυτό είχε ξεκινήσει από το ΠαΣοΚ και αυτό είχε υποσχεθεί και η ΝΔ. Πλην όμως τα πράγματα και εδώ δεν πάνε καλά. Η πολιτική την οποία ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι πολιτική καθυστερήσεων, γραφειοκρατίας και συγκεντρωτικού ελέγχου που δεν αφήνει σχεδόν κανένα περιθώριο για περιφερειακές πρωτοβουλίες. Το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης καθυστερεί επικίνδυνα. Εχουμε γεμίσει με νέες επιτροπές, ανώνυμες εταιρείες, περιφερειακούς οργανισμούς που θα δημιουργήσουν έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα σε όλη την περιφέρεια και θα πνίξουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία, όραμα και πρόταση. Οσο γεμίζουμε γραφειοκρατικές δομές τόσο αραιώνουν τα κονδύλια τα οποία πραγματικά απορροφώνται και μετατρέπονται σε έργα. Γι’ αυτό υστερεί και η απορρόφηση του τρέχοντος προγράμματος, όπως παραμένει άδηλη και η ημερομηνία που θα αρχίσει πραγματικά να εφαρμόζεται το Δ’ ΚΠΣ.


Ετσι ό,τι είχε κατακτηθεί το 2003 για τη μείωση των ανισοτήτων στις ελληνικές περιφέρειες, υπάρχει κίνδυνος τώρα να το χάσουμε και να ξαναγυρίσουμε στην εποχή της περιφερειακής υστέρησης και αβεβαιότητας, με τις δυσκολίες του κατοίκου της υπαίθρου να μετακινείται, να οργανώνει τη ζωή του, να έχει βεβαιότητα για την υγεία και την ασφάλισή του.


Γι’ αυτό πολύ σύντομα θα χρειαστεί να γίνει μια άλλη επιλογή πολιτικής, με επίκεντρο το περιβάλλον και την περιφέρεια, έτσι ώστε να ξαναβρούμε τη διαδρομή της ανάπτυξης που έχουμε απολέσει.


Ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης είναι βουλευτής Χανίων του ΠαΣοΚ και πρώην υπουργός.