Αναπότρεπτο είναι, κατά τις τράπεζες, το «λουκέτο» στο υπό κατάληψη εδώ και ένα μήνα από το σωματείο των 420 εργαζομένων δευτερεύον εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στη Θεσσαλονίκη, παρά τις εικασίες ότι ενδέχεται να ανακληθεί η σχετική απόφαση και μάλιστα ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom εκδηλώνει ενδιαφέρον εξαγοράς του συγκεκριμένου εργοστασίου. Στέλεχος μεγάλης τράπεζας που εμπλέκεται άμεσα σε σχέδιο διάσωσης εν τέλει της εταιρείας από τον κίνδυνο χρεοκοπίας αφήνει να εννοηθεί, μιλώντας προς «Το Βήμα», ότι οι τράπεζες-μέτοχοι της επιχείρησης δεν θα διστάσουν να παραδώσουν στην κυβέρνηση τα κλειδιά και του βασικού εργοστασίου της βιομηχανίας στην Καβάλα, αν υποχρεωθούν με άνωθεν εντολή, λόγω των κοινωνικών αντιδράσεων, να ανακαλέσουν την απόφασή τους για το «λουκέτο» στη μονάδα της Θεσσαλονίκης.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε περίπτωση που η εταιρεία εξυγιανθεί θα υπάρξει αγοραστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον, πλην όμως είμαστε ακόμη μακριά από αυτή τη φάση» σημειώνει ο ίδιος τραπεζίτης, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον της Gazprom προφανώς συναρτάται με την ικανοποίηση ευρύτερων επιδιώξεών της και εστιάζεται στο εργοστάσιο της Καβάλας, όπου είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε συνεργασία με διεθνή οίκο, χάρη στους τεράστιους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις που διαθέτει. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για το μέλλον» καταλήγει, τονίζοντας ότι «προέχει η σωτηρία της επιχείρησης».


Υπό το κράτος αφόρητων – όπως λέγεται – πιέσεων από την πλευρά συνδικαλιστών, οι βασικοί μέτοχοι της ΒΦΛ, δηλαδή οι τράπεζες Εμπορική και Εθνική, δέχθηκαν προ ημερών, κατά τη διάρκεια διαβουλεύσεων στο υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να επανεξετάσουν την απόφαση για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης, συγκαλώντας εντός των επομένων ημερών νέα γενική συνέλευση των μετόχων. H τριμερής συνάντηση που διοργάνωσε ο υφυπουργός κ. Γ. Γιακουμάτος ήταν, καθώς φαίνεται, ιδιαιτέρως επεισοδιακή, αφού οι κκ. I. Πεχλιβανίδης και N. Μπέης, αντιπρόεδρος της Εθνικής και γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας αντιστοίχως, φέρονται να ήλθαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πιέσεις ώστε να… «ζαχαρώσουν» την απαραίτητη για τη διάσωση της εταιρείας, όπως έλεγαν ως πρόσφατα, απόφασή τους για το «λουκέτο».


«Είναι αλήθεια ότι και η κυβέρνηση, γενικότερα, δέχεται έντονες έσωθεν και έξωθεν πιέσεις για να μην επαναληφθεί το φιάσκο της ζάχαρης» ομολογεί υπό τον όρο της ανωνυμίας αρμόδιος παράγων, υπενθυμίζοντας ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, υπό την πίεση κοινωνικών και πολιτικών αντιδράσεων, είχε υποχρεώσει πριν από ένα μήνα τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και τον βασικό της μέτοχο, την Αγροτική Τράπεζα, να ακυρώσουν την απόφασή τους να βάλουν «λουκέτο» στο ζαχαρουργείο της Ξάνθης.


Οποια κι αν είναι η συνέχεια, γεγονός είναι ότι οι τράπεζες Εμπορική, Εθνική και Alpha Bank, που κατέχουν άνω του 87% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο, θα βάλουν βαθιά «το χέρι στην τσέπη» αν πρόκειται πράγματι να την διασώσουν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας.