H κυβέρνηση κατόρθωσε να βρεθεί αντιμέτωπη με όλους όσους συνέχαιρε προ διμήνου για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Την περασμένη Παρασκευή, κάτω από την πίεση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Κύπρο για την αντιμετώπιση των κρίσιμων εθνικών θεμάτων και εν όψει της νέας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τα ελλείμματα του παρελθόντος (θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα), ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης και σε δεύτερο πλάνο η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρουσίασαν την «απογραφή» για το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ανέβασαν στα 8,95 δισ. ευρώ. Ενώ όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει με σοβαρότητα το μεγάλο ζήτημα της αξιοποίησης της ολυμπιακής περιουσίας, αυτή άνοιξε έναν πολυμέτωπο «πόλεμο» κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, της Οργανωτικής Επιτροπής «Αθήνα 2004» και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης, το συνολικό κόστος των Αγώνων ανήλθε στα 8,95 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια που καταβλήθηκαν από τον τακτικό προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τα έργα και την προετοιμασία (7,2 δισ. ευρώ), αλλά και κονδύλια ύψους 1,752 δισ. ευρώ που δαπάνησε η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004».


Οι δαπάνες της «Αθήνας 2004» ωστόσο χρηματοδοτήθηκαν από έσοδα που προήλθαν κυρίως από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, την εμπορία ολυμπιακών προϊόντων και τις χορηγίες και όχι από το Δημόσιο.


Σύμφωνα με την κυβερνητική άποψη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν τελικά 2,7 δισ. ευρώ περισσότερα απ’ όσο είχε προϋπολογίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε 7,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τα 4,5 δισ. ευρώ του τελευταίου προϋπολογισμού.


Κατά τον κ. Αλογοσκούφη, στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το κόστος κατασκευής των έργων που ολοκληρώθηκαν ή επισπεύσθηκαν λόγω των Αγώνων αλλά ήταν προγραμματισμένα να υλοποιηθούν (αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», Αττική οδός, τραμ).


* Τα έργα υποδομής


Είναι αξιοσημείωτο όμως ότι στην κατηγορία των έργων υποδομής περιλαμβάνονται ακόμη και οι δαπάνες για τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία και στα μεταφορικά μέσα. Επίσης στα ειδικά έργα εθνικών επιλογών περιλαμβάνονται όχι μόνο τα έργα που εκτελέστηκαν στην Αττική, αλλά και αυτά που πραγματοποιήθηκαν στην περιφέρεια μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004» και αφορούν κυρίως αθλητικά έργα, έργα υποδομών και πολιτιστικές δραστηριότητες.


Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό και προβληματισμό στη ΔΟΕ. Το ΠαΣοΚ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, χαρακτηρίζοντας διά του εκπροσώπου Τύπου κ. N. Αθανασάκη το τελικό ολυμπιακό κόστος «πολιτική απάτη που επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και τους λογαριασμούς της «λογαριασμούς του «Καραγκιόζη»». H «Αθήνα 2004» έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της. «Ο προϋπολογισμός της Οργανωτικής Επιτροπής ανέρχεται περίπου στο 1,9 δισ. ευρώ και είναι ισοσκελισμένος. Σύντομα, και στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με την κυβέρνηση, θα προβούμε σε δημόσιο απολογισμό» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της «Αθήνας 2004» κ. Σ. Κοτρώτσος. Πηγές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με τις οποίες συνομίλησε «Το Βήμα» δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους για το ποιες δαπάνες μετρήθηκαν ως ολυμπιακές και παρέπεμπαν σε παλαιότερη δήλωση του προέδρου της ΔΟΕ κ. Ζακ Ρογκ, ο οποίος είχε τονίσει την ανάγκη να διαχωρισθούν οι δαπάνες που αφορούν άμεσα τη διοργάνωση από αυτές για έργα υποδομής της χώρας. Ο κ. Αθανασάκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει αμέσως στη δημοσιότητα τον κατάλογο των δαπανών που περιλαμβάνονται στα υποτιθέμενα 8,95 δισ. ευρώ, ενώ την προσεχή εβδομάδα το «ολυμπιακό» επιτελείο του ΠαΣοΚ (Ευ. Βενιζέλος, N. Αλευράς, K. Καρτάλης) αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τη δική του εκδοχή για τα οικονομικά των Ολυμπιακών Αγώνων.


Μια πρώτη «γεύση» πάντως έδωσαν με τις προχθεσινές δηλώσεις τους. «H κυβέρνηση μετά τον εγκλωβισμό της στην περιβόητη «απογραφή» επιχειρεί να απαξιώσει τη μεγάλη υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων φορτώνοντας στην ολυμπιακή προετοιμασία το σύνολο των δαπανών της περιόδου 1998-2004 που δεν καλύπτονται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος. «Αυτό το κάνει» εξήγησε, «για να μπορέσει να καταρτίσει έναν προϋπολογισμό ανεκτό από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για να δικαιολογήσει τον αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα αυτού του προϋπολογισμού που αντί να μεταφέρει δημόσιες επενδύσεις από την Αθήνα στην περιφέρεια τις περικόπτει σε ποσοστό 17%». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι τα αμιγώς ολυμπιακά έργα δεν υπερβαίνουν το όριο που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή το όριο των 5 δισ. ευρώ.


* H τακτική του «μαύρου κουτιού»


Για τακτική του «μαύρου κουτιού» μίλησε ο τέως γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων κ. K. Καρτάλης. «Ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε προσδιορίστηκε με πολιτικά και όχι πραγματικά (οικονομοτεχνικά) κριτήρια. Αυτός είναι ο λόγος που δεν δόθηκε αναλυτικός κατάλογος έργων αλλά αντίθετα ακολουθήθηκε η τακτική του μαύρου κουτιού. Στην ουσία είναι προϋπολογισμός – δεκανίκι στη δημοσιονομική απογραφή». Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Αθανασάκης, έχουν αγνοηθεί όλα τα έσοδα από τον φόρο προστιθέμενης αξίας, περίπου 700 εκατ. ευρώ, καθώς και αυτά από τη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων, 700 εκατ. ευρώ επιπλέον.


«H κυβέρνηση αντιπολιτεύεται το ΠαΣοΚ αντιπολιτευόμενη τη χώρα» δήλωσε ο τέως υφυπουργός Ολυμπιακών Εργων κ. N. Αλευράς, παρατηρώντας ότι πρόκειται ίσως για τη μοναδική κυβέρνηση που επιχειρεί να παρουσιάσει μεγαλύτερο το κόστος των Αγώνων από αυτό που πραγματικά είναι. Στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης και της «Αθήνας 2004» θυμούνται ακόμη τις νεφελώδεις απαντήσεις των Αυστραλών για τις ολυμπιακές τους δαπάνες.