Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει και τα επόμενα χρόνια, εφόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνει, για την Ελλάδα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2018-2019, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με τον Μάιο, αναμένοντας ανάπτυξη για την Ελλάδα κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.
Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η ελληνική οικονομία έκανε μια δυνατή εκκίνηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 και προσθέτει ότι «μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, η οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, όσο τηρούνται οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις».
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Επιτροπής, το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 0,8% το πρώτο τρίμηνο του 2018, κάτι το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσιο δείκτη ανάπτυξης 2,3%. Αυτό, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβεβαιώνει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης σε 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2017, ήταν προσωρινή και η Ελλάδα πράγματι, ανακάμπτει.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η ανάπτυξη ενισχύθηκε από τις καθαρές εξαγωγές που συνέβαλαν κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Η ιδιωτική κατανάλωση κατέγραψε αύξηση για πρώτη φορά από το 2016, αλλά η συμβολή της στην ανάπτυξη ακυρώθηκε από τη μείωση της δημόσιας κατανάλωσης, κι έτσι η συνολική κατανάλωση παρέμεινε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο (0,1%). Ωστόσο, σημειώνεται ότι υπήρξε μεγάλη πτώση των επενδύσεων.
Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει το 1,9% το 2018 και να μεγεθυνθεί περαιτέρω στο 2,3%, το 2019. Βασικός μοχλός της ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις, χάρη στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αύξησης των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων. Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει υποτονική, καθώς οι συνεισφορές των καθαρών εξαγωγών θα γίνουν πιο μέτριες το υπόλοιπο του έτους, καθώς η αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα θα παράγει πρόσθετη ζήτηση για εισαγόμενα αγαθά.
«Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται» τονίζει η Επιτροπή. Η ανεργία έπεσε στο 20,1% το Μάρτιο του 2018, δηλαδή κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 2017. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 2% το πρώτο τρίμηνο του 2018. Σημειώνεται, δε, ότι αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί σε όλο το έτος του 2018.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή έφθασε το 0,8% τον Μάιο, με μέσο όρο 0,4% για τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών επεξεργασίας τροφίμων και ενέργειας. Λόγω των υψηλότερων παραδοχών για τις τιμές πετρελαίου, η πρόβλεψη για τον γενικό πληθωρισμό αναθεωρείται ελαφρώς προς τα πάνω.