Προ των πυλών ενός νέου κύκλου διοικητικών ανακατατάξεων βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάρτιση των λιστών με τις υποψηφιότητες και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) να έχει τον τελευταίο λόγο στα πρόσωπα που τελικώς θα επιλεγούν.
Το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Φραγκιαδάκη από τη θέση. Από την άλλη πλευρά, ως τον ερχόμενο Μάρτιο θα ολοκληρωθεί η αντικατάσταση του προέδρου της Eurobank Νίκου Καραμούζη, ο οποίος έκανε πρόσφατα γνωστή την απόφασή του να αποχωρήσει, ενώ στην Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δημήτρης Μαντζούνης ενεργοποίησε τις διαδικασίες για τη διαδοχή του, ύστερα από 13 χρόνια στο «τιμόνι» της.

Η μεγάλη μάχη

Σε αυτή τη φάση, η μεγάλη μάχη γίνεται για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον εκτελούντα χρέη CEO Παύλο Μυλωνά, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από μερικές δεκάδες τραπεζικά στελέχη που εργάζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ή έχουν περάσει από υψηλόβαθμες θέσεις σε εγχώριους ομίλους.
Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι ο πρόεδρος της ΕΤΕ Κώστας Μιχαηλίδης, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, το ΤΧΣ, φαίνεται να προκρίνει την παραμονή του κ. Μυλωνά στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της. Οι υποστηρικτές αυτής της λύσης πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτόν θα υπάρξει συνέχεια στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, γεγονός που διασφαλίζει την εργασιακή ειρήνη στον όμιλο και θα συμβάλει στη γρήγορη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων σε σχέση με την υλοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσής του.
Ωστόσο θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκπλήξεις ως προς το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά, δεδομένου ότι ο SSM σταθερά επιλέγει για τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στελέχη από το εξωτερικό.

Εμπειρία

Τα διοικητικά συμβούλια των εγχώριων ομίλων έχουν ανασυνθεθεί τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη αλλοδαπών τραπεζιτών που έχουν εργαστεί σε τράπεζες της Βόρειας Ευρώπης με σημαντικά προβλήματα φερεγγυότητας και υψηλούς δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ως εκ τούτου διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία για να λύσουν τα προβλήματα στην Ελλάδα.
Μεγάλο μέρος των ελλήνων τραπεζιτών πάντως θεωρεί εσφαλμένη αυτή τη στρατηγική, καθώς εκτιμά ότι οι τύχες του συστήματος παραδίδονται σε στελέχη τα οποία δεν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και κατά βάση δεν έχουν να επιδείξουν και φοβερές επιτυχίες στην καριέρα τους.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του κ. Μαντζούνη στην τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησης ενός CEO από τα… σπλάχνα της τράπεζας. Στην ίδια ομιλία σημείωσε ότι η επιλογή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, καθώς, όπως εξήγησε, δεν επιτρέπονται λάθη που θα έχουν κόστος για τον όμιλο.
Ο αντίλογος όσων τάσσονται υπέρ των… ανεξάρτητων μάνατζερ είναι ότι με την τοποθέτηση στα ΔΣ ανθρώπων που γνωρίζουν το αντικείμενο των αναδιαρθρώσεων από την εμπειρία τους στο εξωτερικό και δεν δεσμεύονται από διαπροσωπικές σχέσεις με τις επιχειρήσεις-πελάτες των τραπεζών θα επιταχυνθεί το έργο της εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. «Τον ξένο που έχει ζήσει μια χρεοκοπία τράπεζας δεν μπορεί εύκολα ο εκάστοτε CEO να τον… κοροϊδέψει σε αμιγώς τεχνικά τραπεζικά θέματα. Ενώ όταν στα ΔΣ συμμετείχαν επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι διευθύνοντες σύμβουλοι μπορούσαν να περάσουν πιο εύκολα τις επιλογές τους» σημειώνει χαρακτηριστικά τραπεζική πηγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ