Την εξαίρεση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ από την εφεδρεία για ένα χρόνο ζητεί ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος από τον υπουργό κ. Δ. Ρέππα. Οπως είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια συζήτησής του με τους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, έχει ήδη ζητήσει προφορικά την εξαίρεση των διοικητικών υπαλλήλων στην ανώτατη εκπαίδευση (οι εκπαιδευτικοί έχουν ήδη εξαιρεθεί), ενώ θα ακολουθήσει και σχετικό έγγραφό του. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας τόνισε ότι οι υπάλληλοι που βγαίνουν στην εφεδρεία είναι λίγοι, δεν ξεπερνούν τελικά τους 200, αλλά οι υπηρεσίες τους είναι πολύτιμες για την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ακόμη ότι θα πιέσει όσο μπορεί ώστε να προωθηθούν σύντομα οι διορισμοί των περίπου 500 μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων που εκκρεμούν. Οπως είναι φυσικό, πολύ συζήτηση έγινε για τον νέο Νόμο Πλαίσιο και την εφαρμογή του από τις νυν διοικήσεις των πανεπιστημίων. Ο κ. Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη διάθεση να «πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης» και να γίνουν αμοιβαίες κινήσεις συνεργασίας, ενώ διατύπωσε την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση στα πανεπιστήμια τελικά θα ομαλοποιηθεί και οι εκλογές για τις νέες διοικήσεις τους θα γίνουν.
Να σημειωθεί βέβαια ότι η προθεσμία που θέτει ο νόμος για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης των ΑΕΙ λήγει στις 15 Ιανουαρίου και κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει ακόμη ούτε τα πρώτα 8 εκλεγμένα μέλη των νέων Συμβουλίων του. Οπότε είναι πιθανότατο να χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για το θέμα ώστε να παραταθεί ο χρόνος συγκρότησης των νέων Συμβουλίων.
Σχετικά με το θέμα του Καλλικράτη στα ΑΕΙ, ο κ. Αρβανιτόπουλος είπε ότι θα εξαντληθεί πρώτα κάθε διάλογος πριν ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για τον εξορθολογισμό των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν από το επόμενο μηχανογραφικό των υποψηφίων για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, κάποια τμήματα των ΤΕΙ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το θέμα.
Τέλος σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Λύκειο σημείωσε ότι αμέσως μετά τις γιορτές θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.