από metereologos.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2018
 

Jego Marie

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2013, 06:00 Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 • σχολιάστε
Η ρωσική οικονομία αργεί να ανάψει, κάπως σαν την ολυμπιακή φλόγα...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2009, 06:49 Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2009 • σχολιάστε
Τι ήταν τελικά το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο; Ηταν η ειρηνική κίνηση ενός ηγέτη, του Στάλιν, που προσπαθούσε να κερδίσει χρόνο; Ηταν μια ανίερη συμμαχία μεταξύ Χίτλερ και Στάλιν για το μοίρασμα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής; Ηταν κάτι άλλο; Εβδομήντα χρόνια μετά την υπογραφή του συμφώνου Μολότοφ- φον Ρίμπεντροπ, ένας νέος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι ο πόλεμος των ιστορικών αφηγήσεων για το σύμφωνο. Στον πόλεμο αυτόν πρωταγωνιστούν όχι μόνο οι ιστορικοί και οι ειδικοί του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και οι πολιτικοί. Οι Ρώσοι, που το 1989 είχαν καταδικάσει το σύμφωνο ως «μη συνεπές προς τις αρχές του λενινισμού», επιχειρούν τώρα να το υπερασπιστούν. Σύμφωνα με τη ρωσική αφήγηση, η ευθύνη για το ξέσπασμα του πολέμου βαρύνει την Πολωνία. Το αίτιο ήταν μια πολωνική μηχανορραφία που υποστηρίχθηκε από τους Βρετανούς, ενώ οι διεκδικήσεις του Χίτλερ επί της Πολωνίας ήταν μετριοπαθείς και κάπως δικαιολογημένες. Σύμφωνα με την πολωνική αφήγηση, η Πολωνία αντιστάθηκε και πολέμησε τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα και η Βαρσοβία υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Οσο για τη Γερμανία, η ευθύνη για τον πόλεμο ίσως να μη βαρύνει αποκλειστικά τους Γερμανούς.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2009, 06:48 Κυριακή, 9 Αυγούστου 2009 • σχολιάστε
Διπλαμπαρωμένη πριν από 20 χρόνια, η ρωσοκινεζική μεθόριος- μια διακεκομμένη γραμμή 4.192 χιλιομέτρων- είναι, όταν τη δει κανείς με φακό, το θέατρο ενός ατελείωτου πηγαινέλα. Είκοσι μία «πόρτες» διαφεντεύουν την επικοινωνία του σλαβικού κόσμου με τον ασιατικό. Μία από αυτές, ο μικρός μεθοριακός σταθμός του Πογκρανίτσνι, στην καρδιά μιας δασικής κοιλάδας σε απόσταση 200 χλμ. από το Βλαδιβοστόκ, δεν σταματάει ποτέ να λειτουργεί, 12 ώρες την ημέρα, επιτρέπει σε τουρίστες, επιχειρηματίες, φοιτητές να περάσουν στην απέναντι πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2009, 07:31 Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009 • σχολιάστε
Η Ευρώπη της ενέργειας δεν ενισχύθηκε από τη ρήξη της συμφωνίας που συνέδεε, από το 2001, τη γερμανική Siemens με τη γαλλική Αreva στο θέμα της κατασκευής πυρηνικών αντιδραστήρων. Πλέον, η Γερμανία στρέφεται προς τη Ρωσία για την ανάπτυξη αυτού του στρατηγικού τομέα- πολύ πιο πέρα, δηλαδή, από τις επιμέρους βιομηχανικές συμφωνίες που ήδη υπάρχουν ανάμεσα στον όμιλο του Μονάχου και στον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας (Rosatom).
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/12/2008, 07:10 Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 • σχολιάστε
ΜΕΙΩΣΗ του αριθμού των στρατιωτών, αναδιαμόρφωση της διοικητικής αλυσίδας, πώληση οικοπέδων και κτιρίων, κλείσιμο ινστιτούτων και ακαδημιών: η μεταρρύθμιση του ρωσικού στρατού, την οποία παρουσίασε στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, αποτελεί πηγή δυσαρέσκειας ανάμεσα στους βαθμοφόρους. «Το βλέπω γύρω μου,οι αξιωματικοί τα έχουν βάλει με την εξουσία. Δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Ο στρατός αναμένει τον αρχηγό του» λέει ο Βίκτορ Μπαρανέτς, έφεδρος συνταγματάρχης, ο οποίος είναι σήμερα στρατιωτικός αναλυτής για τη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κομσομόλσκαγια Πράβδα». Η μεταρρύθμιση του στρατού, που κυοφορείται την τελευταία εικοσαετία, πήρε συγκεκριμένη μορφή με την ανακοίνωση ενός μεγάλου ξεκαθαρίσματος. Από σήμερα ως το 2012 θα αποστρατευθούν 200.000 αξιωματικοί και 140.000 υπαξιωματικοί. Ούτε οι στρατηγοί δεν γλιτώνουν: οι 200- επί συνόλου 1.104- θα κληθούν να αποχωρήσουν. Είναι αλήθεια ότι ο ρωσικός στρατός, που διαθέτει κατά μέσον όρο έναν αξιωματικό για κάθε δύο στρατιώτες, μετράει πλήθος βαθμοφόρων.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2008, 07:10 Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008 • σχολιάστε
Oπως και αλλού, έτσι και στη Ρωσία η κρίση έσπρωξε το κράτος σε βοήθεια τραπεζών και επιχειρήσεων. Ρευστά, πιστώσεις ή φοροαπαλλαγές, συνολικά κάπου 130 δισ. ευρώ. Πνιγμένοι στα χρέη, αντιμέτωποι με ιλιγγιώδη πτώση της κεφαλαιοποίησής τους, οι μεγάλοι ρωσικοί όμιλοι κάνουν τα γλυκά μάτια για να πάρουν τη βοήθεια που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση (38 δισ. ευρώ). Η αφρόκρεμα της ρωσικής οικονομίας, οι μεταλλουργικές Rusal και Εvraz, οι μεγάλες δημόσιες Rosneft και Gazprom, η ιδιωτική πετρελαϊκή Loukoil, ο όμιλος Αlpha και πολλές άλλες βρίσκονται κολλημένες στον τοίχο.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2008, 08:00 Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου 2008 • σχολιάστε
ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ της Ρωσίας με την Ουκρανία, που είναι τεταμένες ύστερα από την έλευση στην εξουσία του φιλοδυτικού προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο το 2004, σκοντάφτουν σε πολλά ζητήματα: στην τιμή του ρωσικού αερίου που θα αυξηθεί από τα 179,5 στα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το 2009, στην ανανέωση της συνθήκης φιλίας, στο χρέος του Κιέβου προς τη Μόσχα (1,3 δισ. δολάρια), στη συνθήκη για τον ρωσικό στόλο στη Σεβαστούπολη (Κριμαία) και στην ένταξη...
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2008, 08:00 Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008 • σχολιάστε
Ε κατό ημέρες μετά την εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο, οι ρώσοι αναλυτές αναρωτιούνται ποιος πραγματικά έχει την εξουσία. Ο πρόεδρος, όπως προστάζει το Σύνταγμα, ή ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν; «Ποιος είναι ο Μεντβέντεφ;Ενας πρόεδρος στη σκιά,μια βιτρίνα ή το φερέφωνο του Πούτιν που είναι de facto επικεφαλής του κράτους;» αναρωτήθηκε το εβδομαδιαίο έντυπο «Νew Τimes». Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση, μόνο το 9% των Ρώσων πιστεύει ότι ο πρόεδρος Μεντβέντεφ κατέχει πραγματικά την εξουσία.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2008, 08:00 Τρίτη, 22 Απριλίου 2008 • σχολιάστε
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι δεν άλλαξε τίποτε. Η Ρωσία ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας, την οποία αντιλαμβάνεται ως μια απόπειρα περικύκλωσής της. «Η εμφάνιση στα σύνορά μας ενός ισχυρού στρατιωτικού μπλοκ, η δράση του οποίου διέπεται από το άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον (σ.σ.: που προβλέπει παροχή βοήθειας σε ένα κράτος-μέλος το οποίο βρίσκεται σε νόμιμη άμυνα) γίνεται αντιληπτή ως μια απειλή για την ασφάλειά μας» υπενθύμισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου ΡωσίαςΝΑΤΟ.