Μέσα σε μια υδάτινη δεξαμενή στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται το γλυπτό «Φιλία – Amicizia», ύψους εννέα μέτρων, του καλλιτέχνη Κώστα Βαρώτσου. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για την κατασκευή και τοποθέτηση του έργου, που αποτελεί δωρεά του Σταύρου Ανδρεάδη, έλαβε το «πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού δήμου.

Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και της τοποθέτησης του γλυπτού στην εξέδρα μπροστά από το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το «Φεγγαράκι στην Ακτή», σε θέση εγκεκριμένη από τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης.

Αντιδράσεις για το σημείο που θα τοποθετηθεί το γλυπτό υπήρξαν από τους «Φίλους της Νέας Παραλίας», με τον αρχιτέκτονα, Πρόδρομο Νικηφορίδη, να υποστηρίζει πως «οποιοδήποτε νέο στοιχείο οφείλει να σεβαστεί και να ενταχθεί στο περιβάλλον» και να προσθέτει πως το εργοτάξιο που θα στηθεί για τους επόμενους μήνες θα προκαλέσει «αναστάτωση» στο χώρο. Παράλληλα ο κ.Νικηφορίδης, έθεσε θέμα ασφάλειας για κατοίκους και επισκέπτες λόγω της μεγάλης υδάτινης δεξαμενής μέσα στην οποία θα βρίσκεται το γλυπτό.

Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Εργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, είπε πως απαιτήθηκαν δύο χρόνια για να λάβει ο δήμος Θεσσαλονίκης τις εγκρίσεις για τη χωροθέτηση του γλυπτού στο συγκεκριμένο σημείο, συμπληρώνοντας πως το γλυπτό του Βαρώτσου μπορεί να αποτελέσει τοπόσημο.

«Συνάδει το έργο με τη Νέα Παραλία και θα είναι σε αρμονία με το άλλο εικαστικό έργο «Φεγγαράκι στην Ακτή» που θα τοποθετηθεί στο θαλάσσιο μέτωπο» υπογράμμισε ο κ.Παππάς.

Με βάση τη συμφωνία, οι απαραίτητες κατασκευές και διαμορφώσεις για την πλήρη κατασκευή και τοποθέτηση επιτόπου του γλυπτού βαρύνουν το δωρητή, ο οποίος δεσμεύεται ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των επισκεπτών της Νέας Παραλίας. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο ίδιος θα προβεί σε αποκατάσταση του χώρου και σε επιδιόρθωση ενδεχόμενων βλαβών κατά την εκτέλεση των εργασιών.