παράδοση
Πόντιοι και Σούρμενα

Διατηρώντας την πολιτιστική κληρονομιά ως βασικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας των Ποντίων, η Ενωση Ποντίων Σουρμένων αμέσως μετά το Πάσχα διοργανώνει το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2018 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα». Την Παρασκευή 13 Απριλίου, παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων με τη συμμετοχή διαφόρων χορευτικών συγκροτημάτων.

φεστιβαλ
Ελληνο-ιταλική «συμμαχία»

Από τις 13 ως και τις 16 Απριλίου η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων φιλοξενεί σινεμά, θέατρο, κλασικές γλώσσες, χορό, μόδα, κουζίνα, μουσική και την τέχνη, και έκθεση κόμικς των Μπότσου και Παλούμπο. Διοργάνωση: Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και Com.It.Es (Επιτροπή για τους Ιταλούς του εξωτερικού) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή της Αθήνας.

θεατρο
Αρχίζει ο «Ηλίθιος»

Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Φιόντορ Ντοστογέφσκι σε μετάφραση και διασκευή των Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής. Με τους Πέτρο Φιλιππίδη, Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Κίτσου, Λένα Παπαληγούρα κ.ά. Παραστάσεις: Τετάρτη – Παρασκευή 20.30, Σάββατο 17.00 & 21.00, Κυριακή 20.00. Ως τις 29/4.

«Μετά την πρόβα»

Στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής ανεβαίνει το «Μετά την Πρόβα» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν, εορτάζοντας τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του σουηδού δημιουργού. Σκηνοθετεί ο Περικλής Μουστάκης, που πρωταγωνιστεί δίπλα στους Μαρία Ναυπλιώτου, Πηνελόπη Τσιλίκα. Πρεμιέρα την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 21.00.

Τα «Ορφανά» στο ΚΘΒΕ

Το έργο του Ντένις Κέλι «Τα Ορφανά» ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στη μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου και σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά. Παίζουν: Χρίστος Στυλιανού, Ελένη Θυμιοπούλου, Χρήστος Διαμαντούδης. Πρεμιέρα το Σάββατο 14 Απριλίου, στο Φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στις 21.00. Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 15 ετών.

Πειραματικός «Αμλετ»…

Για δύο παραστάσεις, την Παρασκευή και το Σάββατο 13-14 Απριλίου, θα παρουσιαστεί στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου το διαδραστικό έργο των Roger Bernat και Yan Duyvendak «Please, continue (Hamlet)».Στη συγκεκριμένη παράσταση, στα ελληνικά, ο Αμλετ δικάζεται για τη δολοφονία του Πολώνιου και το κοινό έχει το ρόλο των ενόρκων. Στις 19.30.

Ο «Φάρος» στη Θεσσαλονίκη

Η παράσταση του έργου του Κόντο Μακ Φέρσον «Ο φάρος» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη κάνει πρεμιέρα ανήμερα το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. Πρωταγωνιστεί ο σκηνοθέτης δίπλα στους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Νίκο Ψαρρά κ.ά. Στο θέατρο Αριστοτέλειον.

Ο «Ζορμπάς» επιστρέφει

Η παράσταση που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη και διασκευάστηκε από τους Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου συνεχίζει ως τις 29 Απριλίου στο θέατρο Βέμπο. Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης, σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής. Με τον Γρηγόρη Βαλτινό και τους Ταμίλα Κουλίεβα, Ναταλία Δραγούμη κ.ά.

«Ψηλά από τη γέφυρα»

Ο Γιώργος Κιμούλης πρωταγωνιστή στο έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ηλιάννα Μαυρομάτη, Νίκος Χατζόπουλος, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος κ.ά. Στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου ως τις 27/5.

οπερα
Ο «Μαγικός αυλός» στην ΕΛΣ

Ο «Μαγικός αυλός», η δημοφιλής όπερα του Μότσαρτ στη διάσημη παραγωγή της Κωμικής Οπερας του Βερολίνου, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στις 11, 13, 14, 15, 18, 20, 22, 25, 27, 29/4 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ.

μεταδοση
«Λουίζα Μίλλερ» από τη Met

H όπερα του Βέρντι «Λουίζα Μίλλερ» μεταδίδεται από τη Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε επιλεγμένους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα. Με τους Σόνια Γιόντσεβα, Πιότρ Μπετσάλα και Πλάθιντο Ντομίνγκο. Στις 14/4, στις 19.30.

εκθεση
Κίνα, Ελλάδα, Γραφή

Συνεχίζεται ως τις 31 Μαΐου η έκθεση «Μνήμη – Λήθη – Γραφή, Ελληνική – Κινεζική» που διοργανώνεται στο Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1). Το Μουσείο φιλοξενεί έλληνες και κινέζους καλλιτέχνες, που δημιούργησαν εικαστικά έργα εμπνευσμένα από τη γραφή.
μαγεια…
Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
«Magic & Illusion» είναι ο τίτλος του μάγου Jorgos στη σειρά των παραστάσεών του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο στις 13, 14 και 15 Απριλίου (επίσης, 20, 21, 22 και 27, 28, 29).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ