Η ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη ορίστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. Η κυρία Μαρωνίτη, η οποία ήταν μέχρι τώρα πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος, διαδέχεται στο πόστο αυτό τον απελθόντα Π. Σούρλα, ενώ ήδη ανέλαβε τα καθήκοντά της. Η πρόταση του κ. Βούτση εγκρίθηκε από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με ψήφους 21 στο σύνολο των 26 (απαιτείτο πλειοψηφία των 3/5) για τη συμμετοχή της στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Κατόπιν ο Πρόεδρος της Βουλής με απόφασή του, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, όρισε την κυρία Μαρωνίτη Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία (13188/8074/8-11-2017) με τριετή θητεία. Αναφερθείς στο έργο που επιτελέστηκε την τελευταία εξαετία από το Ίδρυμα της Βουλής, ο κ. Βούτσης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για τον μέχρι τώρα Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος καθηγητή κ. Σούρλα, του οποίου η θητεία έληξε πριν από 15 μέρες. Η θητεία της κυρίας Μαρωνίτη ξεκινά από την 10η Νοεμβρίου 2017 (ΦΕΚ 570/Υ.Ο.Δ.Δ./10-11-2017).

Η Νίκη Μαρωνίτη είναι ιστορικός. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1996 εργάζεται ως ερευνήτρια στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι κόρη του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη, σπουδαίας μορφής των ελληνικών γραμμάτων. Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στους χώρους της ιστορίας των εξουσιαστικών σχέσεων και της διανοητικής ιστορίας. Έχει συμμετάσχει με άρθρα της σε πολλούς συλλογικούς τόμους και έχει γράψει τα βιβλία Πολιτική εξουσία και εθνικό ζήτημα στην Ελλάδα, 1880-1910 (2009) και Το κίνημα στο Γουδί εκατό χρόνια μετά (2010).