Η τελευταία ταινία της Αντζελίνας Τζολί μπορεί να κερδίσει το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας αφού θα είναι υποψήφια για λογαριασμό της Καμπότζης.

Πρόκειται για την ταινία με τίτλο «First They Killed My Father» και όπως ανέφερε η ιστοσελίδα Deadline η υποψηφιότητα υποβλήθηκε χθες το πρωί. Η ταινία παραγωγής του δικτύου Netflix σκηνοθετήθηκε από την Τζολί, η οποία συνυπογράφει και το σενάριο και αναφέρεται στη ζωή της ακτιβίστριας Loung Ung, από την ηλικία των πέντε χρόνων όταν την εξουσία ανέλαβαν οι Κόκκινοι Χμερ.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Φεβρουάριο και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Καμπότζης στις 8 Σεπτεμβρίου. Αποτελεί την έκτη προσπάθεια της Καμπότζης στα Όσκαρ, ενώ για πρώτη φορά ένας διάσημος Αμερικανός σκηνοθέτης, στην προκειμένη περίπτωση η Αντζελίνα Τζολί, συμμετέχει στα βραβεία εκπροσωπώντας μία άλλη χώρα με μία ταινία σε άλλη γλώσσα.

«Αυτό σημαίνει πολλά για όλους εμάς που συμμετείχαμε στην παραγωγή της ταινίας. Η συνεργασία με ντόπιους καλλιτέχνες για να προχωρήσει η ταινία ήταν μία συγκινητική και συγκλονιστική εμπειρία», δήλωσε η Τζολί.

Από την πλευρά της η Ung δήλωσε ότι «ήμασταν μαζί όταν μάθαμε για την υποψηφιότητα και συγκινηθήκαμε πολύ. Αυτό το μακρύ ταξίδι για μένα, αν και είναι κάτι προσωπικό, αντανακλά επίσης την εμπειρία εκατομμυρίων Καμποτζιανών. Νιώθουμε υπερηφάνεια που θα εκπροσωπήσουμε την Καμπότζη (στα Όσκαρ) και μοιραζόμαστε αυτή τη στιγμή με τη χώρα».

Από το 2005, η Τζολί εκτός από την αμερικανική υπηκοότητα έχει και την υπηκοότητα της Καμπότζης. Η ταινία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Καμπότζη με ντόπιους ηθοποιούς. Στις ΗΠΑ η ταινία βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 15 Σεπτεμβρίου.