«Χωρίς την γενναιοδωρία της Ευρώπης, τα μουσεία της Ελλάδας θα ήταν αρχαία ιστορία» είναι ο τίτλος ενός άρθρου της εφημερίδας «The Guardian» που υπογράφει ο δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης Τζόναθαν Τζόουνς.
Ο Τζόουνς αναφέρει ότι λόγω της δύσκολης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί στην Ελλάδα, με το τραπεζικό σύστημα να είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, οι διευθυντές των ελληνικών μουσείων φοβήθηκαν ότι οι πόρτες τους θα έκλειναν για το κοινό. Το γεγονός αυτό θα ήταν ακόμη ένα πλήγμα για την οικονομία της χώρας που έχει ανάγκη τον τουρισμό καθώς «ο κόσμος δεν επισκέπτεται την Ελλάδα μόνο για την γαλάζια θάλασσα και τις ειδυλλιακές παραλίες καθώς είναι ένας από τους πιο πλούσιους πολιτιστικούς προορισμούς». Σύμφωνα με τον Τζόουνς, ο Παρθενώνας, οι Μυκήνες και οι Δελφοί αποτελούν μνημεία της παγκόσμιας ιστορίας που πρέπει οπωσδήποτε να δει όποιος επισκέπτεται την χώρα. «Και μην ανησυχείτε-είναι ακόμα ανοικτά», επισημαίνει.
Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει πως η κυβέρνηση αποδέχθηκε τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν καθώς ήθελε να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη. «Η Ελλάδα ξέρει πως έχει ανάγκη την Ευρώπη».Παρακάτω αναφέρει τις περιπτώσεις του νέου μουσείου της Ακρόπολης και του ναού της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα, τα οποία δεν θα υπήρχαν στην Ελλάδα χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια.
Συγκεκριμένα, η δημιουργία του «σπουδαίου» μουσείου της Ακρόπολης, όπως το χαρακτηρίζει, το οποίο αποτελεί για την Ελλάδα μεγάλο «ατού» και «επίτευγμα» δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επίσης, ο Ναός της Αφαίας Αθηνάς στην Αίγινα ήρθε στο φως, αποκαταστάθηκε και απέκτησε μουσείο χάρη στην γερμανική βοήθεια.
«Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την Ευρώπη χωρίς την Φινλανδία. Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα, όμως, δεν θα ήταν Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια χώρα. Είναι ένα ζωντανό σύμβολο της Ευρώπης. Χρειάζεται την ενίσχυση της μοναδικής κληρονομιάς της, αλλά και οι Ευρωπαίοι χρειάζονται όλα αυτά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύει», καταλήγει ο Τζόουνς.