Απίστευτο και όμως αληθινό! Εντονες πλέον είναι οι συζητήσεις για ένα κινηματογραφικό ριμέικ της κλασικής ταινίας του Φεντερίκο Φελίνι «Γλυκιά ζωή» («La Dolce Vita»). Η είδηση αναφέρεται στο έγκυρο αμερικανικό κινηματογραφικό περιοδικό «Variety» και το πιο σημαντικό στοιχείο του ρεπορτάζ είναι ότι η οικογένεια του σκηνοθέτη είναι σύμφωνη με την ιδέα.
Στην –κατά πολλούς –καλύτερη ταινία της εκλεκτής φιλμογραφίας του (γιατί δεν πρέπει να ξεχνά κανείς το «8 ½») ο Φεντερίκο Φελίνι με τη «Γλυκιά ζωή» σφράγισε την πνευματική και ηθική παρακμή ολόκληρης της ιταλικής κοινωνίας. Η παραγωγής 1960 «Γλυκιά ζωή» παρακολουθεί επτά ημέρες από τη ζωή του Μαρτσέλο Ρουμπίνι, ενός δημοσιογράφου που καλύπτει κοινωνικά θέματα και κυρίως όσα έχουν να κάνουν με σταρ του κινηματογράφου.
Ο Μαρτσέλο θα ξεναγήσει μια διάσημη σταρ, τη Σίλβια (Ανίτα Εκμπεργκ), στη Ρώμη και μέσω αυτού του οδοιπορικού ο Φεντερίκο Φελίνι με τον φακό του Οτέλο Μαρετέλι και υπό τους γλυκούς ήχους του Νίνο Ρότα θα κινηματογραφήσει μια από τις ομορφότερες ταινίες σχετικές με την αιώνια πόλη, τη Ρώμη: επιδείξεις μόδας, θεαματικές αφίξεις αστέρων, αποτυχημένες και επιτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας, πριγκιπικά παλάτια και φυσικά η Φοντάνα ντι Τρέβι νύχτα, στα νερά της οποίας βουτά η Ανίτα Εκμπεργκ.
Με άξονα τον δημοσιογράφο που υποδύεται ένας εκπληκτικός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι (ρόλος που σαφέστατα αποτελεί το alter ego του σκηνοθέτη της ταινίας), ο Φελίνι έπλασε έναν κυριολεκτικά αξέχαστο κινηματογραφικό κόσμο. Ο Φελίνι αγαπά και ταυτοχρόνως ξορκίζει τη μεγαλοπρέπεια και πάνω απ’ όλα δημιουργεί την πιο ζωντανή ταινία του σινεμά για την πολυαγαπημένη πόλη του, την αιώνια Ρώμη. Αυτόν τον κόσμο ωστόσο πολύ δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε να ξαναγεννιέται σήμερα. Μια πολύ όμορφη αναφορά πάνω στη «Γλυκιά ζωή» έκανε με το δικό του στυλ ο Πάολο Σορεντίνο στην πρόσφατη ταινία του «Η τέλεια ομορφιά» που απέσπασε το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.


Το κλασικό και το καινούργιο

Η Φραντσέσκα Φελίνι, ανιψιά του Φεντερίκο Φελίνι, δήλωσε στο «Variety» ότι «για να παρακινηθεί η οικογένεια ώστε να δώσει τα δικαιώματα θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ ειδικές συνθήκες και ικανοί παραγωγοί». Θα πρέπει άλλωστε να σημειωθεί ότι όπως είπε η οικογένεια Φελίνι έχει λάβει πάμπολλες μέχρι σήμερα προτάσεις για να δώσει το πράσινο φως όχι μόνο για ριμέικ (ανακατασκευή) αλλά και για πρίκουελ (ιστορία που χρονικώς τοποθετείται πριν από την ιστορία που ξέρουμε) ή σίκουελ (συνέχεια της ιστορίας που ξέρουμε).
Εν τέλει τα δικαιώματα αγοράστηκαν από την εταιρεία ΑΜΒΙ Group, η έδρα της οποίας βρίσκεται στη Ρώμη με επικεφαλής τους Αντρέα Ιερβολίνο και Μόνικα Μπακάρντι. Στόχος του Ιερβολίνο είναι να τιμήσει την ταινία του Φελίνι, γι’ αυτό «όλα τα στοιχεία που έκαναν την ταινία κλασική θα βρίσκονται και στο καινούργιο φιλμ» όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Το ζητούμενο από τη σύγχρονη ιστορία είναι να έχει επιτυχία, διαχρονικότητα και αναγνώριση όσο η πρωτότυπη. Αλλά αυτό βέβαια είναι το πιο δύσκολο!
«Ο Αντρέα και η Μόνικα έχουν ένα όραμα για μια μοντέρνα ταινία και είναι σημαντική ακόμα και η ιταλική καταγωγή τους και η βαθιά εκτίμηση και κατανόηση που έχουν για τη δουλειά του θείου μου» είπε η Φραντσέσκα Φελίνι. Ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη ή την πλοκή.
Η «Γλυκιά ζωή» θεωρείται μια κορυφαία στιγμή του ιταλικού κινηματογράφου. Κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών του 1960 και ήταν υποψήφια για τέσσερα Οσκαρ: καλύτερης σκηνοθεσίας, καλύτερου σεναρίου γραμμένου κατευθείαν για την οθόνη, καλύτερων σκηνικών ασπρόμαυρης ταινίας (Πιέρο Γκεράρντι) και καλύτερων κοστουμιών ασπρόμαυρης ταινίας (Π. Γκεράρντι). Κέρδισε στην τελευταία κατηγορία.

HeliosPlus