«Το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν είναι κάτι καινούργιο» λέει ο Αλεχάντρο Κάστρο Εστίν. «Εχουμε ζήσει πολλές τρομοκρατικές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς η Κούβα καταδικάζει την χθεσινή τρομοκρατική ενέργεια στο Παρίσι. Όμως δεν γίνονται όλες οι τρομοκρατικές ενέργειες γνωστές από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό που δεν δημοσιεύεται είναι σαν να μην έχει συμβεί. Δεν γίνονται γνωστά μια σειρά προβλημάτων που πλήττουν ολόκληρους λαούς

Ο Κουβανός πολιτικός, στρατιωτικός και συγγραφέας Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, έχει σίγουρα τα γονίδια του θείου του, του θρυλικού ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Μιλά ακατάπαυστα και χωρίς διακοπές, μια απάντησή του μπορεί να διαρκέσει ως και 10 λεπτά όπως φάνηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Ιανουαρίου στην αίθουσα Αλκυονίδα όπου ο κ. Κάστρο παραχώρησε συνένετυξη Τύπου.
Γιος του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, αδελφού του Φιντέλ, ο Αλεχάντρο Κάστρο, μηχανικός με Master στις Διεθνείς Σχέσεις και ερευνητής θεμάτων σχετικών με την Εθνική Ασφάλεια και Άμυνα, βρίσκεται αυτές τις μέρες στη χώρα μας προκειμένου να προωθήσει το βιβλίο του, «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου» που θα εκδοθεί στα ελληνικά από την κινηματογραφική εταιρία Νew Star (η οποία παράλληλα διοργανώνει ειδικό αφιέρωμα στον Κουβανικό κινηματογράφο στον κινηματογράφο Studio).
«Δεν υπάρχει καλή και κακή τρομοκρατία» συνέχισε ο Αλεχάντρο Κάστρο. «Ούτε και δυο μέτρα και δυο σταθμά στην αντιμετώπισή της. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ευθεία και κατά μέτωπο. Τρομοκράτες είναι οι άνθρωποι που καταφεύγουν στη βία για να προκαλέσουν πόνο σε αθώους ανθρώπους αλλά οι αιτίες της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο σοβαρές και πολύ πιο βαθιές και πολλές φορές έχουν την στήριξη κυβερνήσεων κρατών όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Κούβας που έχει γνωρίσει την τρομοκρατία από διάφορες κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Αλ. Κάστρο αναφέρθηκε πολλές φορές στον εμπορικό αποκλεισμό της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς επίσης και στην περίπτωση των πέντε Κουβανών που απελευθερώθηκαν προσφάτως ύστερα από 16 χρόνια φυλάκισής τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ξεκινά διαβούλευση ώστε η Κούβα να βγει από την λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία είναι ένα θετικό βήμα στον αγώνα για ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.
Για τον Αλ Κάστρο είναι παρήγορο που ο Μπάρακ Ομπάμα αναγνώρισε πόσο λάθος ήταν η πολιτική των 10 προηγούμενων Προέδρων Αμερικανών Προέδρων απέναντι στην Κούβα. Ωστόσο, οι σχέσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κούβα δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν αν παραμείνουν ενεργά τα μυστικά προγράμματα των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποιήθηκαν για την αποσταθεροποίηση όχι μόνον της Κούβας αλλά και άλλων χωρών προκειμένου να γεννήσουν κοινωνικά προβλήματα.
Μιλώντας για την έξαρση του νεοφασισμού στην Ευρώπη ο κ. Κάστρο έκανε παραλληλισμούς με την οικονομική κρίση του 1929. Οπως τότε έτσι και τώρα, ο φασισμός γεννήθηκε από μια οικονομική κρίση η οποία είχε μεγάλο αντίκτυπο σε μια σειρά από χώρες _κυρίως της Ευρώπης. Και πάλι όμως, οι ρίζες της κρίσης βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες «που έχει στα χέρια της το κύριο και παγκόσμιο νόμισμα