Ο Αλκης είναι ένας εσωστρεφής φωτογράφος με διαταραγμένη προσωπικότητα. Παρά την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει με τη μητέρα του, φτάνει σε απόγνωση από τις εντάσεις ανάμεσα σε αυτήν και στον αλκοολικό πατέρα του. Αποφασίζει να εγκαταλείψει το πατρικό του και να μετακομίσει σε έναν χώρο πιο προσωπικό. Η συμμετοχή του σε ένα δημοσιογραφικό σχέδιο όμως θα φέρει ανατροπές στις εύθραυστες προσωπικές ισορροπίες του, ενώ θα αρχίσει να αμφισβητεί ολοένα και περισσότερες πτυχές της πραγματικότητας που βιώνει. Εγκλωβισμένος σε ένα σύμπλεγμα αντιφάσεων καλείται να βρει τη διέξοδο που θα τον λυτρώσει.
Η παραπάνω σύνοψη ανήκει στην ταινία «Dark Illusion» η οποία δημιουργήθηκε ως «αποστολή» του φορέα Θεσσαλονίκη –Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 προς έναν νέο, άγνωστο σκηνοθέτη ονόματι Μάνο Καρυστινό. Το «Dark Illusion» έχει ήδη ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για μια στάση στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αρχίζει την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου. Δημιουργία της ερασιτεχνικής ομάδας παραγωγής ταινιών Katrakylontas Productions, το «Dark Illusion» είναι ένα θρίλερ, αφετηρία του οποίου υπήρξε το πρόγραμμα «Γράψε το σενάριο».
Το εν λόγω πρόγραμμα στήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2013, από την Katrakylontas Productions σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Με πηγή έμπνευσης μία και μοναδική γυρισμένη σκηνή, αναζητήθηκε ο επίδοξος σεναριογράφος της ταινίας στο πλαίσιο ενός άτυπου διαδικτυακού διαγωνισμού.
Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ήταν λίγες και ο κλήρος έπεσε στη σεναριογράφο Αναστασία Κοζίμπα. Σιγά-σιγά το σενάριο απέκτησε μια ολοκληρωμένη μορφή και το έμψυχο δυναμικό της ομάδας ενισχύθηκε με νέους ανθρώπους τόσο σε τεχνικό όσο και σε υποκριτικό επίπεδο. Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να γυριστεί η ταινία και αυτό ακριβώς έγινε.
Γυρισμένο εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη, το «Dark Illusion» είναι ένα no budget (χαμηλού, αν όχι μηδενικού, προϋπολογισμού), «ένα ξεχωριστό εγχείρημα το οποίο ξεπερνά τα όρια της ταινίας», όπως αναφέρει ο Μ. Καρυστινός. «Ξεκίνησε από μια «ελλιπή» σύλληψη και εξελίχθηκε σε ένα project αναζήτησης σεναρίου επάνω στο οποίο θα χτιζόταν μια no-budget νεανική καλλιτεχνική συνεργασία». Ο σκηνοθέτης δίνει έμφαση στα βασικά συστατικά αυτής της προσπάθειας, που ήταν «η διάθεση, η αφοσίωση και η κοινή αγάπη για την τέχνη του κινηματογράφου».

Στην ταινία που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια τριών μηνών οι Κατερίνα Διδασκάλου και Ανδρέας Ι. Μαριανός κρατούν τους βασικούς ρόλους. Ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος υπογράφει τη διεύθυνση φωτογραφίας, οι Bjorn Αλεξανδρίδης και Μάριος Ποδάρας (aka Deep in Mind) τη μουσική, ενώ παίζουν επίσης οι: Ναταλία Μισαηλίδου, Δημήτρης Φραγκούλης, Ιωάννα Σιδηροπούλου, Ζαχαρίας Σπανός, Μελίνα Χατζηκωνσταντίνου, Σταμάτης Παπαδόπουλος, Παύλος Μαλεζάς και σε φιλική συμμετοχή ο Στάθης Παναγιωτόπουλος.
Το όνειρο της συμμετοχής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ήταν κοινό και αυτό ενέτεινε τη φιλοδοξία για την υλοποίησή του. «Λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας στο 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης η συγκίνηση για την εκπλήρωση αυτού του ονείρου είναι μεγάλη και η αδημονία ακόμη μεγαλύτερη» συνεχίζει ο σκηνοθέτης, που οφείλει αμέριστη ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι συνέβαλαν όλο αυτό το διάστημα και ένα θερμό ευχαριστώ στη Θεσσαλονίκη –Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 για την εμπιστοσύνη που του έδειξε στηρίζοντας αυτή την προσπάθεια από την αρχή ως την τέλος.
Η πρεμιέρα της στο ελληνικό τμήμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα γίνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου στις 22.00, ενώ την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 17.00, θα ξαναπαιχτεί. Και οι δύο προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα «Τώνια Μαρκετάκη» της προβλήτας του λιμανιού Θεσσαλονίκης.

HeliosPlus