Θεσμικές συνεργασίες με κορυφαία εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ευρωπαϊκά ιδρύματα, όπως το Collège de France και το London School of Economics (LSE), παρεμβάσεις στον διάλογο για τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα από διακεκριμένους επιστήμονες αλλά και λογοτεχνία, μόδα, αρχιτεκτονική περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα του Megaron Plus για την περίοδο 2014-2015.

Με προσκεκλημένους από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας Αζεντίν Αλαϊά, που ντύνει τη Lady Gaga, τη Μισέλ Ομπάμα και ολόκληρα λυρικά σχήματα ως τον διεθνούς φήμης μαθηματικό των μερικών διαφορικών εξισώσεων Σεντρίκ Βιλανί και από τον πρόεδρο του LSΕ Κρεγκ Καλχούν ως τη χιλιανή αρχιτέκτονα τοπίου Τερέζα Μόλερ και τον τιμημένο με το βραβείο Strega ιταλό συγγραφέα Φραντσέσκο Πίκολο το εφετινό πρόγραμμα του Megaron Plus φέρνει στην Αθήνα καταξιωμένους επιστήμονες και στοχαστές και αρθρώνεται γύρω από τις συνεργασίες με τα δύο εξέχοντα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας και γύρω από τρεις μεγάλες θεματικές ενότητες που διερευνούν τη σχέση μας με το σώμα μας και το σύμπαν που μας περιβάλλει («Η επιστήμη στη ζωή μας»), τη σχέση με το θείο («Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο»), τη σχέση μας με τη λογοτεχνία.
«Νέες σκέψεις για έναν κόσμο που αλλάζει» είναι ο τίτλος του θεματικού κύκλου με τον οποίο εγκαινιάζεται η συνεργασία του Megaron Plus με το London School of Economics (LSE). Χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουμε ως το Λονδίνο ή να καταβάλουμε υπέρογκα δίδακτρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε διαλέξεις ορισμένων από τους καθηγητές της διασημότερης σχολής οικονομικής και πολιτικής επιστήμης στον κόσμο. Ο πρόεδρος και διευθυντής του LSE Κρεγκ Καλχούν θα μιλήσει για τα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας, για την κοινωνική αλλαγή και τη δημοκρατία. Η Αν Φίλιπς, διακεκριμένη επιστήμονας στον χώρο της φεμινιστικής πολιτικής θεωρίας, ο Μάικλ Κοξ ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και ο Κέβιν Φέδερστοουν καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE θα μιλήσουν για την αλλαγή των ισορροπιών δυνάμεως και τους μύθους, τα γεγονότα και τις οικονομικές παραμέτρους πίσω από τη συζητούμενη παρακμή της Δύσης, θα εξετάσουν τις παραμέτρους της σχέσης Ελλάδας – Ευρώπης και θα τοποθετούν στα ανοιχτά ζητήματα σύγχρονου διαλόγου για τον πολιτισμό και την επικοινωνία, τον ανθρωπισμό και τις επιπτώσεις της τεχνολογίας, την παγκοσμιοποίηση και τον εθνικισμό, τη θέση της γυναίκας στον σύγχρονο κόσμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Συνεχίζεται και εφέτος η συνεργασία με το φημισμένο Collège de France των Ανρί Μπερξόν, Κλοντ Λεβί-Στρος, Μισέλ Φουκό, Ρολάν Μπαρτ, Πιερ Μπουρντιέ. Tην πρώτη διάλεξη θα δώσει τον Φεβρουάριο του 2015 ο βιολόγος Zιλ Μπεφ για τη βιοποικιλότητα. Η νομικός Μιρέιγ ΝτελμάςΜαρτί θα μιλήσει για την παγκοσμιότητα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τη διαφορετικότητα των πολιτισμών, ο καθηγητής της επιστήμης της Πληροφορικής Ζεράρ Μπερί για τον χρόνο και τα γεγονότα στην πληροφορική, πόσο καθοριστικά είναι και πώς να τα ελέγχουμε και η καθηγήτρια της Επιγενετικής Ίντιθ Χερντ θα αναλύσει τον ρόλο της Επιγενετικής στην ανάπτυξη και στην ασθένεια.
Από τη Γαλλία θα μας έρθει για μια διάλεξη που θα συναρπάσει όσους αγαπούν τους αριθμούς και ο βραβευμένος με το διεθνές μετάλλιο Fields για εξαιρετικές ανακαλύψεις στα μαθηματικά Σεντρίκ Βιλανί.
Στο πλαίσιο του κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας», που επιμελείται ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Κούβελας, θα συζητηθούν και εφέτος ζητήματα κοινωνικά στα οποία η επιστήμη, αν δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις, μπορεί σίγουρα να δώσει εξηγήσεις: Πόσο καθορίζει το DNA μας τις ικανότητες και την υγεία μας; Υπάρχουν σε αυτό πληροφορίες για το μέλλον που δεν θα θέλαμε να γνωρίζουμε και πόσο η γνώση του DNA μας, στην εποχή της Γονιδιωματικής, θα αλλάξει την ιατρική; Ποια είναι τα νέα δεδομένα σχετικά με την παθογένεια και τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ, με τις τόσο τρομερές ατομικές και κοινωνικές επιπτώσεις; Τι είναι το συναίσθημα και πώς περνάμε από τη λογοτεχνική του έκφραση στη νευροβιολογική του διάσταση και στην πραγματικότητα των συναισθηματικών εξαρτήσεων;
Τα ογδοντάχρονα του Βασίλη Βασιλικού και εξήντα χρόνια αδιάλειπτης συγγραφικής δημιουργίας θα εορταστούν σε μια εκδήλωση που εξετάζει τη συμβολή της ειδησεογραφίας στη συγγραφή μυθιστορημάτων που πραγματεύονται ζητήματα της επικαιρότητας. Η εκδήλωση διοργανώνεται με τη συνεργασία του ηλεκτρονικού περιοδικού «Ο Αναγνώστης», που συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη συνεργασία του με το Megaron Plus. Έχει προγραμματίσει επίσης εκδήλωση για την ελληνική επιστημονική φαντασία και τους νέους της εκπροσώπους, όπως η Ιωάννα Μπουραζοπούλου και ο Νίκος Μάντης, γιατί «υπάρχει μια ανανεωμένη τάση να προσπαθούμε να φανταστούμε το μέλλον μέσα από το δύσκολο παρόν, που απασχολεί πολύ τους νεότερους συγγραφείς» σχολίασε ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Μπασκόζος για την εκδήλωση, η οποία θα αποτελεί και φόρο τιμής σε έναν από τους πρωτεργάτες και συστηματικούς μελετητές του είδους στην Ελλάδα, τον Μάκη Πανώριο. Η συνεργασία με το Megaron Plus περιλαμβάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη «βιομηχανία του κακού παιδικού βιβλίου» στην Ελλάδα και κλείνει για το 2015 με την καθιερωμένη ετήσια απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του «Αναγνώστη».
«Θρησκεία στον σύγχρονο κόσμο» είναι ο τίτλος του νέου κύκλου συζητήσεων που διοργανώνoνται σε συνεργασία με το ίδρυμα «Άρτος Ζωής». Ο καθηγητής Φιλοσοφίας Στέλιος Βιρβιδάκης, ο θεολόγος Θανάσης Ν. Παπαθανασίου, ο μεταφραστής Θεόδωρος Δρίτσας και ο δοκιμιογράφος Σταύρος Ζουμπουλάκης θα πραγματευθούν μια σειρά από θέματα που αφορούν τις θρησκείες στον 21ο αιώνα, «όλα ζητήματα ενός πολύ έντονου φιλοσοφικού και θεολογικού προβληματισμού που απασχολεί στην εποχή μας κυρίως τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες, τον χριστιανισμό, τον ιουδαϊσμό και τον ισλαμισμό» σχολίασε στο «Βήμα» ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, πρόεδρος του «Άρτου Ζωής»: Ποια η σχέση του θρησκευτικού φαινομένου με τη φιλοσοφία, που απασχολεί συστηματικά τους αναλυτικούς φιλοσόφους; Υπάρχει σύγκρουση μονοθεϊστικών θρησκειών και δημοκρατίας; Είναι το Ισλάμ συμβατό με τη δημοκρατία; Σε μια εποχή που έχουμε μετακινηθεί από τη μία κυρίαρχη θρησκεία, η αλήθεια σχετικοποιείται; Είναι η εκκοσμίκευση απομάκρυνση από τον θεό ή ένα φαινόμενο με θετικές όψεις για όλες τις θρησκείες;
Από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι: Η χιλιανή αρχιτέκτων τοπίου Τερέζα Μόλερ και ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο Τσίνο Τζούκι θα μιλήσουν για τα νέα πρότυπα αστικού χώρου και πώς αναδεικνύεται το τοπίο. Είναι οι πιο πρόσφατοι σε μια μακρά σειρά αρχιτεκτόνων που έχουν εμφανιστεί στο Megaron Plus σε συζητήσεις που έδωσαν το έναυσμα για ένα μελλοντικό άνοιγμα στην πόλη. Δράσεις στην Αθήνα σχεδιάζει για τη χρονιά 2015-2016 το Megaron Plus, με σκοπό να βγάλει το Μέγαρο από τα τείχη και να το φέρει κοντά στην πόλη. Η συναυλία αγάπης στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών το 2010, οι εκδηλώσεις λογοτεχνίας και οι συναυλίες στον κήπο του Μεγάρου ήταν ορισμένα πρώτα βήματα. Το Μέγαρο βγαίνει στον περιβάλλοντα χώρο του (συζητείται μάλιστα η ίδρυση ενός θερινού κινηματογράφου ειδικών προβολών στον κήπο του) και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει στην πόλη.
Στα 11 χρόνια λειτουργίας του, με προσέλευση που έχει ξεπεράσει τις 350.000 άτομα, «το Megaron Plus ανοίγεται στην κοινωνία ακόμη περισσότερο με θεσμικές συνεργασίες, με συζητήσεις για θέματα κοινωνικά και Αισθητικής, κατανοεί ότι πολλά μεταφυσικά ζητήματα, σε αυτήν την περίοδο της κρίσης κυρίως, απασχολούν τον σύγχρονο διάλογο και χρειάζεται να συζητηθούν και ετοιμάζεται για μεγάλη παρέμβαση στην πόλη την επόμενη χρονιά», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος, σε γεύμα ενημέρωσης δημοσιογράφων το μεσημέρι της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας πόσο «πολύ σημαντική είναι στην προσπάθεια αυτή η στήριξη του υπουργού Πολιτισμού».